MİK610 - MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN BESİYERİ ve BOYAMA YÖNT

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN BESİYERİ ve BOYAMA YÖNT MİK610 1. Yarıyıl 1 4 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Uygulama-Alıştırma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Banu Sancak 
Dersin amacıÖğrencilerin mikrobiyolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar hakkında bilgi ve beceri sahibi olmaları hedeflenmektedir.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin amacı, besiyerlerinin hazırlanması, kalite kontrolü ve stoklanması ile mikrobiyolojik preperat hazırlanması, boyama yöntemlerinin uygulanması ve incelenmesi konularında bilgi ve becerilerin geliştirilmesidir. Dersler genel olarak konferans niteliğinde sunulmakta, anlatılan konular pratik uygulamalarla pekiştirilmektedir.
Dersin içeriğiBu dersin sonunda öğrenciler;
1) Besiyerlerinin tanınması ve kullanım amaçları
2) Besiyerlerinin hazırlanma basamakları ve sterilizasyonu
3) Besiyerlerinin kalite kontrolü ve stoklanması
4) Mikrobiyolojik preperat hazırlanması
5) Boyama yöntemlerinin tanınması ve uygulanması
konularında bilgi ve beceri kazanacaklardır 
Kaynaklar1) Diagnostic Microbiology. Elmer W. Koneman, Stephen D.Allen, William M. Janda, Paul C.Schreckenberger, Washington C. Winn, Jr. J.B. Lippincott Company.
2) Media for Clinical Microbiology. Ronald M. Atlas, James W. Snyder. Taylor and Francis.
3) Manual of Clinical Microbiology. James Versalovic, Karen C. Carroll, Guido Funke, James H. Jorgensen. Marie L. Landry, David W.Warnock. ASM Press.
4) Medical Microbiology. Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Micheal A. Pfaller. Mosby, Elsevier. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaMikroorganizmaların beslenme ve üremeleri için gerekli olan maddeler
2. HaftaBesiyerleri birleşimine giren başlıca maddeler ve besiyerlerinin sınıflandırılması
3. HaftaBakteriyolojide kullanılan besiyerleri-I
4. HaftaBakteriyolojide kullanılan besiyerleri-II
5. HaftaBakteriyolojide kullanılan besiyerleri-III
6. HaftaBakteriyolojide kullanılan besiyerleri-IV
7. HaftaBakteriyolojide kullanılan besiyerleri-V
8. HaftaBakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-I
9. HaftaBakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-II
10. HaftaAnaerop bakterilerde kullanılan besiyerleri
11. HaftaHücre kültürleri
12. HaftaVirolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar
13. HaftaParazitolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar
14. HaftaMikolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum420
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav180
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı120
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı180
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 1 14
Laboratuvar 14 3 42
Uygulama14342
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama41560
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi11010
Toplam İş Yükü6135210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Mikrobiyoloji alanında bütünlüklü, kanıta dayalı ve güncel bilimsel bilgi ve beceri edinir; alanındaki yenilikleri takip edebilir ve yenilik önerebilecek yetkinlik kazanır.  X  
2. Bilimsel araştırmaların planlanması, araştırma teknikleri ve istatistiksel değerlendirme için kanıta dayalı bilgiyi kullanır, projeler geliştirir, gerçekleştirir ve sonuçlarını yayınlar/ sunar.  X  
3. Bilimsel çalışma etiği hakkında farkındalığı, duyarlılığı ve yasal düzenlemeler ile ilgili bilgisi vardır.   X 
4. Bilimsel araştırmaları eleştirel şekilde analiz edebilme ve ileri düzeyde değerlendirebilme yetisi kazanır.   X 
5. Bilimsel okumalar/araştırmalar sonucunda edindiği bilgileri/elde ettiği verileri topluluk karşısında sunabilir.    X
6. Bilimsel bilgiye ulaşmada kütüphane, e-kaynaklar ve anabilim dalının üye olduğu e-dergileri kullanır.    X
7. Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir.  X  
8. Mikrobiyoloji laboratuvarlarını iyi laboratuvar uygulamaları ve biyogüvenlik kurallarına uygun şekilde kullanır ve kalite gelişimine katkı verir.   X 
9. Alanındaki farklı disiplinlerin amacını ve etkileşimini kavrar, karmaşık sorunların çözümünde rol alabilir.   X 
10. Mesleki ortamlarda (ulusal ve uluslararası) profesyonel ilişkiler kurabilir ve bilgilerini düzenli olarak paylaşır.     X
11. Ulusal ve uluslararası projelerde rol alır, interdisipliner araştırmalar yapar.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek