BDD731 - FENİLEKETONÜRİ ve BESLENME TEDAVİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
FENİLEKETONÜRİ ve BESLENME TEDAVİSİ | BDD731 | 3. Yarıyıl | 2 | 2 | 3 | 8 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Uygulama-Alıştırma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel | |||||
Dersin amacı | Fenilketonüri hastalığında beslenme tedavisi yöntemlerindeki yeni yaklaşımları tartışmak | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | 1. Fenilketonüri hastalığının sınıflandırılması, tanı yöntemleri, görülme sıklığı, komplikasyonları, klinik ve laboratuar bulgularının yorumlanması 2. Fenilketonüri hastalığının tıbbi tedavi yöntemleri 3. Fenilketonüri hastalığının beslenme tedavisi yöntemleri ve besleme tedavisi yöntemlerindeki farklı uygulamalar ve yaklaşımların tartışılması 4. Fenilketonüri hastalığı konusunda olgu tartışması | |||||
Kaynaklar | Vanessa Shaw, Margaret Lawson. Clinical Paediatric Dietetics, Blackwell Publishing. 3rd Ed, Oxford, 2007. John Fernandes, Jean-Marie Saudubray, Georges van den Berghe, John H. Walter. Inborn Errors of Metabolism, 4th Ed, Springer, Heidelberg, 2006. Nened Blau. BH4 and PKU Advances in Phenylketonuria and Tetrahydrobiopterin. SPS Publications, 1st Ed, Heilbronn, 2006. David Valle (ed in chief). Metabolic and Molecular Bases of Inherited Disease. Scriver's Online Publication, 2009. Prof Dr. Gülden Köksal, Uz. Dyt Hülya Gökmen. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınevi, 2000. Acosta PB, Yannicelli S. The Ross Metabolic Formula System Nutrition Support Protocols, 3rd Ed, Ohio, 1997. Acosta J Inherit Metab Dis Mol Genet Metab J Hum Nutr Diet Arch Dis Child Pediatrics J Hum Nutr Diet JADA Am J Clin Nutr |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Fenilketonüri hastalığı, tanım, insidans, biyokimyası, bulgular |
2. Hafta | Fenilketonüri hastalığı, tedavi yöntemleri |
3. Hafta | Fenilketonüri ve aminoasit karışımları |
4. Hafta | Fenilketonüri ve değişim besinler |
5. Hafta | Fenilketonüri ve özel ürünler |
6. Hafta | Fenilketonüri ve yağ asitleri |
7. Hafta | Fenilketonüri ve büyüme gelişme-şişmanlık |
8. Hafta | Fenilketonüri- anne sütü ve tamamlayıcı besinler |
9. Hafta | Erişkin fenilketonüri ve diyet tedavisi |
10. Hafta | Maternal fenilketonüri ve diyet tedavisi |
11. Hafta | Fenilketonüri ve PEG-PAL-glikomakropeptidler |
12. Hafta | Fenilketonüri ve BH4 uygulamaları |
13. Hafta | Fenilketonüri ve LNAA uygulamaları, Fenilketonüri ve eğitim |
14. Hafta | Seminer, olgu sunumu |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 1 | 10 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 15 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 25 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 3 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 1 | 40 | 40 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 48 | 48 |
Toplam İş Yükü | 46 | 116 | 240 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir. | X | ||||
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular. | X | ||||
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. | X | ||||
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur. | X | ||||
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar. | X | ||||
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur. | X | ||||
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır. | X | ||||
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur. | X | ||||
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek