BES649 - BESİN SEÇİMİ ve TÜKETİCİ ALGISI
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESİN SEÇİMİ ve TÜKETİCİ ALGISI | BES649 | 1. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Beslenme Bilimleri Öğretim Üyeleri | |||||
Dersin amacı | Besin tercihlerine etki eden etmenlerin interdisipliner bir anlayışla kavranmasını sağlamak ve tüketicilerin diyetlerinde yer alan besinleri seçme süreçlerinin her aşamasını incelemek Tüketicilerin besin kalitesi ve pazarlama stratejileri ile ilgili tutum ve algılarını, ayrıca besin hazırlama ve teknolojisi ile ilgili görüşlerini değerlendirmek | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Bu ders öğrencilere besin tercihlerine etki eden temel etmenleri kavramlarını sağlayacak kapsamlı bilgi verir ve tüketicilerin besin kalitesi ve pazarlama stratejileri ile ilgili tutum ve algılarını, besin hazırlama ve teknolojisi ile ilgili görüşlerini değerlendirir | |||||
Kaynaklar | -Frewer L.J., van Trijp HCM. Understanding consumers of food products. Woodhead Publishing Limited, 2013. -Earle M., Earle R. Case studies in food product development. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. Woodhead Publishing Limited, 2013. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Tüketicilerin besin seçimlerini etkileyen temel etmenler |
2. Hafta | Duyusal özelliklerin besin tercihlerine etkisi |
3. Hafta | Çevresel etmenlerin besin tercihlerine etkisi |
4. Hafta | Besin tercihinin gelişiminde yer alan teoriler |
5. Hafta | Tüketici besin tercihi ile ilgili risk, yarar ve güven algıları |
6. Hafta | Ürün katkısı ve tüketici besin tercihi |
7. Hafta | Marka ve besin etiketi |
8. Hafta | Tüketicinin besin kalitesi algısı |
9. Hafta | Tüketicilerin geleneksel besinlere yaklaşımları |
10. Hafta | Tüketicilerin besin innovasyonu ve teknolojisine yaklaşımları |
11. Hafta | Tüketici, besin ve sağlık - I |
12. Hafta | Tüketici, besin ve sağlık - II |
13. Hafta | Tüketici yaklaşımı, besin politikaları ve uygulamalar - I |
14. Hafta | Tüketici yaklaşımı, besin politikaları ve uygulamalar - II |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 15 | 30 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 1 | 20 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 1 | 20 | 20 |
Ödevler | 15 | 3 | 45 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 45 | 58 | 165 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek