ADB630 - ADLİ ENTOMOLOJİK EKOLOJİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ADLİ ENTOMOLOJİK EKOLOJİ ADB630 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 3 4 9
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gözlem
Uygulama-Alıştırma
 
Dersin sorumlusu(ları) 
Dersin amacıAdli entomolojide kullanılan türlerin çevreleri ile ilişkilerinin adli vaka açıklanırken göz önünde bulundurulması gerektiğinin açıklanmasıdır. Ölüm zamanı tahmini yapılırken objektif böcek delillerinin o anki mevsimsel koşullara bağlı habitat şekli ve yapısı, türler arası besin rekabet derecesi, niş darlığı, fiziksel çevre şartları gibi biyotik ve abiyotik koşullar ile kaynaştırılarak analiz edilmesi gerekmektedir. Bu sayede ölüm zamanının hesaplanmasında kullanılacak böcek türlerinin ekolojik etmenlere olan duyarlılıkları, adli entomolojik yöntemlerle elde edilen verinin anlamlandırılmasına faydalı olacaktır. Ayrıca türlerin farklı yaşam alanlarındaki populasyonlarında ekolojik tercihlerinin bilinmesi cinayetin nerede işlendiğinin ortaya çıkarılmasına da yardımcıdır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersle öğrenciler Adli Entomolojide önemli böcek gruplarının ekolojik isteklerini belirleme yöntemlerini ve belli çevre koşullarına uyum sağlamış populasyonlara özgü davranışları değerlendirmeyi öğrenecektir. Dersin teorik kısmında edindikleri bilgileri, pratik kısımda uygulayarak, ekolojik tercihlerin ölüm yeri ve zamanının belirlenmesinde yapılabilecek yanlışlıkların nasıl azaltılacağını göreceklerdir.
Dersin içeriğiAdli entomolojide önemli böcek gruplarının ekolojik istekleri, bu istekleri etkileyen faktörler, ölüm zamanı hesaplamalarına bu bilgilerin katkısı. 
Kaynaklar1. Greenberg, B. and Povolny, D. 1971. Flies and Disease, Vol. I. Ecology, Classification and Biotic Associations, Princeton University Press, Princeton, NJ.
2. Byrd, J. H., and J. L. Castner. 2001. Forensic Entomology: The Utility of Arthropods in Legal Investigations. CRC Press, Boca Raton. 440 sayfa.
3. Gennard, E.D. 2007. Forensic Entomology: An Introduction. Wiley Press, West Sussex. 224 sayfa.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaEkoloji Nedir? Ekolojik bakış açısı neleri bilmeyi gerektirir? (T) Ekoloji nedir? Uygulama alanları ve adli bilimlerde uygulamaları (P)
2. HaftaGelişim süresi ve üreme kapasitesi üzerinde etkili olan etmenler ve adli entomolojideki önemi (T) Ekolojik parametreler-Gelişim süresi ve üreme kapasitesi (P)
3. HaftaBiyotik etmenler ve etkilerinin adli entomolojideki kullanım biçimleri ? Yoğunluk ve Dispersal (T) Ekolojik parametreler-Biyotik etmenler (P)
4. HaftaBiyotik etmenler ve etkilerinin adli entomolojideki kullanım biçimleri ? Yoğunluk ve Dispersal (T) Ekolojik parametreler-Biyotik etmenler (P)
5. HaftaAbiyotik etmenler ve etkilerinin adli entomolojideki kullanım biçimleri ? Sıcaklık ve Nem (T) Ekolojik parametreler-Abiyotik etmenler (P)
6. HaftaI. Ara Sınav
7. HaftaAbiyotik etmenler ve etkilerinin adli entomolojideki kullanım biçimleri ? Jenerasyon süresi hesaplamaları ve Termal Konstant (T) Ekolojik parametreler-Abiyotik etmenler (P)
8. HaftaAbiyotik etmenler ve etkilerinin adli entomolojideki kullanım biçimleri ? Jenerasyon süresi hesaplamaları ve Termal Konstant (T) Ekolojik parametreler-Abiyotik etmenler (P)
9. HaftaCalliphoridae familyasının ekolojik tercihleri (T) Calliphoridae familyasının ekolojik tercihleri ile ilgili uygulamalar ve davranış özellikleri (P)
10. HaftaCalliphoridae familyasının ekolojik tercihleri (T) Calliphoridae familyasının ekolojik tercihleri ile ilgili uygulamalar ve davranış özellikleri (P)
11. HaftaSarcophagidae familyasının ekolojik tercihleri (T) Sarcophagidae familyasının ekolojik tercihleri ile ilgili uygulamalar ve davranış özellikleri (P)
12. HaftaMuscidae familyasının ekolojik tercihleri (T) Muscidae familyasının ekolojik tercihleri ile ilgili uygulamalar ve davranış özellikleri (P)
13. HaftaStaphylinidae familyasının ekolojik tercihleri (T) Staphylinidae familyasının ekolojik tercihleri ile ilgili uygulamalar ve davranış özellikleri (P)
14. HaftaCesede gelen diğer Arthropoda grupları ve ekolojik tercihleri (T) Diğer Arthropoda gruplarının ekolojik tercihleri ile ilgili uygulamalar ve davranış özellikleri (P)
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar120
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 14 3 42
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)149126
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler12020
Ara sınavlara hazırlanma süresi11515
Genel sınava hazırlanma süresi12020
Toplam İş Yükü4570265

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Farklı alandaki lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.    X
2. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.   X 
3. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.    X
4. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.  X  
5. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.   X 
6. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.  X  
7. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.   X 
8. Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.   X 
9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetme yeteneğine sahip olur.  X  
10. Alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, sonuçları dikkate alarak değerlendirir.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek