28 Mart 1983 tarihinde çıkarılan 2809 sayılı kanunla Hacettepe Üniversitesi bünyesinde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü kurulmuştur. Bu bağlamda Türkiye'deki mevcut yedi enstitüden birisi olan Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, misyonunu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan saygın bir kurum olarak faaliyetlerini devam ettirmektedir. Enstitümüzün Lisans üstü programları ülkemizde, çevremizde ve dünyada gelişen ve değişen yeni durumlara, aktüel gelişmelere cevap veren, elde ettiği bilimsel bulgu ve bilgileri toplumun hizmetine sunarak toplumsal hafızanın oluşmasına katkıda bulunan, öğrencilere Türk Modernleşmesi çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çeşitli meselelerine modern yöntemlerle yaklaşma beceri ve yetkinliği kazandıracak niteliktedir. Enstitümüzün Lisans üstü programları Millî Mücadele, Atatürk Dönemi ve Türk İnkılâbı?nın çok boyutlu özelliklerinin ve niteliklerinin yakın çevresi ve dünya milletleriyle etkileşimlerini ve yansımalarını Yakın Dönem Tarih disiplininin yöntemleriyle incelemektedir. Bu program, bugünün anlaşılmasına, Türkiye ve Türkiye'nin siyasî ve beşerî coğrafyasıyla bağ ve ilişkileri bağlamında geleceğe dönük politikaların oluşturulmasına ve karar süreçlerine katkıda bulunmaya yönelmektedir. Enstitümüzün lisan üstü programlarının eğitim-öğretim dili Türkçedir. Enstitümüzde, eğitim sürecinin gerektirdiği teknik donanım ve malzeme mevcuttur; üniversitemizin genel vizyonu çerçevesinde gelişmektedir.
Doktora
YÇ-AYA: 3
AYÇ-YBÖ: 8
Enstitü doktora programına başvuru için adayların, herhangi bir yüksek lisans programından mezun olması gerekir. Adayların yüksek lisans mezuniyet notunun % 20'si değerlendirmeye katılmaktadır. Doktora programı için başvuran adayların tarih bilgisini kuram ve yöntem açısından düzeyini tespit etmek amacıyla bir ölçme-değerlendirme aracı olarak mülâkat yapılır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'ndan (ALES) en az 60 EA / Sözel (Bu notun %50'si değerlendirmeye katılır.) veya GRE ve GMAT sınavlarından H.Ü. Senatosu tarafından belirlenen denklik çerçevesinde 60 puana eşdeğer puan almış olmaları ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 60 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliliği kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan sınavların birinden buna eşdeğer puan almış olmaları gereklidir.
Uluslararası öğrenci başvuruları, Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 15.01.2014 tarih ve 2014-28 sayılı ?Yabancı Uyruklu Adayların Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Programlarına Başvuru ve Kabul Koşullarına İlişkin Esaslar? Senato Kararı uyarınca kabul edilir.
Yukarıda yer almayan hükümler Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uyarınca uygulanacaktır.
Program | Asgari Kredi Yerel Kredi (AKTS) | Program Süresi (Yarıyıl) | |
Normal Süre | Azami Süre | ||
Doktora | 21 (240 AKTS) | 8 | 12* |
*Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca düzenlenmiştir.
Önceki öğrenmelerin tanınması Hacettepe Üniversitesi Lisans üstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre belirlenir. Bkz. İlgili Linke:
http/::www.hubologna.hacettepe.edu.tr:lisansustu_yon_271112.pdf
Enstitümüzün Doktora programları:
a.Bütüncül bir yaklaşımla Modern Türkiye Tarihi, Millî Mücadele, Atatürk Dönemi ve Türk İnkılâbı?nın yakın çevresi ve dünya milletleriyle etkileşimleri ve yansımalarını incelemeyi;
b. Ülkemizde, çevremizde ve dünyada gelişen ve değişen yeni durumlara, aktüel gelişmelere cevap vermeyi;
c. Elde ettiği bulgu ve bilgileri toplumun hizmetine sunarak toplumsal hafızanın oluşmasına katkıda bulunmayı;
ç. Öğrencilere Türk Modernleşme süreci ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çeşitli meselelerine modern yöntemlerle yaklaşma beceri ve yetkinliği kazandırmayı;
d. Modern Türk tarihinin çeşitli meselelerine bilimsel, disiplinler arası, karşılaştırmalı yöntemlerle yaklaşmayı amaçlamaktadır.
Doktora programından mezun olan öğrenciler akademik kariyerlerine devam edebilirler. Ülkemizde çeşitli sektörlerde; özellikle toplumsal ve beşerî bilim alanlarının birinden mezun olarak (tarih, filoloji, hukuk, uluslar arası ilişkiler, iktisat, yönetim bilimleri, sosyoloji, psikoloji, eğitim bilimleri ve diğer uzmanlık alanlarında) istihdam edilmiş ve enstitümüzün lisans üstü programlardan birine kaydını yaptırmış ve başarıyla mezun olmuş öğrencilerimiz, yine kendi sektörlerinde çalışmaya devam edebilirler.
Doktora Programı Güz Dönemi zorunlu derslerin seçmeli derslere oranı 3/16 (% 19)'dur. Bahar dönemi ise 2/15 (% 14)'tür.
Öğrenci bu programda, gerekli görüldüğünde veya talebi olduğu takdirde asgarî kredinin üzerinde ders alabilir. Öğrenci yine gerekli görüldüğünde veya talebi doğrultusunda üniversitemizin farklı fakülte/bölümlerinden de (% 5) ders seçebilir, bu şekilde alınan dersler asgarî kredinin tamamlanmasında kullanılır. Mezuniyet için doktorada asgarî 240 AKTS tamamlanmalıdır.
Doktora programında öğrenci asgarî olarak almak zorunda olduğu krediyi ilk 3 yarı yıla istediği gibi yayarak alabilir. Bu programda öğrenci yeterlik sınavında başarılı olduğu takdirde 5. yarı yıldan itibaren tez çalışmasına başlar.
Doktora programında yer alan derslerin tamamı dönemlik derslerdir.
Enstitümüzün öğretim üyeleri üniversitemiz Seçmeli Ders Koordinatörlüğü'nde ders açabilirler.
Sınavlar; ara sınav, genel sınav, mazeret sınavı olmak üzere 3 türlüdür. Bu dersin genel sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Sınavın yapılış biçimi ders sorumlusu tarafından yapılır.
Bir dersin yarıyıl içi sınavlarının sayısı, şekli, ders başarı notuna etki edecek oranı ile sınavların değerlendirme esasları, ilgili ders sorumlusu tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan ?Ders Öğretim Planı?nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği?nin ilgili maddeleri uygulanır.
Yürürlükteki eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine göre, not verme sistemi öğrencinin dersin sınavlarından/sınav muadili değerlendirmelerden almış olduğu toplam puanın notlara ve katsayılara dönüştürülmesine dayanmaktadır. Ek olarak, mevcut değerlendirme sisteminde notlara niteliksel değerlendirme etiketleri (olağanüstü, harika, pekiyi, iyi v.b.) verilmemektedir.
Açılan derslerin üçü zorunlu AİT640 Cumhuriyet Tarihi Araştırmalarında Yöntem Teknikler ve Yayın Etiği dersini yüksek lisansta almadı ise zorunlu olarak doktora programında ders döneminde almak zorundadır. diğerleri seçmeli olup, öğrenci öğrenimine başladığı ilk iki yıl içinde bunlardan asgarî 21 ulusal kredilik (90 AKTS) az olmamak koşulu ile en az yedi ders bir seminer dersi alan ve akademik ortalaması en az 3.0 olmak koşuluyla öğrenci Doktora Yeterlik Sınavına girmeye hak kazanır.
Doktora Yeterlik Sınavı öğrencinin genel kuramsal, yöntemsel konular ve alanla ilgili bilgi birikimini değerlendirmeyi amaçlar. Doktora Yeterlik Sınavında başarılı olan öğrenciye tez hazırlamak üzere iki yıl (4 yarı yıl) süre tanınır. Öğrenci için, danışmanının da yer aldığı üç kişilik bir Tez İzleme Komitesi kurulur. Öğrenci en geç 6 ay içinde tez önerisini bu Tez İzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisi reddedilen öğrenci yeni bir danışman ve tez çalışma konusu seçme hakkına sahiptir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci üç ay içinde danışman ve tez konusu değiştiren öğrenci ise tekrar tez önerisi savunma sınavına alınır.
Öğrencinin tez süresi içindeki çalışmaları Tez İzleme Komitesi'nce genel sınav dönemlerinde olmak üzere yılda 2 kez değerlendirilir.
Öğrenci, hazırladığı tezini jüri önünde savunur. Tez hakkında jüri tarafından düzeltme kararı verilen öğrenciye 1 kez en çok 6 aylık ek süre verilir. Tez savunması yine reddedilen veya kendisine verilen süre içerisinde gerekli düzeltmeleri yapmayan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktora Yeterlik Sınavında başarılı olan öğrenciler için Doktora Yeterlik Sınavı Jürisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile gerekli gördüğü takdirde toplam yerel kredinin üçte birini geçmemek koşulu ile fazladan ders/dersler yüklenebilir.
Tam Zamanlı 1. Öğretim
Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı.
Hacettepe Üniversitesi
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
Beytepe / ANKARA
Tel:0 312 297 68 70
aytens@hacettepe.edu.tr