ESKİ TÜRK EDEBİYATI PROGRAMI
Doktora/Sanatta Yeterlik

D.1. Program Hakkında Genel Bilgi

Geri Dön

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Eski Türk Edebiyatı alanında doktora düzeyinde lisansüstü eğitim, Türk Edebiyatı Programı altında 1969 yılında başlamış, 1975'ten sonra ise Eski Türk Edebiyatı Programı olarak devam etmiştir. 

Eski Türk Edebiyatı Doktora Programının temel amacı; alanla ilgili metinleri asli kaynaklardan okuyabilme, farklı kuramlar ve disiplinler ışığında yorumlayabilme becerilerine ve bir araştırmayı bağımsız olarak yürütebilme ve sonuçlandırma yetkinliğine sahip, alanına özgün düşünceler ve araştırmalar ile katkı sağlayan bilim insanları yetiştirmektir. Programda bu amaçları gerçekleştirmeye dönük dersler yer almaktadır.  

Programın öğretim dili Türkçe olup, öğrencilerin ilgili literatürü takip etmelerine, sözlü ve yazılı iletişimde kullanmalarına imkân sağlayacak derecede bir yabancı dile vâkıf olmaları gerekmektedir. 

D.2. Kazanılan Derece

Geri Dön

Doktora

D.3. Öğrenim Düzeyi

Geri Dön

YÇ-AYA: 3
AYÇ-YBÖ: 8

D.4. Kayıt Kabul Koşulları

Geri Dön

1. Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı Bölümlerinden veya YÖK tarafından denkliği onaylanan yurt dışındaki üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak,

2. Eski Türk Edebiyatı alanında veya yukarıda belirtilen programların birinde yüksek lisans yapmış olmak, 

3. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimine Giriş Sınavı'nın (ALES) sözel puan türünden en az 60 standart puan ya da uluslararası düzeyde kabul gören GRE ve GMAT sınavlarından Hacettepe Üniversitesi tarafından belirlenen denklik çerçevesinde 60 puana eşdeğer puan almış olmak, 

4. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'ndan (YDS) en az 60 puan almış olmak veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan ve eşdeğerliliği kabul edilen sınavların birinden 60 eşdeğeri puan almış olmak,

5. Uluslararası öğrenciler için, Hacettepe Üniversitesi Senatosunun Yabancı Uyruklu Adayların Hacettepe Üniversitesi Lisansüsütü Eğitim Başvuru ve Kabul Koşullarına İlişkin Esaslar'da belirtilen şartları sağlamış olmak.

Yukarıda yer almayan hususlarda, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri esas alınır. 

D.5. Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Geri Dön

Eski Türk Edebiyatı Doktora Programını tamamlayan öğrenci Eski Türk Edebiyatı Doktora Diplomasını almaya hak kazanır.

Eski Türk Edebiyatı alanında doktora derecesinin gereklilikleri ders, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez savunma sınavıdır. Programı başarıyla tamamlamak için, en az 24 ulusal kredilik (120 AKTS) ders almak ve tez çalışmasıyla birlikte toplam 240 AKTS'yi tamamlamak gerekmektedir. Derslerini başarı ile tamamlayan, akademik ortalaması en az 3.00 olan öğrenci doktora yeterlik sınavına girer. Doktora yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci doktora tezini tez izleme komitesi gözetiminde hazırlar ve jüriye sunar. 

Detaylı bilgi için bk. Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

D.6. Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Geri Dön

Eski Türk Edebiyatı Doktora Programına müracaat önkoşullarını sağlayan, Yüksek Lisans diplomasına sahip ve programa giriş sınavında başarılı bulunan mezunlar devam edebilir. Ancak lisans öğrenimlerini Türk Dili ve Edebiyatı dışındaki bir alanda tamamlamış bütün öğrenciler ile öğrenimlerini Türk Dili ve Edebiyatı alanında tamamlamış olmakla birlikte mülakat jürisince akademik birikimlerinin geliştirilmesi veya desteklenmesine ihtiyaç bulunduğu tespit edilen öğrencilere mülakat jürisinin önerisi ve Anabilim Dalı başkanının onayı ile Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin ilgili maddesine göre Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.

Yatay geçiş ile programa dâhil olmak isteyen öğrencilerin üniversitede veya diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarında en az bir yarıyıl öğrenim görmüş olmaları gerekmektedir. Başvuruların kabul edilebilmesi için; Anabilim Dalında öğrenci kontenjanlarının olması, öğrencinin kayıt kabul koşullarını sağlaması ve en az bir yarıyıl lisansüstü öğrenim görerek aldığı derslerin her birinden Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin ilgili maddesinde belirtilen başarı notlarını almış olması gerekir.  

D.7. Programın Amacı

Geri Dön

Eski Türk Edebiyatı Doktora Programının amacı; alanla ilgili metinleri asli kaynaklardan okuyabilme, farklı kuramlar ve disiplinler ışığında yorumlayabilme becerilerine ve bir araştırmayı bağımsız olarak yürütebilme ve sonuçlandırma yetkinliğine sahip, alanına özgün düşünceler ve araştırmalar ile katkı sağlayan bilim insanları yetiştirmektir. 

D.12. Mezunların Mesleki Profili

Geri Dön

Eski Türk Edebiyatı Doktora Programını tamamlayan bir öğrenci doktor unvanını kazanır. Mezunlar, üniversitelerde araştırma görevlisi, Türk Dili okutmanı olarak veya hem özel sektörde hem de devlet kurumlarında farklı alanlarda uzman olarak çalışabilir.


D.13. Bir Üst Öğrenime Geçiş

Geri Dön

D.14. Öğretim Programının Yapısı

Geri Dön

Eski Türk Edebiyatı Doktora Programı, toplam 24 ulusal krediden az olmamak koşuluyla zorunlu ve seçmeli derslerle tez çalışmasından oluşur. Öğrenciler istedikleri takdirde, iki dersi aşmamak ve asgari AKTS'yi tamamlamak kaydıyla seçmeli dersleri alanı dışındaki diğer programlardan alabilirler. Programa kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin, eğitimleri boyunca toplam 240 AKTS'yi tamamlamaları ve en az 24 ulusal kredilik (120 AKTS) ders almaları gerekmektedir. 

Programın derslerini başarı ile tamamlamış olan ve akademik ortalaması en az 3.00 olan öğrenci doktora yeterlik sınavına girer. Doktora yeterlik sınavını başarıyla tamamlayan öğrenci tez önerisini sunar. Tez önerisi kabul edilen öğrenci doktora tezini tez izleme komitesi gözetiminde hazırlar.

Doktora tez çalışması ve tez savunma sınavı hakkında detaylı bilgi için bk. HacettepeÜniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

D.15. Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Geri Dön

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı, vb.) ve bunlara ait oranlar, ilgili öğretim elemanı tarafından hazırlanan ve Ders Bilgi Paketinde yer alan "Değerlendirme Sistemi"nde tanımlanmıştır. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları, ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir. 

Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uygulanır.

D.16. Mezuniyet Koşulları

Geri Dön

Öğrencilerin zorunlu derslerle birlikte en az 24 ulusal kredilik (120 AKTS) ders almaları ve tez çalışmasıyla birlikte 240 AKTS'yi tamamlamaları ve hazırladıkları doktora tezinin jüri tarafından başarılı bulunması gerekmektedir. 

D.17. Eğitim Türü

Geri Dön

Tam Zamanlı 1. Öğretim

D.18. Program Sorumlusu

Geri Dön

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Osman HORATA

Bölüm Başkanı

horata@hacettepe.edu.tr

0312 297 81 00

Bologna Koordinatörü

Dr. Öğr. Üyesi Fazile Eren KAYA

efazile @hacettepe.edu.tr

0 312 297 81 00