BTB610 - ÖZEL DURUMLARDA SPORCU BESLENMESİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ÖZEL DURUMLARDA SPORCU BESLENMESİ BTB610 2. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç. Dr. Pelin Bilgiç  
Dersin amacıFarklı spor dallarında beslenme, beslenme periyotlaması konularında bilgi edinmek. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Spor performansının önemli bir parçası olan beslenme ile ilgili temel ilkeleri öğrenir
  2. Farklı dallardaki sporcuların beslenme özelliklerini kavrar
  3. Sporcularda beslenme periyotlamasını öğrenir
  4. Performansı arttırmaya yönelik beslenme uygulamalarının bilir
Dersin içeriğiFarklı spor dallarındaki sporcuların beslenme özellikleri, sporcularda beslenme periyotlaması, sporcularda performansı arttırmaya yönelik beslenme uygulamalarının tartışılması. 
Kaynaklar1. Maughan, R.J., Nutrition in Sport, MPG Books LTD, GB, 2001
2. Clark,N., Sports Nutrition Guidebook, (second ed.), Human Kinetics, USA, 1997.
3. Williams, H.M., Nutrition for Fitness and Sport, Brown Benchmark, USA, 1995.
4. Howley, E., Frank, B.D, Health and Fitness Instructor?s Handbook, third ed Human Kinetics, USA, 1997.
5. Ersoy, G. Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme, Damla Matbaacılık, Ankara, 2000.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaSağlıklı yaşam için fiziksel aktivite önerileri
2. HaftaÇocuk ve genç sporcuların beslenmesi
3. HaftaKadın sporcuların beslenmesi
4. HaftaMaster sporcuların beslenmesi
5. HaftaÖzel durumlarda olan sporcuların (gebe, emziren, engelli, diyabetli) beslenmesi
6. HaftaÖzel durumlarda olan sporcuların (gebe, emziren, engelli, diyabetli) beslenmesi
7. HaftaSpor dallarına göre beslenme özellikleri
8. HaftaDayanıklılık sporcularının beslenme özellikleri
9. HaftaKuvvet sporcularının beslenme özellikleri
10. HaftaTakım sporcularının beslenme özellikleri
11. HaftaSpor eğitimi merkezi inceleme gezileri
12. HaftaSpor eğitimi merkezi inceleme gezileri
13. HaftaGenel tartışma
14. HaftaÖdevlerin sunumu
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler325
Sunum325
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı650
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama32060
Proje000
Ödevler31030
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi12020
Toplam İş Yükü3555180

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.  X  
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.  X  
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.  X  
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.  X  
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek