Bu programdan mezun olanlar hem ülkenin sosyal hizmet uzmanı ihtiyacını karşılarken hem de yeni açılan sosyal hizmet programlarının ihtiyaç duyduğu öğretim görevlilerini yetiştiren en önemli kaynak niteliğindedir. Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Programının temel amacı; çağdaş ve evrensel düzeyde sosyal hizmet eğitimi vererek, sosyal hizmet alanında yeterli bilgi ve beceri düzeyine ulaşmış, kendini alanında gelişmeye açık, birlikte çalıştığı kişilerle etkileşim iletişim kurabilen, sosyal sorunların çözümünde aktif roller üstlenen ve etik kurallara bağlılığı ilke edinmiş sosyal hizmet bilim uzmanı yetiştirmektir. Program dili Türkçedir. Program kontenjanı her dönem anabilim dalın tarafından belirlenip ilan edilir. Programda staj yapılmamakta, uygulama dersi ile sahada uygulama gereklilikleri sağlanmaktadır.
Programdan mezun olan bir öğrencinin, ülke ihtiyaçlarına öncelik vererek ulusal ve evrensel değerleri benimseyen bir yaklaşımla çalışacak, psiko-sosyal iyileştirmeyi ve toplumsal örgütlenmeyi sağlayacak, sosyal kurumların ve sosyal politikaların gücünü ortaya koyacak nitelikler kazanması beklenmektedir.
Akademi, 1965 yılında programının standarda uygunluğu onaylanarak Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Birliği'ne üye kabul edilmiştir. Sosyal Hizmetler Akademisi, 1982 yılında Yükseköğretim Kurumu Kanunu ile, 1967'de Hacettepe Üniversitesi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü'nün kendisine katılmasıyla Sosyal Hizmetler Yüksekokulu adıyla Hacettepe Üniversitesi'ne bağlanmıştır. 2006 Yılı Nisan ayı itibariyle de Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesine "Sosyal Hizmet Bölümü" olarak dâhil olmuştur. 2010 yılı Temmuz ayında Beytepe yerleşkesindeki yeni binasına taşınmıştır. Bölümümüz uzun süre lisans ve lisansüstü sosyal hizmet eğitimi veren ülkemizdeki tek bölüm olma özelliğine sahip olmuştur. Bölümün amacı, ülkenin temel sosyal yapısı, sorunları ve sosyal hizmet metodolojisi hakkında bilgi ve beceriye sahip, sosyal politika ve planlamaya katılacak, çeşitli düzeylerdeki (kamu, yerel, sivil toplum örgütleri) sosyal hizmetlerde planlayıcı, örgütleyici, yönetici, araştırmacı ve uygulayıcı olarak görev yapacak sosyal hizmet uzmanları yetiştirmektir.
Yüksek Lisans Derecesi
YÇ-AYA: 2
AYÇ-YBÖ: 7
1.Herhangi bir Lisans Programından mezun ve akademik başarı ortalamasının (GPA) 4 üzerinden en az 2.50 veya eşdeğeri olması,
2.Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimine Giriş Sınavı'nın (ALES) eşit ağırlık puan türünde en az 60 standart puan ya da uluslararası düzeyde kabul gören GRE ve GMAT sınavlarından H.Ü. Senatosu tarafından belirlenen denklik çerçevesinde 60 puana eşdeğer puan almış olmak.
3. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'ndan (YDS) en az 60 puan almış olmak ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan ve eşdeğerliliği kabul edilen sınavlardan birinden 60 eşdeğeri puan almış olmak.
4. Uluslararası öğrenci başvuruları, 26 Kasım 2016 tarih ve 29900 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca kabul edilir.
5. Yukarıda yer almayan hükümler Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uyarınca uygulanacaktır.
6. Lisans eğitimi Sosyal Hizmet olmayan yüksek lisans öğrencilerine jüri kararıyla bilimsel hazırlık dersleri okutulur.
Yukarıdaki başvuru koşullarını sağlayan adaylar programa giriş sınavına alınırlar. Yazılı ve/veya mülakat sınav değerlendirilmesinde anabilim dalının belirlediği minimum puanı alan adaylar başarılı kabul edilirler. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması, sınav jürisi tarafından, genel başarı notuna göre yapılır.
Öğrenciler:
1. Toplam 24 kredilik zorunlu (16 ulusal kredi - 104 AKTS) ve seçmeli (8 ulusal kredi - 16 AKTS) teorik ders ve uygulamaları tamamlayıp bir akademik danışman gözetiminde yüksek lisans tezi hazırlayarak başarılı bulunan öğrenciler yüksek lisans diploması almaya hak kazanırlar.
2. Program iki yıllıktır. İlk yıl teorik dersler, ikinci yıl ise tez çalışması yapılır.
3. Programa sosyal hizmet lisans diploması dışında başvuruda bulunanlardan bilimsel hazırlık kapsamında iki ila on iki kredilik ek ders almaları istenebilir.
4. Sosyal Hizmet ile birlikte başta ilgili bölümlerden (psikoloji, sosyoloji, felsefe vb.) olmak üzere üniversitelerin lisans programlarından mezun olanlar Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Programı'na başvurabilirler.
Sosyakl Hizmet Bölümü'ne giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak. Yatay geçiş için Hacettepe Üniversitesi Lisans Yönetmeliğinde belirtilen koşulları yerine getirmek.
(http://www.oid.hacettepe.edu.tr/index_sub.php?grp=y&dir=&file=lisans_20070502_1520&filetype=html&submenuheader=3)
Yüksek lisans programının amacı; öğrencilerin aile, çocuk ve gençlik ile sağlık alanlarından birinde daha derinlemesine eğitilmelerini, yeni bilgiler üretmeye yönelik düşünce, araştırma ve değerlendirme becerilerini geliştirmelerini ve bunları bütünleştirmelerini ve bilimsel gelişmeye katkıda bulunabilecek bir düzeye gelmelerini sağlamaktır. Sosyal hizmet alanında uzman insan gücü yetiştirmeyi hedefleyen bu programda dersler zorunlu ve seçmeli olarak sunulmuştur. Öğrencinin yükleneceği dersler Anabilim Dalı Başkanı ve danışmanın yönlendirmeleri ile belirlenmektedir.
Mezunlar, sosyal hizmet alanında Bilim Uzmanı diplomasına sahip olurlar.
YÇ-AYA: 3
AYÇ-YBÖ: 8
Öğrenci derslerini tamamlamak için 16 ulusal kredilik (44 AKTS) zorunlu ders ve 8 ulusal kredilik (16 AKTS) seçmeli ders almalıdır.
Zorunlu ders oranı % 66
Seçmeli ders oranı % 33
MEZUNİYET İÇİN GEREKLİ ASGARİ AKTS'YE GÖRE:
Zorunlu ders miktarı (EN AZ) 44 AKTS
Seçmeli ders miktarı (EN AZ) 16 AKTS
SHO 600 Özel Konular 30 * 2 = 60 AKTS
Toplamda 120 AKTS tamamlamak zorunludur.
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür.
(http://www.hacettepe.edu.tr/Eklenti/1235,hulisansustuogrvesinavyonetmelik231112.pdf?0)
İki yıllık programın sonunda 60 AKTS değerinde dersten başarılı olmak, ve 60 AKTS'lik yüksek lisans tezini başarıyla savunmak, programdan mezun olmanın temel gereklilikleridir.
Tam Zamanlı 1. Öğretim
Bölüm Sorumlusunun Adı Soyadı: Tarık Tuncay, Doç. Dr.
Adres: Hacettepe Üniversitesi İ.İ. B.F. Sosyal Hizmet Bölümü, 06800 Beytepe, Ankara.
Telefon/Faks No: +90 (312) 297 63 64 - +90(312) 297 63 65
E-posta: shy@hacettepe.edu.tr
Web: www.sh.hacettepe.edu.tr