BES605 - BES. & DİY. ALANINDA ARAŞ. YÖN.
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BES. & DİY. ALANINDA ARAŞ. YÖN. | BES605 | 2. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Sorun/Problem Çözme Proje Tasarımı/Yönetimi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Doç.Dr. Nesli ERSOY | |||||
Dersin amacı | Beslenme ve Diyetetik alanında araştırma yöntemleri, araştırma planlama aşamaları, araştırma ve yayın etiği ile ilgili genel bilgilerin verilmesi ve bu konularda öğrencilere farkındalık kazandırılmasıdır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Araştırma amaç ve hipotezlerinin kurulması Beslenme ve Diyetetik alanında uygulanabilecek farklı araştırma yöntemleri Araştırmanın planlanması Araştırmanın yürütülmesi sırasında gerçekleşebilecek olası hatalar ve önleme yöntemleri Araştırma sonuçlarının raporlanması Araştırma ve yayın etiği temel ilkeleri Araştırma konusu ile ilgili uygun etik kurul başvurusu gereklilikleri En sık görülen araştırma etiği ihlalleri ve önleme yöntemleri En sık görülen yayın etiği ihlalleri ve önleme yöntemleri | |||||
Kaynaklar | 1. Eunsook T. Koh, Willis L. Owen. Introduction to Nutrition and Health Research, Springer Science + Business Media, LLC., New York 2000. 2. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013. 3. Julie A. Lovegrove, Leanne Hodson, Sangita Sharma, Susan A. Lanham-New. Nutrition Research Methodologies, Blackwell Publishing, Oxford 2015. 4. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997 5. Helen Aveyard, Doing a Literature Review in Health and Social Care: A Practical Guide, McGraw-Hill, England 2014. 6. European Textbook on Ethics in Research, EU Commission, 2010. 7. Ezekiel J. Emanuel, Christine C. Grady, Robert A. Crouch, Reidar K. Lie, Franklin G. Miller, David D. Wendler, The Oxford Textbook of Clinical Research Ethics, Oxford Publishing, New York 2011. 8. EFAD, International Code of Ethics and Code of Good Practice, September 2008. 9. Marcus Düwell, Bioethics. Taylor and Francis, 2012. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Beslenme ve Diyetetik araştırmalarına giriş, temel kavramlar ve tanımlar |
2. Hafta | Farklı araştırma türleri |
3. Hafta | Araştırma planlama, araştırma sorusunu belirleme, literatür tarama ve değerlendirme |
4. Hafta | Araştırma planlama, hipotez ve amaç belirleme, değişkenlerin belirlenmesi, karıştırıcı değişkenler |
5. Hafta | Araştırma planlama, yöntemin belirlenmesi |
6. Hafta | Beslenme ve Diyetetik araştırmalarının temel ilkeleri |
7. Hafta | Ara Sınav |
8. Hafta | Araştırmanın yürütülmesi sırasında gerçekleşebilecek olası hatalar ve önleme yöntemleri |
9. Hafta | Araştırma etiğinin temel ilkeleri |
10. Hafta | Farklı araştırma türlerinde etik ilkeler, biyoetik |
11. Hafta | Etik kurul başvurusu, aydınlatılmış onam formu |
12. Hafta | Yayın etiğinde temel ilkeler |
13. Hafta | Öğrenci proje sunumları |
14. Hafta | Etik kurul projelerinin değerlendirilmesi |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 15 |
Projeler | 1 | 15 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 3 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 2 | 28 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje | 1 | 15 | 15 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 60 | 60 |
Toplam İş Yükü | 32 | 134 | 186 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | X | ||||
3. Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek