THB720 - TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ve MESELELERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ve MESELELERİ THB720 Bahar 3 0 3 7.5
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Alan Gezisi
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. R. Gülin ÖĞÜT EKER 
Dersin amacıGeçmişten günümüze Türk mutfağını ana hatları ile araştırmak, Türk mutfağının sözlü yazılı ve diğer kaynaklarını öğrenciye kavratmak. Türk toplulukları arasındaki mutfak ilişkilerden haberdar etmek.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, ? Türk mutfağı araştırmalarının kapsamını, konusunu, yöntemini ve temel ilkelerini açıklayabilecektir. ? Türk mutfağına dair yazılmış eserleri sınıflandırabilecektir. ? Kültürel ekonomi bağlamında Türk mutfağını tanıyabilecektir .
Dersin içeriği? Türk mutfağı araştırmalarının kapsamı, konusu, yöntem ve temel ilkeleri,
? Türk mutfağının sözlü ve yazılı kaynakları,
? Türk topluluklarının ortak mutfak kültürü,
? Kültürel ekonomi bağlamında Türk mutfağı. 
Kaynaklar? Atalay, Besim1988, Divanü Lûgat-it-Türk Tercümesi (I-IV), Ankara, TDKY.
? Halıcı, Feyzi 1989, İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi, Konya Kültür ve Turizm Vakfı, Konya.
? Komisyon,1993, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı, Ankara.
? Özdemir Nebi 2012, Kültür Ekonomisi ve Yönetimi, Hacettepe Yayınları, Ankara. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaSözlü kültür ve yazılı kültür
2. Hafta Mutfak ve kültür
3. HaftaTürk mutfağının yazılı kaynakları
4. HaftaTürk mutfağının sözlü kaynakları
5. HaftaTürk mutfağının maddi kültürel kaynakları
6. HaftaTürk mutfağının kaynaklar bağlamında değerlendirilmesi
7. HaftaAra Sınav
8. HaftaTürk mutfağının Türk toplulukları arasındaki ortak paydaları
9. HaftaDivan-ı Lügati-t Türk?te geçen yemek adları
10. HaftaDivan-ı Lügati-t Türk?te geçen içecek adları
11. HaftaDivan-ı Lügati-t Türk?te geçen mutfak araç gereçlerinin adları
12. HaftaKültürel ekonomi bağlamında Türk mutfağı
13. HaftaKültürel ekonomi bağlamında Türk mutfağı
14. HaftaKültürel ekonomi bağlamında Türk dünyası yemek kültürü
15. HaftaFinal Sınavına Hazırlık
16. HaftaFinal Sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)145
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması15
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler110
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar120
Genel sınav160
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı140
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı160
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması21224
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler14848
Ara sınavlara hazırlanma süresi12424
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü33120210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Halkbilimi alanına dair yeni ve özgün bilimsel düşünce üretebilir.    X
2. Uzmanlık gerektiren yöntem, kavram ve uygulama problemlerinde nitelikli ve özgün sonuçlara ulaşabilir.     X
3. Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi yayınlayarak yeni düşünce ve yöntemleri sunabilir.    X
4. Kültürel uzmanlık gerektiren toplumsal sorunların çözümünde liderlik yapar.    X
5. Ulusal ve Uluslararası düzeyde kültürel projelerin gerçekleşmesinde kurucu, yürütücü veya araştırmacı olarak görev alır.    X
6. Kültürel miras yönetimi konusunda üst düzey bilgi sahibi olur.    X
7. Uygulamalı kültür bilimi konusunda kurumsal düzeyde çalışmalar yapar.    X
8. Medya organlarıyla işbirliği içerisinde toplumun ömür boyu öğrenme süreçlerini şekillendirir.    X
9. Yabancı dilde bir makaleyi- kitabı alanın terminolojisine dayalı olarak çevirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek