BDD722 - BESLENME ve EPİGENETİK
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESLENME ve EPİGENETİK | BDD722 | 2. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 8 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Aslı AKYOL MUTLU | |||||
Dersin amacı | Epigenetiğin insan beslenmesi, çevresel etmenler ve beslenme ile ilintili hastalıkların etiyolojisi ile ilişkili temellerini öğrenmek, bu ilişkilerin olası mekanizmalarını belirlemek ve bu ilişkilerin sonuçlarını hayvan çalışmaları ve epidemiyolojik çalışmalar doğrultusunda yorumlamaktır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Bu ders kapsamında temel genetik kavramlar, DNA metilasyonu, histon modifikasyonu vb. mekanizmalar ile beslenme yoluyla gen ekspresyonunu değiştiren süreçler ve bu süreçlerin beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşumu ve/veya önlenmesindeki rolleri ele alınacaktır. | |||||
Kaynaklar | Sang-Woon Choi (Ed), Simonetta Friso (Ed),Nutrients and Epigenetics, CRC Press, 2009 Mihai D. Niculescu (Ed), Paul Haggarty (Ed), Nutrition in Epigenetics, Wiley-Blackwell 2011 Nilanjana Maulik (Ed), Gautam Maulik (Ed), Nutrition, Epigenetic Mechanisms, and Human Disease, CRC Press, 2011 |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Epigenetikte temel ilkeler - DNA metilasyonu, histon modifikasyon |
2. Hafta | Epigenetikte temel ilkeler - Kromatin biçimlenmesi, RNA ve diğer mikroRNAlar |
3. Hafta | Hastalıklarda epigenetik mekanizmalar - Kanser |
4. Hafta | Hastalıklarda epigenetik mekanizmalar - Tip 2 diyabet |
5. Hafta | Hastalıklarda epigenetik mekanizmalar - Obezite, metabolik sendrom |
6. Hafta | Epigenetik ve spesifik besin öğeleri - Folat ve B12 |
7. Hafta | Epigenetik ve spesifik besin öğeleri - Kolin, betain, metiyonin |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Epigenetik ve spesifik besin öğeleri - PUFA, retinoidler |
10. Hafta | Epigenetik ve spesifik besin öğeleri - Protein ve enerji |
11. Hafta | Epigenetik ve spesifik besin öğeleri - Flavanoid, polifenol ve izotiyosiyanatlar |
12. Hafta | Epigenetik ve çevresel etmenler - dietanolamin, bisfenol A |
13. Hafta | Epigenetik ve çevresel etmenler - arsenik, nikel, krom |
14. Hafta | Epigenetik ve epidemiyoloji |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 10 | 10 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 15 |
Ara Sınavlar | 1 | 25 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 12 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 40 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 10 | 2 | 20 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 46 | 46 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü | 41 | 144 | 240 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir. | X | ||||
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular. | X | ||||
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. | X | ||||
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur. | X | ||||
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar. | X | ||||
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur. | X | ||||
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır. | X | ||||
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur. | X | ||||
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek