THB723 - GİYİM-KUŞAM
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GİYİM-KUŞAM | THB723 | Güz | 3 | 0 | 3 | 7.5 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gösteri | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | ||||||
Dersin amacı | Bu derste ilgili temel kavram ve yaklaşımların yanında Türk giyim-kuşam geleneği ile popüler kültür, moda, kimlik, iletişim, medya, kitle kültürü, tüketim kültürü vb. arasındaki ilişkiler tartışılacak ve yorumlanacaktır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Temel kavramlar ve yaklaşımlar Dünyada ve Türkiye?de giyim-kuşam tarihi Giyim-kuşam ve popüler kültür Giyim-kuşam ve moda Moda ve kimlik Giyim-kuşam ve iletişim Giyim-kuşam ve medya Giyim-kuşam ve kitle kültürü | |||||
Kaynaklar | Eninger, W. (2006). ?Giyim?. (Çev. N. Özdemir). Milli Folklor, 39, 1998: 92-96.s. Davis, F. (1997). Moda, Kültür ve Kimlik. (Çev. Ö. Arıkan) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.s. Özdemir, N. (2005). Cumhuriyet Dönemi Türk Eğlence Kültürü, Akçağ Yay. Ankara. Koçkar, M. T. (Edt.) (2008). Halk Kültüründe Giyim-Kuşam ve Süslenme Uluslararası Sempozyumu Bildirileri, Eskişehir Osmangazi Üniv. Yay. Koçu, R.E. (1967). Türk Giyim-Kuşam ve Süslenme Sözlüğü. Sümerbank Yay. Ankara. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Temel kavramlar ve yaklaşımlar |
2. Hafta | Dünyada ve Türkiye?de giyim-kuşam tarihi |
3. Hafta | Dünyada ve Türkiye?de giyim-kuşam tarihi |
4. Hafta | Giyim-kuşam ve popüler kültür |
5. Hafta | Giyim-kuşam ve popüler kültür |
6. Hafta | Ara sınav |
7. Hafta | Giyim-kuşam ve moda |
8. Hafta | Moda ve kimlik |
9. Hafta | Giyim-kuşam ve iletişim |
10. Hafta | Giyim-kuşam ve medya |
11. Hafta | Giyim-kuşam ve kitle kültürü |
12. Hafta | Giyim-kuşam ve kitle kültürü |
13. Hafta | Giyim-kuşam ve tüketim kültürü |
14. Hafta | Giyim-kuşam ve tüketim kültürü |
15. Hafta | Final Sınavına Hazırlık |
16. Hafta | Final Sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 14 | 5 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 15 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Genel sınav | 1 | 60 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 3 | 40 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 2 | 12 | 24 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 48 | 48 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 24 | 24 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 33 | 120 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Halkbilimi alanına dair yeni ve özgün bilimsel düşünce üretebilir. | X | ||||
2. Uzmanlık gerektiren yöntem, kavram ve uygulama problemlerinde nitelikli ve özgün sonuçlara ulaşabilir. | X | ||||
3. Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi yayınlayarak yeni düşünce ve yöntemleri sunabilir. | X | ||||
4. Kültürel uzmanlık gerektiren toplumsal sorunların çözümünde liderlik yapar. | X | ||||
5. Ulusal ve Uluslararası düzeyde kültürel projelerin gerçekleşmesinde kurucu, yürütücü veya araştırmacı olarak görev alır. | X | ||||
6. Kültürel miras yönetimi konusunda üst düzey bilgi sahibi olur. | X | ||||
7. Uygulamalı kültür bilimi konusunda kurumsal düzeyde çalışmalar yapar. | X | ||||
8. Medya organlarıyla işbirliği içerisinde toplumun ömür boyu öğrenme süreçlerini şekillendirir. | X | ||||
9. Yabancı dilde bir makaleyi- kitabı alanın terminolojisine dayalı olarak çevirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek