D.9. Program Yeterlilikleri

1. Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak sosyal hizmet alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün kavramlara ulaşır

2. Sosyal hizmet alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık görüşleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır

3. İleri düzeyde farklı araştırma yöntem ve teknikleri bilgisine sahiptir

4. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.

5. Sosyal hizmet alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme becerisi vardır.

6. Sosyal hizmet alanında sorun ve gereksinimler temelinde klinik ve makro sosyal hizmet modelleri geliştirebilme becerisine sahiptir.

7. Sosyal hizmet alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygular, geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir sosyal hizmet alanına uygular; özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir.

8. Yeni ve karmaşık görüş ve kavramların eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.

9. Karmaşık ve zor vakalarda süpervizyon verir

10. Sosyal hizmet alanına yenilik getiren düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.

11. Sosyal hizmet alanı ile ilgili ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde makale(ler) yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.

12. Sosyal hizmet alanı ile ilgili ve disiplinler arası psiko-sosyal sorunların anlaşılmasını ve farkındalığını gerektiren ortamlarda liderlik yapar.

13. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri kullanarak sosyal hizmet alanı ile ilgili klinik ve makro yöntemler geliştirir, mesleki/akademik ortamlara aktarır.

14. Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.

15. Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.