BES649 - BESİN SEÇİMİ ve TÜKETİCİ ALGISI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN SEÇİMİ ve TÜKETİCİ ALGISI BES649 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
 
Dersin sorumlusu(ları)Beslenme Bilimleri Öğretim Üyeleri  
Dersin amacıBesin tercihlerine etki eden etmenlerin interdisipliner bir anlayışla kavranmasını sağlamak ve tüketicilerin diyetlerinde yer alan besinleri seçme süreçlerinin her aşamasını incelemek Tüketicilerin besin kalitesi ve pazarlama stratejileri ile ilgili tutum ve algılarını, ayrıca besin hazırlama ve teknolojisi ile ilgili görüşlerini değerlendirmek 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. tüketicilerin besin tercihini etkileyen temel etmenleri (kültürel, sosyolojik, ekonomik, fizyolojik, psikolojik etmenler ve besinin duyusal özellikleri) analiz edebilir.
  2. tüketicilerin tercihleri arasındaki çeşitliliği fark eder ve bireylerin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını öğrenir.
  3. başarılı ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olacak tüketici davranışı anlayışını geliştirir.
  4. Sağlıksız besinler için tüketicinin tercihlerinin hangi yöntemler ile değiştirilebileceğini tartışır.
Dersin içeriğiBu ders öğrencilere besin tercihlerine etki eden temel etmenleri kavramlarını sağlayacak kapsamlı bilgi verir ve tüketicilerin besin kalitesi ve pazarlama stratejileri ile ilgili tutum ve algılarını, besin hazırlama ve teknolojisi ile ilgili görüşlerini değerlendirir 
Kaynaklar-Frewer L.J., van Trijp HCM. Understanding consumers of food products. Woodhead Publishing Limited, 2013.
-Earle M., Earle R. Case studies in food product development. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. Woodhead Publishing Limited, 2013. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaTüketicilerin besin seçimlerini etkileyen temel etmenler
2. HaftaDuyusal özelliklerin besin tercihlerine etkisi
3. HaftaÇevresel etmenlerin besin tercihlerine etkisi
4. HaftaBesin tercihinin gelişiminde yer alan teoriler
5. HaftaTüketici besin tercihi ile ilgili risk, yarar ve güven algıları
6. HaftaÜrün katkısı ve tüketici besin tercihi
7. HaftaMarka ve besin etiketi
8. HaftaTüketicinin besin kalitesi algısı
9. HaftaTüketicilerin geleneksel besinlere yaklaşımları
10. HaftaTüketicilerin besin innovasyonu ve teknolojisine yaklaşımları
11. HaftaTüketici, besin ve sağlık - I
12. HaftaTüketici, besin ve sağlık - II
13. HaftaTüketici yaklaşımı, besin politikaları ve uygulamalar - I
14. HaftaTüketici yaklaşımı, besin politikaları ve uygulamalar - II
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler1530
Sunum00
Projeler120
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje12020
Ödevler15345
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü4558165

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.   X 
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.  X  
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.   X 
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.  X  
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.  X  
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.   X 
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek