BDD723 - BESLENME ve METABOLOMİK

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESLENME ve METABOLOMİK BDD723 1. Yarıyıl 2 0 2 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri  
Dersin amacıBiyolojik sistemlerde beslenme ile ilişkili olan metabolitleri tanımlamak, bu metabolitlerin besinler ve metabolizma arasındaki etkileşimlerini belirlemek, ilgili etkileşimlerin sağlık ve hastalık üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve kişiye özgü beslenme uygulamalarında metabolomiklerin önemini saptamak  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. 1. Beslenme ile ilişkili metabolomik, metabolom ve metabolit kavramları öğrenilir
  2. 2. Besinler ve metabolizmadaki metabolomlar ve bunların birbirleri ile olan etkileşimleri belirlenir
  3. 3. Besinlerde ve metabolizmada yer alan metabolomiklerin sağlık ve hastalık gelişimi üzerindeki etkileri değerlendirilir
  4. 4. Kişiye özgü beslenme uygulamalarında metabolomiklerin önemi belirlenir
  5. 5. Beslenme bilimlerinde metabolomiklerin diğer -omik teknolojileri ile ilişkisi öğrenilir
Dersin içeriğiBu dersin içeriği metabolomiklerin besin bileşimi, insan metabolizması, sağlık ve hastalık üzerindeki etkileridir  
KaynaklarB. C. Weimer (Ed), C. M. Slupsky (Ed) Metabolomics in Food and Nutrition, Woodhead Publishing, 2013

Debmalya Barh (Ed), Dipali Dhawan (Ed), Nirmal Kumar Ganguly (Ed) Omics for Personalized Medicine, Springer, 2013

İlgili bilimsel kaynaklar 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBesin metabolomları
2. HaftaÇevresel metabolomlar
3. HaftaMikrobiyom ve metabolomikler
4. HaftaFitokimyasallar ve metabolomikler
5. HaftaPrenatal sağlık ve metabolomikler
6. HaftaAdipoz doku, beslenme ve metabolomikler
7. Haftaİskelet kası, beslenme ve metabolomikler
8. HaftaAra sınav
9. HaftaKaraciğer, beslenme ve metabolomikler
10. HaftaGlikoz intoleransı ve metabolomikler
11. HaftaLipid disfonksiyonu ve metabolomikler
12. HaftaKlinik beslenme ve metabolomikler
13. HaftaBeslenme epidemiyolojisi ve metabolomikler
14. HaftaBeslenme bilimlerinde genetik, genomik, proteomik ve metabolomik entegrasyonu
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler1010
Sunum00
Projeler00
Seminer115
Ara Sınavlar125
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı1250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama13636
Proje000
Ödevler10330
Ara sınavlara hazırlanma süresi14040
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü41135240

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir.    X
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.    X
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular.    X
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.  X  
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir.  X  
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur.  X  
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar.    X
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur.    X
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır.   X 
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur.    X
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek