BİYOMÜHENDİSLİK PROGRAMI
Doktora/Sanatta Yeterlik

D.1. Program Hakkında Genel Bilgi

Geri Dön

Biyomühendislik Anabilim Dalı Doktora Programı 1988 yılında Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak başlatılmış, olup o tarihten bu yana sürdürülmektedir. Biyomühendislik, biyoloji, medikal sistemler, biyoteknoloji ve diğer ilgili teknolojilere mühendislik yaklaşımını uygulayan disiplinlerarası bir anabilim dalıdır.

Ülkemizin `ilk Biyomühendislik Anabilim Dalı' olma özelliğini taşıyan, Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Anabilim Dalımızda lisansüstü düzeyde Bilim Uzmanlığı ve Doktora öğretim programları yer almaktadır.Eğitim süresi 4 yıldır ve derslerin staj zorunluluğu yoktur.  Eğitim dili Türkçe olup, akademik kadromuzda halen 14 farklı anabilim dalından 26 profesör, 5 doçent ve 2 doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır. 

D.2. Kazanılan Derece

Geri Dön

Doktora

D.3. Öğrenim Düzeyi

Geri Dön

YÇ-AYA: 3
AYÇ-YBÖ: 8

D.4. Kayıt Kabul Koşulları

Geri Dön

Doktora programına alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, yapılacak  sınav ve tarihi ile diğer koşullar Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği(http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)  ilgili madde  hükümleri gereğince belirlenir ve uygulanır.

D.5. Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Geri Dön

Doktora programı Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (http://www.fenbilimleri.hacettepe.edu.tr/file/yonetmelik/hulisansustuogrvesinavyonetmelik.pdf)  ilgili madde  hükümleri gereğince ders, tez önerisi, tez çalışması ve tez savunma sınavından oluşur. Programdan  mezuniyet için Avrupa Kredi Transferi Sistemine göre  120 kredilik ders yükü ve 120 kredilik tez  çalışması olmak üzere toplam 240 AKTS lik ders alınmaldır. Programdan mezuniyet için Özel Konular dersi hariç 27 ulusal kredilik ders alınmalıdır.

D.6. Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Geri Dön

 Daha önce yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmüş bir öğrencinin aldığı eğitimin tanınması hususunda ilgili yönetmelik kuralları uygulanır. Başka bir yükseköğretim kurumunda belli bir süre öğrenim görmüş öğrencilerin bu öğrenimlerinin akademik olarak tanınması akademik kurul kararı ile belirlenir.

D.7. Programın Amacı

Geri Dön

Programın amacı; temel bilimsel bilgiye sahip, evrensel gelişmeleri takip edebilen araştırıcı, üretici, girişimci, disiplinlerarası iletişimi güçlü, sorunları kolaylıkla çözebilen ve etik değerlere sahip biyomühendisler yetiştirerek, sanayiye ve akademik hayata kazandırmak ve güncel gelişmeleri yakından izleyerek; araştırma-geliştirme çalışmaları ile yeni teknikler, süreçler geliştirerek özellikle ülkemiz sanayisinin sorunlarına çözümler getirerek, ülke ekonomisine ve kalkınmasına katkıda bulunmaktır. 


D.12. Mezunların Mesleki Profili

Geri Dön

Mezunlarımız biyoloji, kimya, fizik, elektronik ve tıp gibi farklı alanlarda iş imkanları bulabilecek multidisipliner bir eğitim almakta ve teknik satış, danışmanlık, eğitim ve araştırma, finans, kamu sektöründe ürün-üretim yönetimi, araştırma-geliştirme, proses tasarımı ve optimizasyon, fabrika organizasyonu ve işletme, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik satışlar, servis ve pazarlama, yönetim, iş güvenliği uzmanlığı, kalite ve iş güvenliği danışmanlığı gibi alanlarda mühendis veya bilim uzmanı olarak araştırmacı, tasarımcı, projeler geliştirici, üst düzey yönetici görevlerinde bulunabilir veya üniversitelerde akademisyen olarak  çalışabilir.

D.13. Bir Üst Öğrenime Geçiş

Geri Dön

D.14. Öğretim Programının Yapısı

Geri Dön

Kazanılan derece gereklilikleri ve kurallar bölümünde açıklanmıştır. Yüksek Lisans programında tüm dersler seçmelidir. Ancak alan dışı seçmeli derslerin oranı toplam alınacak derslerin %25'ini geçemez. Öğrencinin gerçekleştireceği tez çalışması gözönünde bulundurularak danışmanının önerisi ile öğrenci derslerini alır. Tez çalışmaları endüstride karşılaşılan bir probleme dayalı olarak çözüm önerisi getirme amacıyla kurgulanabileceği gibi, teknolojik gelişmeler , eğilimler ve yenilikçi yaklaşımlara bağlı olarak da belirlenebilir. Tez çalışmaları deneysel ve bilgisayar destekli çalışmalar şeklinde olabilmektedir.

D.15. Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Geri Dön

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan ?Ders Öğretim Planı?nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Doktora Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

D.16. Mezuniyet Koşulları

Geri Dön

 Mezuniyet koşulları `Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar? bölümünde açıklandığı gibidir.. 

D.17. Eğitim Türü

Geri Dön

Tam Zamanlı 1. Öğretim

D.18. Program Sorumlusu

Geri Dön

Prof. Dr. S. Ali Tuncel
Mail: atuncel@hacettepe.edu.tr