D.9. Program Yeterlilikleri

1. Tarih alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri yaratıcı düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, alanına yenilik getirecek özgün tanım ve kavramlar oluşturur.

2. Disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme, yeni ve karmaşık fikir, tartışma ve gelişmeleri çözümleyebilme ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.

3. Temel tarih kaynaklarını, bunların dil ve özelliklerini uzmanlık düzeyinde bilir ve tenkit eder, bu kaynaklardaki verileri bilgisayar programları dahil bilimsel yöntemlerle analiz edip değerlendirir, bu amaçla yeni model ve uygulamalar geliştirir.

4. Farklı tarih ekollerinin ortaya çıkış nedenlerini açıklar ve bunlar tarafından üretilen tarihi bilgiyi yöntem ve içerik olarak karşılaştırır ve değerlendirir.

5. Karmaşık tarihi problemlerin çözümüne yönelik araştırma yapmak üzere ileri düzeyde proje tasarımı ve uygulaması gerçekleştirir, bu amaçla disiplinler arası ekip oluşturup yönetir.

6. Genel olarak beşerî bilimler özel olarak tarih alanındaki ilişkileri yönlendiren norm ve kuralları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.

7. Tarihî ve kültürel mirasın korunmasına, toplumda tarih bilincinin oluşturulmasına yönelik çalışmalarda ilgili kişi ve kuruluşların karar alma süreçlerini destekler, bu kuruluşların faaliyetlerine katkıda bulunur.