D.9. Program Yeterlilikleri

1. Hastane eczacılığının temellerini öğrenerek, akılcı ilaç kullanımı ilkeleri doğrultusunda, hastanede ilaç ve tıbbi sarf malzeme kullanımına yön verir.

2. Toplum sağlığını korumak, hastalıkları önlemek ve iyileşmeyi sağlamak amacıyla diğer sağlık personeli ile birlikte, ekip çalışması içinde eczacılık hizmetlerini sürdürür.

3. Mesleki bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek; ilgili yasal otoriteler, meslek örgütleri, hastanedeki ilgili komisyonlar ve diğer paydaşlar ile paylaşır.

4. Atatürk ilkelerine bağlı, orta veya ileri düzeyde İngilizce bilen, alanında donanımlı eczacı olarak topluma ve kurumsal olarak da hastaneye hizmet verir.

5. Eczacılık lisansüstü eğitimi sırasında edindiği bilgi ve becerileri, mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik kurallar çerçevesinde mesleğin uygulama alanlarında kullanır.

6. İlgili veri ve bilgi kaynaklarını kullanarak hasta ve yakınlarına, meslektaşlarına, diğer sağlık personeline ve topluma eczacılık alanında bilimsel, objektif, güvenilir, güncel ve kanıta dayalı bilgi kaynağı olarak hizmet sunar.

7. Bilimsel kaynakları ve ilgili bilişim sistemlerini etkin biçimde kullanır; bilgiyi değerlendirir, bulgularını rapor halinde kurumsal, ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sunar ve yayınlar.

8. İlaç etkileşmeleri ve geçimsizlikleri, ilaç yan etkisi ve toksisitesi, advers olayların ve ilaç hatalarının izlenmesi ve önlenmesi konularında bilgi sahibidir; hastanede risk yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi ve sürdürülmesine katkıda bulunur.

9. Hastanedeki sağlık hizmet sunumunda; hasta ve ilaç güvenliğini sağlamak ve eczacılık hizmetlerindeki kalite güvencesini arttırmak için mesleki bilgisini kullanır, diğer sağlık personeline danışmanlık sağlar.

10. Eczane ve personel yönetimi hakkında bilgi sahibidir ve eczacılık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesini sağlar.

11. Eczacılıkta ilaç tedarik, hazırlama ve uygulamalarındaki güncel bilgi teknolojilerini takip eder ve eczacılık hizmetlerinde kullanılmasını sağlar.

12. Yerel veya genel acil durumlarda / afetlerde, hastanenin diğer birimleriyle işbirliği ile ilaç ve sarf malzemelerinin tedarik edilmesi, stoklanması, kullanılmasına yönelik politikaların hazırlanması ve uygulanmasını sağlar, denetler, sürdürür.