Doktora programı kapsamında, biyomoleküller organizasyon prensipleri, hücre membranının yapısı, zar dinamiği, membran transportu, ileri biyokimyasal teknikler, enstrumental analiz, insan biyokimyası, enzimatik regülasyon, nükleik asit biyokimyası, bakteri genetiği, mutajen ve karsinojenlerin molekül biyokimyası genomik ve proteomik, kanser genetiği, uygulamalı moleküler biyoloji teknikleri ve moleküler sistematik gibi farklı alanlarda öğrencilerimizin teorik ve pratik bilgilerini geliştirecekleri çeşitli dersler verilmektedir.
Doktora
YÇ-AYA: 3
AYÇ-YBÖ: 8
Doktora programına başvuru ve kabul şartları ile ilgili bilgilere http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/ adresinden ulaşabilrsiniz.
Doktora programı özel konular ve bir tez çalışmasını içermek üzere toplam 240 AKTS'den oluşmaktadır. Öğrencinin bir doktora tez çalışmasını başarıyla tamamlaması gerekmektedir. (http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)
Bir öğrencinin özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü dersler dahil olmak üzere, enstitüye kaydolmadan önceki son beş yıl içinde yurtiçi/yurtdışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü dersler danışmanın görüşü, anabilim dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir. Ancak bir öğrencinin kayıt yaptığı programdaki toplam kredi miktarının 2/3'ünden fazlası özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü derslerinin kredilerinin transferi dikkate alınmaz. (http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yönetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)
Moleküler biyoloji alanında teorik bilgiler ve pratik uygulamalarla donatılmış; alanında kalifiye elamanların yetiştirilmesi.
Doktora programlarından mezun olan öğrencilerimiz; fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakülteleri gibi farklı fakültelerde akademisyen olabilirler. Devlet sektöründe; çeşitli bakanlıklarda, araştırma enstitülerinde ve Kamu İktisadi Teşekkülleri bünyesinde devlet kadrolarında çalışabilmektedirler. Bunların yanı sıra öğrencilerimiz, gıda, ilaç, tarım araştırma laboratuvarları, kalite kontrol birimleri, tüp bebek üniteleri gibi çeşitli özel sektör kurumlarında iş imkanına sahiptirler. Özel sektörde satış temsilcisi ve danışman olarak da çalışabilmektedirler. Moleküler Biyoloji alanındaki hızlı gelişmeler yeni mesleklerin gelişmesine zemin hazırlamaktadır.
Doktora programı 8 dönemden oluşmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmesi için en az 240 AKTS almaları ve bir doktora tezini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
Sınavlar, değerlendirme ve notlandırma sistemi Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtildiği gibidir. (http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)
Programın zorunlu derslerini (en az 90 AKTS) başarı ile tamamlanmış olan ve akademik ortalaması en az 2.75 olan öğrenci ikinci yarıyılın bitiminden sonra tez/sanat çalışması önerisi sunar. Tez savunmasını da başarıyla tamamlayan öğrenci doktora programından mezun olur.
Tam Zamanlı 1. Öğretim
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Utku Perktaş
Adres: Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü 06800 Beytepe Ankara
Tel: 0 (312) 297 80 00
e-mail: perktas@hacettepe.edu.tr