2004 yılından beri Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı'nda tezsiz yüksek lisans eğitimi yürütülmektedir. Anabilim dalında yürütülen tezsiz yüksek lisans programında temel gıda mühendisliği derslerinin yanı sıra, mühendislik ve teknoloji dersleri de verilmektedir. Öğretim dili Türkçedir. Bölümde öğretim ve araştırma faaliyetleri, 6 derslik ile yeterli donanıma sahip 4 genel ve 12 araştırmaya yönelik laboratuvarda, 37 akademik ve 9 idari personel ile yürütülmektedir. Anabilim dalımız mezunları “Gıda Mühendisliğinde yüksek lisans derecesi almaktadırlar.
Tezsiz Yüksek Lisans Derecesi
YÇ-AYA: 2
AYÇ-YBÖ: 7
Gıda Mühendisliği anabilim Dalında tezsiz yüksek lisans öğretim programına Gıda Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olan adaylar ile Gıda Mühendisliği Akademik Kurulu'nun uygun gördüğü Gıda Mühendisliği Lisans diploması dışındaki bir lisans diplomasına sahip adaylar da kabul edilirler. Diğer koşullar H. Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin (http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf) ilgili maddelerinde açıklandığı şekilde yürütülür.
Gıda Mühendisliği tezsiz yüksek lisans eğitim programında öğrenci toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az 10 ders ve dönem projesi ile kredisiz seminer dersini yüklenir. Gıda Mühendisliği tezsiz yüksek lisans eğitimini tamamlamak için 180 AKTS'lik ders yüklenmek ve bunları başarmak gerekmektedir. Diğer kurallar H. Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde açıklandığı şekilde yürütülür.
Gıda Mühendisliği tezsiz yüksek lisans programına giriş için Türkiye veya yurtdışında eşdeğer bir lisans eğitimi almış olmak gerekmektedir. Yatay geçiş H. Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde açıklandığı şekilde yürütülür.
Gıda Mühendisliği tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konularda teorik, kapsamlı bilgi ve bunlara ilişkin uygulama beceri ve deneyimini kazandırmaktır.
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı tezsiz yüksek lisans mezunları; gıda endüstrisinin tüm dallarında ve çeşitli kamu kuruluşlarında, gıda maddelerinin üretim planlaması ve proses tasarımında, üretimi, işlenmesi, korunması, kalite kontrolü ve pazarlanması alanlarında görev almaktadırlar.
YÇ-AYA:
AYÇ-YBÖ:
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı tezsiz yüksek lisans programında derslerin %20'si zorunlu %80'i seçmeli olarak (en az 10 dersin 3'ü zorunlu) dağılım göstermektedir. Öğrenci, Anabilim Dalının uygun gördüğü başka Anabilim Dallarından seçmeli ders yüklenebilir. Alan dışı seçmeli derslerin oranı toplam kredinin 1/3'ünü geçemez.
Hacettepe Üniversitesi H. Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür.
Mezuniyet için öğrencinin Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı programının öngördüğü bütün dersleri ve dönem projesini başarmış ve H. Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen tüm hususları yerine getirmiş olması gerekmektedir.
Tam Zamanlı 1. Öğretim
Prof. Dr. Halil Vural
ghalil@hacettepe.edu.tr
Yrd. Doç. Dr. F. Ceyda Dudak-Şeker
ceyda@hacettepe.edu.tr
Tel: 0312 297 71 00
Fax: 0312 2992123