BDD722 - BESLENME ve EPİGENETİK

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESLENME ve EPİGENETİK BDD722 2. Yarıyıl 2 0 2 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Aslı AKYOL MUTLU 
Dersin amacıEpigenetiğin insan beslenmesi, çevresel etmenler ve beslenme ile ilintili hastalıkların etiyolojisi ile ilişkili temellerini öğrenmek, bu ilişkilerin olası mekanizmalarını belirlemek ve bu ilişkilerin sonuçlarını hayvan çalışmaları ve epidemiyolojik çalışmalar doğrultusunda yorumlamaktır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. 1. Epigenetik ve beslenme ile ilişkili temel kavramlar öğrenilir,
  2. 2. Beslenme ile ilişkili epigenetik mekanizmalar hakkında bilgi edinilir
  3. 3. Epigenetik mekanizmaların beslenme ile ilişkili hastalıklar üzerindeki etkisi değerlendirilir
  4. 4. Epigenetik mekanizmalarda fonksiyonu olan spesifik besin öğelerinin etkisi ve önemi konusunda bilgi edinilir
  5. 5. Epigenetik mekanizmalarda fonksiyonu olan spesifik çevresel etmenlerin etkisi ve önemi konusunda bilgi edinilir
  6. 6. Epigenetiğin toplum sağlığı ve beslenmesi açısından önemi değerlendirilir
  7. 7. Beslenme ile ilişkili hastalıkların önlenmesinde epigenetik ve optimal beslenmenin önemi hakkında bilgi ve beceriler geliştirilir
Dersin içeriğiBu ders kapsamında temel genetik kavramlar, DNA metilasyonu, histon modifikasyonu vb. mekanizmalar ile beslenme yoluyla gen ekspresyonunu değiştiren süreçler ve bu süreçlerin beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşumu ve/veya önlenmesindeki rolleri ele alınacaktır.  
KaynaklarSang-Woon Choi (Ed), Simonetta Friso (Ed),Nutrients and Epigenetics, CRC Press, 2009
Mihai D. Niculescu (Ed), Paul Haggarty (Ed), Nutrition in Epigenetics, Wiley-Blackwell 2011
Nilanjana Maulik (Ed), Gautam Maulik (Ed), Nutrition, Epigenetic Mechanisms, and Human Disease, CRC Press, 2011 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaEpigenetikte temel ilkeler - DNA metilasyonu, histon modifikasyon
2. HaftaEpigenetikte temel ilkeler - Kromatin biçimlenmesi, RNA ve diğer mikroRNAlar
3. HaftaHastalıklarda epigenetik mekanizmalar - Kanser
4. HaftaHastalıklarda epigenetik mekanizmalar - Tip 2 diyabet
5. HaftaHastalıklarda epigenetik mekanizmalar - Obezite, metabolik sendrom
6. HaftaEpigenetik ve spesifik besin öğeleri - Folat ve B12
7. HaftaEpigenetik ve spesifik besin öğeleri - Kolin, betain, metiyonin
8. HaftaAra sınav
9. HaftaEpigenetik ve spesifik besin öğeleri - PUFA, retinoidler
10. HaftaEpigenetik ve spesifik besin öğeleri - Protein ve enerji
11. HaftaEpigenetik ve spesifik besin öğeleri - Flavanoid, polifenol ve izotiyosiyanatlar
12. HaftaEpigenetik ve çevresel etmenler - dietanolamin, bisfenol A
13. HaftaEpigenetik ve çevresel etmenler - arsenik, nikel, krom
14. HaftaEpigenetik ve epidemiyoloji
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler1010
Sunum00
Projeler00
Seminer115
Ara Sınavlar125
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı1250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama14040
Proje000
Ödevler10220
Ara sınavlara hazırlanma süresi14646
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü41144240

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir.    X
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.    X
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular.    X
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.  X  
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir.  X  
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur.  X  
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar.    X
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur.    X
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır.  X  
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur.    X
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek