BTB618 - BESİN ve BESLENME REHBERLERİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN ve BESLENME REHBERLERİ BTB618 2. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç. Dr. Zeynep Göktaş 
Dersin amacıBesin ve Beslenme ile ilgili dünyadaki rehberler, oluşturulmasındaki süreçleri öğretmek ve tartışarak karşılaştırmalarını yapmak 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Besin ve beslenme ile ilgili topluma doğru mesajlar iletir
  2. Diğer ülkelerdeki beslenme rehberlerini tanır ve yorumlar
  3. Beslenme rehberi oluşturma süreçlerini öğrenir
Dersin içeriğiBesin ve beslenme rehberleri oluşturma süreçleri ve diğer ülkelerdeki uygulamalar 
Kaynaklar1. Food Guidelines by Country. 2012, FAO http://www.fao.org/ag/humannutrition/nutritioneducation/fbdg/en/
2. Food-Based Dietary Guidelines in Europe. 2009, EUFIC
http://www.eufic.org/article/en/expid/food-based-dietary-guidelines-in-europe/
3. Scientific Opinion on establishing food-based dietary guidelines. EFSA Journal, 2010; 8(3):1460.
4. Development of Food-Based Dietary Guidelines. EFSA Scientific Summary Report .2006, EFSA
5. Krauss RM , et al. AHA scientific statement: AHA dietary guidelines. Revision 2000: A statement for healthCare professionals from the nutrition committee of the American Heart Association . Journal of Nutrition 2001; 131:132-146.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGenel Giriş
2. HaftaBesin ve beslenme rehberlerine genel bakış
3. HaftaBeslenme kurallarının belirlenmesi, uygun mesajların oluşturulması
4. HaftaBesin ve beslenme rehberi geliştirme süreci (Planlama, hedef kitleyi belirleme)
5. HaftaBesin ve beslenme rehberi geliştirme süreci (Amaçları belirleme, teknik rehber hazırlama)
6. HaftaBesin ve beslenme rehberi geliştirme süreci (uygulanabilirliğini test etme, rehberi geliştirme)
7. HaftaBesin ve beslenme rehberi geliştirme süreci (Validasyon, düzeltme ve uyarlama)
8. HaftaBesin ve beslenme rehberi geliştirme süreci (Uygulama, değerlendirme)
9. HaftaAra sınav
10. HaftaTürkiye'nin besin ve beslenme rehberleri
11. HaftaAB'nin besin ve beslenme rehberleri
12. HaftaAmerika ve diğer ülkelerin besin ve beslenme rehberleri
13. Haftaİnteraktif tartışma: Farklı ülkelerin besin ve beslenme rehberinin Türkiye ile karşılaştırılması
14. HaftaProjelerin Değerlendirilmesi
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler125
Seminer00
Ara Sınavlar125
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje13030
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi13535
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü31110175

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.  X  
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.  X  
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.  X  
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek