BTB617 - İŞÇİ BESLENMESİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
İŞÇİ BESLENMESİ | BTB617 | 1. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Proje Tasarımı/Yönetimi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu | |||||
Dersin amacı | İşçilerin çalışma ortamına ve performansına uygun sağlıklı beslenmenin sağlanabilmesi için dikkat edilecek noktaları toplum beslenmesi açısından tartışmaktır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Farklı alanlarda ve farklı koşullarda çalışan işçilerde beslenmenin önemi, enerji ve besin ögesi gereksinimleri, işçilerde oluşabilecek beslenmeye bağlı sağlık sorunları, çalışma koşullarına göre beslenme programı geliştirme. | |||||
Kaynaklar | 1. Lukaski, H.C. (2004). Vitamin and Mineral Status: Effects on Physical Performance. Nutrition, 20: 632-644. 2. Anon (2015), Healthy Workplace Food and Beverage, American Heart Association/American Stroke Association. Life is Why. 3. Wanjek, C. (2005). Food At Work, Workplace Solutions For Malnutrition, Obesity and Chronic Diseases. ILO, Geneva. 4. WHO, Global strategy on occupational health for all: The way to health at work,1994. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Genel Giriş |
2. Hafta | İş gruplarının genel özellikleri ve beslenme koşulları |
3. Hafta | İşçilerde görülen beslenme ve sağlık sorunları |
4. Hafta | İş gruplarına göre işçilerin enerji ve besin ögesi gereksinimleri I |
5. Hafta | İş gruplarına göre işçilerin enerji ve besin ögesi gereksinimleri II |
6. Hafta | İşçilerde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması |
7. Hafta | Özel durumdaki işçilerin beslenmesi (gebe, emzirme dönemi, kronik hastalık vb.) |
8. Hafta | Enerji, besin ögelerinin çalışma performansı ve iş kazalarına etkisi |
9. Hafta | Çalışanlarda beslenme durumunun değerlendirilmesi |
10. Hafta | İş yerinde beslenme ve koşullara uygun menü planlama I |
11. Hafta | İş yerinde beslenme ve koşullara uygun menü planlama II |
12. Hafta | Rapor/Seminer sunumu |
13. Hafta | Rapor/Seminer sunumu |
14. Hafta | Rapor/Seminer sunumu |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 30 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 45 | 90 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 31 | 70 | 180 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek