THB720 - TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ve MESELELERİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ve MESELELERİ | THB720 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 7.5 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Alan Gezisi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. R. Gülin ÖĞÜT EKER | |||||
Dersin amacı | Geçmişten günümüze Türk mutfağını ana hatları ile araştırmak, Türk mutfağının sözlü yazılı ve diğer kaynaklarını öğrenciye kavratmak. Türk toplulukları arasındaki mutfak ilişkilerden haberdar etmek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | ? Türk mutfağı araştırmalarının kapsamı, konusu, yöntem ve temel ilkeleri, ? Türk mutfağının sözlü ve yazılı kaynakları, ? Türk topluluklarının ortak mutfak kültürü, ? Kültürel ekonomi bağlamında Türk mutfağı. | |||||
Kaynaklar | ? Atalay, Besim1988, Divanü Lûgat-it-Türk Tercümesi (I-IV), Ankara, TDKY. ? Halıcı, Feyzi 1989, İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi, Konya Kültür ve Turizm Vakfı, Konya. ? Komisyon,1993, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Türk Kültürü Araştırma ve Tanıtma Vakfı, Ankara. ? Özdemir Nebi 2012, Kültür Ekonomisi ve Yönetimi, Hacettepe Yayınları, Ankara. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Sözlü kültür ve yazılı kültür |
2. Hafta | Mutfak ve kültür |
3. Hafta | Türk mutfağının yazılı kaynakları |
4. Hafta | Türk mutfağının sözlü kaynakları |
5. Hafta | Türk mutfağının maddi kültürel kaynakları |
6. Hafta | Türk mutfağının kaynaklar bağlamında değerlendirilmesi |
7. Hafta | Ara Sınav |
8. Hafta | Türk mutfağının Türk toplulukları arasındaki ortak paydaları |
9. Hafta | Divan-ı Lügati-t Türk?te geçen yemek adları |
10. Hafta | Divan-ı Lügati-t Türk?te geçen içecek adları |
11. Hafta | Divan-ı Lügati-t Türk?te geçen mutfak araç gereçlerinin adları |
12. Hafta | Kültürel ekonomi bağlamında Türk mutfağı |
13. Hafta | Kültürel ekonomi bağlamında Türk mutfağı |
14. Hafta | Kültürel ekonomi bağlamında Türk dünyası yemek kültürü |
15. Hafta | Final Sınavına Hazırlık |
16. Hafta | Final Sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 14 | 5 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 1 | 5 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 10 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Genel sınav | 1 | 60 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 2 | 12 | 24 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 48 | 48 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 24 | 24 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 33 | 120 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Halkbilimi alanına dair yeni ve özgün bilimsel düşünce üretebilir. | X | ||||
2. Uzmanlık gerektiren yöntem, kavram ve uygulama problemlerinde nitelikli ve özgün sonuçlara ulaşabilir. | X | ||||
3. Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi yayınlayarak yeni düşünce ve yöntemleri sunabilir. | X | ||||
4. Kültürel uzmanlık gerektiren toplumsal sorunların çözümünde liderlik yapar. | X | ||||
5. Ulusal ve Uluslararası düzeyde kültürel projelerin gerçekleşmesinde kurucu, yürütücü veya araştırmacı olarak görev alır. | X | ||||
6. Kültürel miras yönetimi konusunda üst düzey bilgi sahibi olur. | X | ||||
7. Uygulamalı kültür bilimi konusunda kurumsal düzeyde çalışmalar yapar. | X | ||||
8. Medya organlarıyla işbirliği içerisinde toplumun ömür boyu öğrenme süreçlerini şekillendirir. | X | ||||
9. Yabancı dilde bir makaleyi- kitabı alanın terminolojisine dayalı olarak çevirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek