BES605 - BES. & DİY. ALANINDA ARAŞ. YÖN.

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BES. & DİY. ALANINDA ARAŞ. YÖN. BES605 2. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Sorun/Problem Çözme
Proje Tasarımı/Yönetimi
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç.Dr. Nesli ERSOY 
Dersin amacıBeslenme ve Diyetetik alanında araştırma yöntemleri, araştırma planlama aşamaları, araştırma ve yayın etiği ile ilgili genel bilgilerin verilmesi ve bu konularda öğrencilere farkındalık kazandırılmasıdır.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Araştırma ile ilgili genel kavramları bilir. Araştırma konusu ile ilgili mevcut güncel literatürü tarar ve araştırma sorusunu ve hipotezlerini geliştirir.
  2. Beslenme ve Diyetetik alanında kullanılan farklı araştırma yöntemlerini kavrar. Araştırma planlamada göz önüne alınması gereken temel ilkeleri beslenme araştırmalarında kullanmayı benimser.
  3. Beslenme ve Diyetetik alanında ilgili konuda özgün bir araştırma planlar. Araştırmalarda hata kaynaklarını ve önleme yöntemlerini bilir.
  4. Bilimsel araştırmaları yazılı ve sözel olarak raporlar. Araştırmanın etik açıdan uygun olması konusunda araştırmacının sorumluluklarını kavrar.
  5. Araştırma konusu ile ilgili olarak uygun etik komisyonu başvurusu için gereklilikleri tanımlar.
  6. Araştırma etiği ve yayın etiğinin temel ilkelerini benimser.
  7. Araştırma sonuçlarının yayın haline getirilmesinde yayın etiği ilkelerini uygular.
Dersin içeriğiAraştırma amaç ve hipotezlerinin kurulması
Beslenme ve Diyetetik alanında uygulanabilecek farklı araştırma yöntemleri
Araştırmanın planlanması
Araştırmanın yürütülmesi sırasında gerçekleşebilecek olası hatalar ve önleme yöntemleri
Araştırma sonuçlarının raporlanması
Araştırma ve yayın etiği temel ilkeleri
Araştırma konusu ile ilgili uygun etik kurul başvurusu gereklilikleri
En sık görülen araştırma etiği ihlalleri ve önleme yöntemleri
En sık görülen yayın etiği ihlalleri ve önleme yöntemleri 
Kaynaklar1. Eunsook T. Koh, Willis L. Owen. Introduction to Nutrition and Health Research, Springer Science + Business Media, LLC., New York 2000.
2. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.
3. Julie A. Lovegrove, Leanne Hodson, Sangita Sharma, Susan A. Lanham-New. Nutrition Research Methodologies, Blackwell Publishing, Oxford 2015.
4. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997
5. Helen Aveyard, Doing a Literature Review in Health and Social Care: A Practical Guide, McGraw-Hill, England 2014.
6. European Textbook on Ethics in Research, EU Commission, 2010.
7. Ezekiel J. Emanuel, Christine C. Grady, Robert A. Crouch, Reidar K. Lie, Franklin G. Miller, David D. Wendler, The Oxford Textbook of Clinical Research Ethics, Oxford Publishing, New York 2011.
8. EFAD, International Code of Ethics and Code of Good Practice, September 2008.
9. Marcus Düwell, Bioethics. Taylor and Francis, 2012. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBeslenme ve Diyetetik araştırmalarına giriş, temel kavramlar ve tanımlar
2. HaftaFarklı araştırma türleri
3. HaftaAraştırma planlama, araştırma sorusunu belirleme, literatür tarama ve değerlendirme
4. HaftaAraştırma planlama, hipotez ve amaç belirleme, değişkenlerin belirlenmesi, karıştırıcı değişkenler
5. HaftaAraştırma planlama, yöntemin belirlenmesi
6. HaftaBeslenme ve Diyetetik araştırmalarının temel ilkeleri
7. HaftaAra Sınav
8. HaftaAraştırmanın yürütülmesi sırasında gerçekleşebilecek olası hatalar ve önleme yöntemleri
9. HaftaAraştırma etiğinin temel ilkeleri
10. HaftaFarklı araştırma türlerinde etik ilkeler, biyoetik
11. HaftaEtik kurul başvurusu, aydınlatılmış onam formu
12. HaftaYayın etiğinde temel ilkeler
13. HaftaÖğrenci proje sunumları
14. HaftaEtik kurul projelerinin değerlendirilmesi
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum115
Projeler115
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı360
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı140
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14228
Sunum / Seminer Hazırlama11515
Proje11515
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi14040
Genel sınava hazırlanma süresi16060
Toplam İş Yükü32134186

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. X   
2. Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.    X
3. Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.  X  
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.   X 
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar.   X 
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek