D.9. Program Yeterlilikleri

1. Kamuya ilişkin problemler üzerine politika ve strateji geliştirmek amacıyla bilimsel ve toplumsal etik değerleri göz önünde bulundurarak ve yenilikçi bir yaklaşımla araştırmalar yapar ve bulgularını tarafsız ve eleştirel bir üslupla paydaşlara yazılı ve sözlü olarak aktarır.

2. Kanıta dayalı politika geliştirme yaklaşımını özümser ve bu yaklaşımı politika ve strateji geliştirme süreçlerinde kullanır.

3. Kamu politikaları için strateji oluşturmada gereksinim duyulan nitel ve nicel verileri toplamak için kullanılan analitik yöntemlerden etkin bir şekilde faydalanabilecek ve büyük ölçekli veri kümelerini bilgi teknolojilerini kullanarak işleyebilecek ve yorumlayabilecek bilgi ve beceriye sahiptir.

4. Stratejik politika üretme sürecinde karşısına çıkabilecek problemleri sosyal ve sayısal bilimlerin ilgili alanlarında kullanılan araştırma yöntemlerinden disiplinler arası bir yaklaşım ile faydalanarak tanımlama ve analiz etme becerisi yüksektir.

5. Stratejik politika üretme sürecinde karşısına çıkabilecek karar problemlerini çözümlemede matematik ve bilgisayar bilimleri tabanlı problem çözme yaklaşımlarını etkin bir şekilde kullanır ve bu alandaki yeni yöntem ve teknolojilere adaptasyon becerisi yüksektir.

6. Çok paydaşlı karmaşık karar problemlerini irdeleyebilecek ve bu kapsamda verilen kararların bireysel ve toplumsal yansımalarını paydaşlara etkin bir şekilde aktarabilecek donanıma sahiptir.

7. Eleştirel bir bakış açısıyla yaklaştığı süreçlere analitik çözümler sunmak suretiyle oluşturulan stratejinin kurumsal ve sosyal boyuttaki kazanımlarını ileriye taşıyacak liderlik ve yenilikçilik özelliklerine sahiptir.

8. Strateji oluşturulurken belirlenen amaçlara daha geniş perspektiflerden bakarak bireysel ve toplumsal faydayı eşzamanlı olarak gözetebilecek kararlar alır.

9. Büyük çaplı ulusal ve uluslar arası projelerin yürütülmesinde aktif rol alabilmek için gerekli iletişim ve takım çalışması becerilerine sahiptir.

10. Alanında yapılan güncel gelişmeleri yenilik arayışı içinde takip eder, teorik ve metodolojik yenilikler ile literatüre katkıda bulunur ve bulgularını bilimsel mecralarda paylaşır.