D.9. Program Yeterlilikleri

1. Farmakoloji alanında güncel bilimsel gelişmeleri takip edebilir, özgün bir bilimsel projeyi tasarlayabilir, yürütebilir ve sonuçlandırabilir.

2. Farmakoloji ile ilgili eğitim, uygulama ve araştırma konularında yeni bilgi, bilişimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve kullanabilir.

3. İlaç etkileşmeleri, ilaçların yan tesirleri ve ilaçların toksik etkileri ile ilgili temel bilgilere sahip olur.

4. Mesleki ve toplumsal değişimlere yönelik bilimsel ve teknolojik yenilenmelerden yararlanarak yaşam boyu öğrenme davranışını gösterir.

5. Günlük klinik uygulamada ilaçların güvenliği ile ilgili klinik verileri toplayabilir, ilaç uygulamasında karşılaşılan sorunları takip edebilir, sorumlu nedenleri saptayarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlayabilir.

6. Bilimsel bir araştırma projesinin etik açıdan uygunluğunu değerlendirebilir, etik kurullarda görev alarak dosya incelemesi yapabilir, rapor yazabilir.

7. Biyolojik kaynaklı ilaçlar ve sağlık alanında eğitim verebilir, danışmanlık ve denetim yapabilir.

8. Farmakoloji ile ilgili bir konuda bilimsel rapor ve sunu hazırlayabilir.

9. Bir molekülün ilaç haline gelene kadar geçen süreçteki bilimsel, ekonomik ve hukuksal basamakları değerlendirebilir.

10. Bir laboratuvar ortamında deneysel bir düzeneği tasarlayabilir, uygulayabilir ve elde edilen verlerin analizini yapabilir.

11. Bilime katkı yapan, yenilik getiren ve yeni bir bilimsel yöntem geliştiren sonuçlanmış özgün bir araştırmayı yorumlayıp yazarak, ulusal ve/veya uluslararası hakemli saygın bilimsel dergilerde yayımlayabilir.

12. Deney hayvanlarında temel manipülasyonu ve uygulamaları yapabilecek teknik beceriye sahiptir.

13. Uluslararası düzeyde bilimsel bilgi paylaşımı yapabilir, kişisel ve mesleki olarak eleştirel düşünme becerisini kullanır.

14. Toplum sağlığı alanında uygulanan ilaç tedavilerinin sonuçlarını değerlendirerek karşılaştırabilir ve bu karşılaşmadan kamu yararına adil ve akılcı sonuçlar çıkarabilir. Sağlık ile ilgili bilimsel alan ve kamudaki sorunlar üzerine bilgi birikimini kullanıp yeni yaklaşımlar ve alternatif çözümler getirebilir.

15. Mesleki faaliyet alanındaki bilgi akışını ve etkinlikleri doğru, anlaşılır ve güvenli olarak kayıt altına alır. Ulusal veya uluslararası görev aldığı kurumlarda ayrım yapmaksızın mesleki değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemeler çerçevesinde mesleki sorumluluklarını yerine getirir.