BDD727 - BESİN BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESİN BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ | BDD727 | 3. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 8 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Beslenme Bilimleri Öğretim Üyeleri | |||||
Dersin amacı | Besin ile ilgili bilgi ve anlayışın bilimsel yaklaşım çerçevesinde genişletilmesi ve bu bilginin toplumun, endüstrinin ve tüketicilerin sürdürülebilir besin kalitesi, güvenliği ve güvencesi konularındaki ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlar. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Bu dersin kapsamında besin grupları bazında besinlerin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri, besin analizleri, besin üretim ve işleme teknolojileri, besin biyokimyası, besin biyoteknolojisi, besin mikrobiyolojisi, besin ambalajlama teknolojileri, kalite kontrol kriterleri ve yasal düzenlemeler ve besin pazarlama stratejileri ele alınacaktır. | |||||
Kaynaklar | 1. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009 2. Brown A. Understanding Foods: Principles and Preparations. Wadsworth/Cengage Learning, 2010 3. Belitz H.D., Grosch W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999. 4. Barbosa-Canovas G.V., Mortimer A., Lineback A., Spiess W., Buckle K., Colonna P. Global Issues in Food Science and Technology. Academic Press, 2009 |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Besin Kimyası |
2. Hafta | Besinin Fiziksel Özellikleri |
3. Hafta | Duyusal Değerlendirme |
4. Hafta | Besin Analizleri I |
5. Hafta | Besin Analizler II |
6. Hafta | Besin Biyokimyası |
7. Hafta | Besin Biyoteknolojisi |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Besin Mikrobiyolojisi |
10. Hafta | Besin Üretimi ve İşleme - I |
11. Hafta | Besin Üretimi ve İşleme - II |
12. Hafta | Besin Ambalajlama |
13. Hafta | Kalite Kontrol Kriterleri ve Yasal Düzenlemeler |
14. Hafta | Besin Pazarlama Stratejileri |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final Sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 12 | 20 |
Sunum | 1 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 20 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 14 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 13 | 4 | 52 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 40 | 80 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 12 | 3 | 36 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 45 | 45 |
Toplam İş Yükü | 42 | 94 | 241 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir. | X | ||||
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular. | X | ||||
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. | X | ||||
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur. | X | ||||
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar. | X | ||||
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur. | X | ||||
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır. | X | ||||
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur. | X | ||||
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek