D.9. Program Yeterlilikleri

1. Çevre mühendisliğinin temel teorileri, kavramları ve yöntemleri ile ilgili mevcut bilgiye (yeni bilgi, uygulama ve bakış açıları da dahil olmak üzere) ulaşabilir, bilgiyi farklı akademik veya profesyonel durumlar için bütünleştirebilir, değerlendirebilir ve uygulayabilir.

2. Farklı bilim ve mühendislik dallarından mevcut bilgiyi araştırma yolu ile edinir, bütünleştirir, eksik bilgiyi araştırma ile tamamlar, farklı akademik veya profesyonel durumlarda, yenilikçi yöntemler uygulayarak veya geliştirerek problem kurgulayabilir ve çözebilir, çözümde özgün fikirler ortaya koyabilir, uygun bilişim teknolojilerinden/yazılım programlarından yararlanabilir.

3. Çevre mühendisliği alanında araştırma tasarlayabilir ve uygulayabilir, bu süreçteki karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.

4. Farklı bilim ve mühendislik dallarından mevcut bilgiyi araştırma yolu ile edinir, anlar, uygular, analiz eder, bütünleştirir, değerlendirir, eksik bilgiyi tamamlar ve farklı akademik veya profesyonel durumlarda problem kurgulamada ve çözmede uygular. Gerekli durumlarda yeni/özgün fikir, yöntemler, ve çözümler geliştirir, kullandığı yöntemlerin eksikliklerinin farkındadır. Uygulamaların geniş çaplı sosyal, ekonomik, çevresel etkilerini öngörebilir.

5. Çevre mühendisliği alanındaki en son gelişmeleri göz önünde bulundurarak ve gerekli yöntem ve becerileri kullanarak araştırma yapabilir ve araştırma sonuçlarını yazılı ya da sözlü aktarabilir, bilimsel ve sosyal topluluklarla (ana dilinde veya İngilizce) etkin iletişim kurabilir.

6. Ekip çalışmasına katılabilir, çok disiplinli takımlarda liderlik yapabilir, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirir, sorumluluk alır ve özeleştiri yapabilir, girişimci olabilir, sürekli akademik/profesyonel gelişim için hayat boyu öğrenmenin sorumluluğunu taşır.

7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve topluma aktarır, bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle hareket eder.