MİK610 - MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN BESİYERİ ve BOYAMA YÖNT
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN BESİYERİ ve BOYAMA YÖNT | MİK610 | 1. Yarıyıl | 1 | 4 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Uygulama-Alıştırma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Banu Sancak | |||||
Dersin amacı | Öğrencilerin mikrobiyolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar hakkında bilgi ve beceri sahibi olmaları hedeflenmektedir. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Bu dersin sonunda öğrenciler; 1) Besiyerlerinin tanınması ve kullanım amaçları 2) Besiyerlerinin hazırlanma basamakları ve sterilizasyonu 3) Besiyerlerinin kalite kontrolü ve stoklanması 4) Mikrobiyolojik preperat hazırlanması 5) Boyama yöntemlerinin tanınması ve uygulanması konularında bilgi ve beceri kazanacaklardır | |||||
Kaynaklar | 1) Diagnostic Microbiology. Elmer W. Koneman, Stephen D.Allen, William M. Janda, Paul C.Schreckenberger, Washington C. Winn, Jr. J.B. Lippincott Company. 2) Media for Clinical Microbiology. Ronald M. Atlas, James W. Snyder. Taylor and Francis. 3) Manual of Clinical Microbiology. James Versalovic, Karen C. Carroll, Guido Funke, James H. Jorgensen. Marie L. Landry, David W.Warnock. ASM Press. 4) Medical Microbiology. Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Micheal A. Pfaller. Mosby, Elsevier. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Mikroorganizmaların beslenme ve üremeleri için gerekli olan maddeler |
2. Hafta | Besiyerleri birleşimine giren başlıca maddeler ve besiyerlerinin sınıflandırılması |
3. Hafta | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-I |
4. Hafta | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-II |
5. Hafta | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-III |
6. Hafta | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-IV |
7. Hafta | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-V |
8. Hafta | Bakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-I |
9. Hafta | Bakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-II |
10. Hafta | Anaerop bakterilerde kullanılan besiyerleri |
11. Hafta | Hücre kültürleri |
12. Hafta | Virolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar |
13. Hafta | Parazitolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar |
14. Hafta | Mikolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 4 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 80 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 20 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 80 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 1 | 14 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Uygulama | 14 | 3 | 42 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 4 | 15 | 60 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 61 | 35 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Mikrobiyoloji alanında bütünlüklü, kanıta dayalı ve güncel bilimsel bilgi ve beceri edinir; alanındaki yenilikleri takip edebilir ve yenilik önerebilecek yetkinlik kazanır. | X | ||||
2. Bilimsel araştırmaların planlanması, araştırma teknikleri ve istatistiksel değerlendirme için kanıta dayalı bilgiyi kullanır, projeler geliştirir, gerçekleştirir ve sonuçlarını yayınlar/ sunar. | X | ||||
3. Bilimsel çalışma etiği hakkında farkındalığı, duyarlılığı ve yasal düzenlemeler ile ilgili bilgisi vardır. | X | ||||
4. Bilimsel araştırmaları eleştirel şekilde analiz edebilme ve ileri düzeyde değerlendirebilme yetisi kazanır. | X | ||||
5. Bilimsel okumalar/araştırmalar sonucunda edindiği bilgileri/elde ettiği verileri topluluk karşısında sunabilir. | X | ||||
6. Bilimsel bilgiye ulaşmada kütüphane, e-kaynaklar ve anabilim dalının üye olduğu e-dergileri kullanır. | X | ||||
7. Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir. | X | ||||
8. Mikrobiyoloji laboratuvarlarını iyi laboratuvar uygulamaları ve biyogüvenlik kurallarına uygun şekilde kullanır ve kalite gelişimine katkı verir. | X | ||||
9. Alanındaki farklı disiplinlerin amacını ve etkileşimini kavrar, karmaşık sorunların çözümünde rol alabilir. | X | ||||
10. Mesleki ortamlarda (ulusal ve uluslararası) profesyonel ilişkiler kurabilir ve bilgilerini düzenli olarak paylaşır. | X | ||||
11. Ulusal ve uluslararası projelerde rol alır, interdisipliner araştırmalar yapar. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek