BTB617 - İŞÇİ BESLENMESİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
İŞÇİ BESLENMESİ BTB617 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Proje Tasarımı/Yönetimi
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu 
Dersin amacıİşçilerin çalışma ortamına ve performansına uygun sağlıklı beslenmenin sağlanabilmesi için dikkat edilecek noktaları toplum beslenmesi açısından tartışmaktır.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. İşçilerin genel özelliklerini, çalışma ortamlarını ve bunların beslenmeye etkilerini açıklar,
  2. İşçilerde görülen beslenme ve sağlık sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirir,
  3. İşçilerin özel durumları ve çalışma koşullarına göre değişen enerji harcamaları ve besin ögesi gereksinimlerini açıklar,
  4. İş yerinde ve işyeri dışında işçiye uygun beslenme planları oluşturur.
Dersin içeriğiFarklı alanlarda ve farklı koşullarda çalışan işçilerde beslenmenin önemi, enerji ve besin ögesi gereksinimleri, işçilerde oluşabilecek beslenmeye bağlı sağlık sorunları, çalışma koşullarına göre beslenme programı geliştirme. 
Kaynaklar1. Lukaski, H.C. (2004). Vitamin and Mineral Status: Effects on Physical Performance. Nutrition, 20: 632-644.
2. Anon (2015), Healthy Workplace Food and Beverage, American Heart Association/American Stroke Association. Life is Why.
3. Wanjek, C. (2005). Food At Work, Workplace Solutions For Malnutrition, Obesity and Chronic Diseases. ILO, Geneva.
4. WHO, Global strategy on occupational health for all: The way to health at work,1994.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGenel Giriş
2. Haftaİş gruplarının genel özellikleri ve beslenme koşulları
3. Haftaİşçilerde görülen beslenme ve sağlık sorunları
4. Haftaİş gruplarına göre işçilerin enerji ve besin ögesi gereksinimleri I
5. Haftaİş gruplarına göre işçilerin enerji ve besin ögesi gereksinimleri II
6. Haftaİşçilerde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması
7. HaftaÖzel durumdaki işçilerin beslenmesi (gebe, emzirme dönemi, kronik hastalık vb.)
8. HaftaEnerji, besin ögelerinin çalışma performansı ve iş kazalarına etkisi
9. HaftaÇalışanlarda beslenme durumunun değerlendirilmesi
10. Haftaİş yerinde beslenme ve koşullara uygun menü planlama I
11. Haftaİş yerinde beslenme ve koşullara uygun menü planlama II
12. HaftaRapor/Seminer sunumu
13. HaftaRapor/Seminer sunumu
14. HaftaRapor/Seminer sunumu
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler00
Seminer130
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama24590
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi12020
Toplam İş Yükü3170180

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.  X  
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.  X  
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.  X  
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.  X  
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek