Genetik, günümüzde tıbbın ve diğer yaşam bilimlerinin bir çok farklı alanında yürütülen araştırmaların ve bu sayede sağlanan bilimsel gelişmelerin merkezinde yer alan bir bilim dalıdır. Özellikle, İnsan Genom Projesi'nin tamamlanmasıyla hastalıkların genetik temellerinin aydınlatılması, tanı, tedavi ve önleme yöntemlerinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Genetik mekanizmalar ve bunların incelenmesinde kullanılan yöntemler biyolojik sistemlerde yapılan araştırmaların önemli bir alanını oluşturmaktadır. Yakın gelecekte bu tip araştırmaların katlanarak artacağı öngörülmektedir
Bu program, genetik alanındaki bilim insanı ihtiyacını karşılamak amacıyla açılmıştır. Genetik hastalıklar ve hastalıkların genetik temelleri konusundaki bilgileri artırmaya ve bu bilgileri ihtiyaç duyanların hizmetine sunmaya yönelik yöntemleri geliştirmeye dönük araştırmaları bağımsız olarak planlayan ve yöneten, bu konularda ihtiyaç duyulan eğitim altyapısını geliştirebilen bilim doktorlarının yetişmesine katkıda bulunmak temel hedeftir.
Çocuk Sağlığı Enstitüsü, 8 Temmuz 1958 tarihinde 4936 sayılı ve takiben 892 sayılı yasa ile Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsünün mimarı ve kurucusu Sayın Prof. Dr. İhsan Doğramacı, kuruluşundan 1981 yılına kadar Enstitü Müdürlüğünü yapmıştır. Enstitü Yönetim Kurulu'nun ilk toplantısında (3.12.1982/82-1) alınan kararla Hacettepe'nin kurucusu ve Onursal Rektörü Prof. Dr. İhsan Doğramacı, aynı zamanda Çocuk Sağlığı Enstitüsünün Onursal Müdürü olmuştur. Kuruluşunda var olan çağdaş tıp ve sağlık eğitimine yönelik amaçlarını gerçekleştirerek 1982 yılında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bugünkü yapılanmasına ulaşan Enstitümüz halen çalışmalarını sürdürmektedir. Genetik Programı da 1982 yılından beri Çocuk Sağlığı Enstitüsü çatısı altında faaliyet göstermektedir.
Günümüzde, Genetik Doktora programı, Pediatri Anabilim Dalı Genetik Bilim Dalı ile ortak kullanılan modern bir poliklinik ile tam donanımlı sitogenetik, moleküler sitogenetik ve moleküler genetik laboratuvarlarında yürütülmektedir.
Programın eğitim dili Türkçe'dir.
Program kapsamında zorunlu staj bulunmamaktadır.
Kontenjan durumu 0-4 kişi/yıl olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Doktora
YÇ-AYA: 3
AYÇ-YBÖ: 8
Tıp doktoru olmak.
ALES (SAY/EA) puan türü ile Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan ALES ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (ALES-Yabancı Dil Puanları Tablosu).
Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü başvuru koşullarını sağlamak.
Genetik Doktora programından mezun olabilmek için programa yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci, Yeterlilik Sınavına Hazırlık dersi hariç, en az 21 ulusal kredi ve 90 AKTS'den az olmamak koşuluyla, en az yedi ders, bir seminer dersi, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere, doktora öğrenimleri boyunca en az 240 AKTS'yi tamamlamak durumundadır. Derslerini başarı ile tamamlayan, akademik ortalaması en az 3.00 olan öğrenci doktora yeterlik sınavına girebilir. Yeterlik sınavında başarılı olan ve tez önerisi kabul edilen öğrenci tez izleme komitesi gözetiminde doktora tezini hazırlar. Elde ettiği sonuçları enstitü tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak, tezini jüri önünde sunmak ve sözlü olarak savunmak zorundadır. Programın her aşaması için Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ile belirlenmiş ilgili kurallar geçerlidir
Bir öğrencinin özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü dersler dahil olmak üzere, enstitüye kaydolmadan önceki son beş yıl içinde yurtiçi/yurtdışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu lisansüstü dersler danışmanın görüşü, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla öğrencinin kayıtlı olduğu programa transfer edilebilir. Ancak bir öğrencinin kayıt yaptırdığı programdaki toplam kredi miktarının 2/3'ünden fazlası özel öğrenci statüsünde aldığı lisansüstü derslerin kredilerinin transferinde dikkate alınmaz.
Bu program;
bilim doktorları yetiştirir.
Mezunlar, genetik araştırmalar yapan kamu veya özel kurum ve kuruluşları ile, genetik alanında lisans ve lisans üstü eğitim veren eğitim öğretim kuruluşlarında çalışabilir.
Genetik doktora programı en az 4 yıl süren, en az 8 dönemden oluşan bir programdır. Öğrencilerin bir dönemde (yarıyıl) 30 AKTS kredilik etkinlik gerçekleştirmesi gerekir.
Program ilk 4 yarıyılda en az 30'ar AKTS'lik ders, son 4 yarıyılda ise toplam 120 AKTS'lik tez dönemi olmak üzere en az 240 AKTS krediden oluşmaktadır.
Öğrenciler ilk iki yılda (dört yarıyılda) zorunlu dersleri tamamlamak durumundadırlar. Gerekli kredi, seçmeli derslerden sağlanmaktadır. En az 120 AKTS kredisini tamamlayan öğrenci, danışmanının onayı doğrultusunda ilave seçmeli ders alabilmektedir.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan Ders Öğretim Planı'nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır (26 Kasım 2016 tarih ve 29900 sayılı resmi gazete).
Doktora Programının bütün gereklerini başarıyla tamamlayan bir öğrencinin mezun olabilmesi için H.Ü. Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddelerini sağlaması gerekir (26 Kasım 2016 tarih ve 29900 sayılı resmi gazete).
Doktora programı; ders, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez savunma sınavından oluşur. Programın her aşaması için Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ile belirlenmiş ilgili kurallar geçerlidir.
Tam Zamanlı 1. Öğretim
Prof. Dr. Pelin Özlem Şimşek Kiper
Genetik Doktora Program Sorumlusu
Hacettepe Üniversitesi
Çocuk Sağlığı Enstitüsü
06230, Altındağ, Ankara
Elektronik posta adresi: pelinozlemkiper@hacettepe.edu.tr
Telefon: 0 312 305 1173
0 312 305 1175