Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı bünyesinde yürütülmekte olan Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı, yazılım projelerinin tasarlanması, geliştirilmesi ve yönetilmesi aşamalarına yönelik teorik ve pratik bilgi birikimine sahip yetkin uzmanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programın eğitim dili Türkçe'dir.
Tezsiz Yüksek Lisans Derecesi
YÇ-AYA: 2
AYÇ-YBÖ: 7
Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına üniversitemiz senatosunca belirlenmiş olan başvuru koşullarını yerine getiren her üniversite mezunu başvuru yapabilir, ancak başvuru yapmış olan adayların daha önceden almış oldukları not çizelgeleri (transkriptleri) ilgili anabilim dalı başkanlığınca incelenerek adaylardan belirtilen önkoşul derslerinin bazılarını ya da hepsini almaları istenebilir.
Programa başvuru yapan adaylardan istenebilecek önkoşul dersleri aşağıda belirtilmiştir. Bu önkoşul dersleri programa bilimsel hazırlık dersleri kapsamındadır, kredileri mezuniyet kredisine dahil edilmez.
Bilimsel Hazırlık Dersleri
Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans normal süresi 1.5 yıldır (3 yarıyıldır). Bu süreyi aşan öğrencilere Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin altıncı maddesinde belirtilen Tezsiz Yüksek Lisans Programı esasları uygulanır. Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı toplam 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az 10 ders ile bir dönem projesi dersinden oluşur. Bu 10 ders içerisinden 3 tanesi Yazılım Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nın temel zorunlu dersleri olup aşağıda listelenmiştir:
Temel Zorunlu Dersler
7 seçmeli dersten 4 tanesi sınırlı seçmeli dersler arasından seçilmelidir. Sınırlı seçmeli dersler aşağıda listelenmiştir:
Sınırlı Seçmeli Dersler
Öğrencinin alacağı toplam AKTS miktarı yarıyıllara bölünmüş olarak aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI | ||
1.YARIYIL | 2.YARIYIL | 3.YARIYIL |
DERS DÖNEMİ | ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI | |
30 AKTS | 30 AKTS | 30 AKTS |
Tablo 1. Yarıyıllara Ait AKTS Miktarları
Dönem projesi dersi 30 AKTS kredi olup, başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Programa kabul sırasında bilimsel hazırlık dersleri alması gerektiği belirlenen öğrenciler, Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstitüsü tarafından açılan Bilimsel Hazırlık Dersleri'ni başarıyla tamamladıktan sonra programa başlayabilirler. (Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği: http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)
Üniversite içinden veya diğer yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarından ana bilim dalının tezsiz yüksek lisans programına geçiş yapabilmek mümkündür. Bunun için gereken koşullar, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtilmiştir. Ayrıca, bir yükseköğretim kurumunda lisans ya da lisansüstü öğrenim gören ya da bu öğrenimlerini tamamlayarak belirli bir konuda bilgi ve uygulama becerilerini artırmak isteyenler, ders sorumlusu ve ilgili anabilim dalı başkanının uygun görüşleri ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilerek belirlenen derslere devam edebilirler.
Programının amacı, dört yıllık lisans diplomasına sahip üniversite mezunlarının, yazılım projelerinin tasarlanması, geliştirilmesi ve yönetilmesi konularında teorik ve pratik bilgi birikimine sahip olmalarını ve bu alanda çalışmak için gerekli temel eğitimi almalarını sağlamaktır.
Bu program mezunları kamu ya da özel sektörde yazılım geliştirme, yazılım test uzmanları ya da yazılım analistleri olarak çalışmaktadırlar.
Program kapsamında verilen tüm derslerin süresi bir dönemdir.
Öğrenciler ilk iki dönemde ileride yönelmek isteyebileceği özel alanlara ait bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmaya yönelik en az 7 seçmeli ders alırlar. Her bir dersin AKTS kredisi 6 AKTS kredisidir. Öğrenciler belli bir sayıyı aşmamak kaydıyla anabilim dalı başkanının onayı ile başka bir programdan seçmeli ders alabilirler.
Üçüncü dönemlerinde ise öğrenciler bir dönem proje yapmaları beklenmektedir ve bu dönem projesinin AKTS kredisi 30 AKTS kredisidir. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için Öğretim Programı'nda belirtilen dersler içinden en az 90 AKTS kredisi ders alması gereklidir.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak H.Ü. Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır (http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)
Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenen şartları taşıyan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır (http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)
Tam Zamanlı 2. Öğretim
Prof. Dr. Mehmet Önder Efe
Tel: +90 312 297 7500