BDD727 - BESİN BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ BDD727 3. Yarıyıl 2 0 2 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Beslenme Bilimleri Öğretim Üyeleri  
Dersin amacıBesin ile ilgili bilgi ve anlayışın bilimsel yaklaşım çerçevesinde genişletilmesi ve bu bilginin toplumun, endüstrinin ve tüketicilerin sürdürülebilir besin kalitesi, güvenliği ve güvencesi konularındaki ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlar.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Besin ile ilgili bilimsel disiplinleri anlar ve ilişkilendirir.
  2. Bilimsel bir yaklaşım çerçevesinde besin ile ilgili bilgi ve anlayışını detaylandırır.
  3. Edindiği bilgiyi toplumun, endüstrinin ve tüketicilerin sürdürülebilir besin kalitesi, güvenliği ve güvencesi konularındaki ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanılır.
Dersin içeriğiBu dersin kapsamında besin grupları bazında besinlerin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri, besin analizleri, besin üretim ve işleme teknolojileri, besin biyokimyası, besin biyoteknolojisi, besin mikrobiyolojisi, besin ambalajlama teknolojileri, kalite kontrol kriterleri ve yasal düzenlemeler ve besin pazarlama stratejileri ele alınacaktır. 
Kaynaklar1. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009
2. Brown A. Understanding Foods: Principles and Preparations. Wadsworth/Cengage Learning, 2010
3. Belitz H.D., Grosch W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999.
4. Barbosa-Canovas G.V., Mortimer A., Lineback A., Spiess W., Buckle K., Colonna P. Global Issues in Food Science and Technology. Academic Press, 2009
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBesin Kimyası
2. HaftaBesinin Fiziksel Özellikleri
3. HaftaDuyusal Değerlendirme
4. HaftaBesin Analizleri I
5. HaftaBesin Analizler II
6. HaftaBesin Biyokimyası
7. HaftaBesin Biyoteknolojisi
8. HaftaAra sınav
9. HaftaBesin Mikrobiyolojisi
10. HaftaBesin Üretimi ve İşleme - I
11. HaftaBesin Üretimi ve İşleme - II
12. HaftaBesin Ambalajlama
13. HaftaKalite Kontrol Kriterleri ve Yasal Düzenlemeler
14. HaftaBesin Pazarlama Stratejileri
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal Sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler1220
Sunum120
Projeler00
Seminer120
Ara Sınavlar00
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı1460
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı140
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)13452
Sunum / Seminer Hazırlama24080
Proje000
Ödevler12336
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi14545
Toplam İş Yükü4294241

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir.    X
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.    X
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular.    X
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.  X  
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir.    X
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur.  X  
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar.   X 
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur.   X 
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır.   X 
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur.    X
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek