BTB607 - SPOR BESLENMESİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
SPOR BESLENMESİ BTB607 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Doç.Dr. Pelin Bilgiç 
Dersin amacıEgzersiz, beslenme ve sağlık etkileşimi, sporcuların enerji ve makro besin ögeleri, sporcu mikro besin ögeleri, antrenman/müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında beslenme özellikleri, sıvı tüketiminin önemi, ergojenik yardım, vücut kompozisyonu ve vücut ağırlığı kontrolü, farklı koşullar altında egzersizde beslenme özellikleri  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Egzersiz, beslenme ve sağlık etkileşimi konusunda bilgi edinir
  2. Sporcuların enerji ve makro besin ögeleri gereksinimlerini bilir
  3. Sporcuların mikro besin ögeleri gereksinimleri ve sıvı tüketiminin önemini kavrar
  4. Antrenman / müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme özelliklerini öğrenir
  5. Ergojenik yardım konusunu kavrar
  6. Farklı koşullarda egzersizde beslenme özellikleri konusunda fikir sahibi olur
Dersin içeriğiEgzersiz, beslenme ve sağlık etkileşimi, sporcuların enerji ve makro besin ögeleri, sporcuların mikro besin ögeleri, antrenman / müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri, sıvı tüketiminin önemi, ergojenik yardım, vücut kompozisyonu ve ağırlık kontrolü, farklı koşullarda egzersizde beslenme özellikleri  
Kaynaklar1.Maughan, R.J., Nutrition in Sport, MPG Books LTD, GB, 2001
2.Clark,N., Sports Nutrition Guidebook, (second ed.), Human Kinetics, USA, 1997.
3.Williams, H.M., Nutrition for Fitness and Sport, Brown Benchmark, USA, 1995.
4.Howley, E., Frank, B.D, Health and Fitness Instructor?s Handbook, third ed Human Kinetics, USA, 1997.
5.Ersoy, G. Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme, Damla Matbaacılık, Ankara, 2000. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaEgzersiz, beslenme ve sağlık etkileşimi
2. HaftaSporcuların enerji ve makro besin ögesi gereksinmeleri
3. HaftaSporcuların enerji ve makro besin ögesi gereksinmeleri
4. HaftaSporcuların mikro besin ögesi gereksinmeleri
5. HaftaSporcuların mikro besin ögesi gereksinmeleri
6. HaftaSporcularda sıvı tüketiminin önemi
7. HaftaAntrenman/müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri
8. HaftaAntrenman/müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri
9. HaftaErgojenik yardım
10. HaftaErgojenik yardım
11. HaftaVücut kompozisyonu ve ağırlık kontrolü
12. HaftaVücut kompozisyonu ve ağırlık kontrolü
13. HaftaFarklı koşullarda egzersizde beslenme özellikleri
14. HaftaFarklı koşullarda egzersizde beslenme özellikleri
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal Sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum150
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı150
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14570
Sunum / Seminer Hazırlama14545
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü3092183

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.  X  
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.  X  
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.  X  
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.  X  
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.  X  

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek