BTB606 - BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI | BTB606 | 2. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Proje Tasarımı/Yönetimi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu | |||||
Dersin amacı | Besin tüketim durumunun saptanmasında kullanılan yöntemler, geçerlilik ve güvenilirlik yönünden sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Besin tüketim araştırmaları ve önemi, besin tüketim araştırmalarında kullanılan yöntemler, besin denge cetvelleri ve ev halkı besin tüketim araştırmaları, bireysel besin tüketim araştırmaları, porsiyon miktarının saptanması, enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarları. | |||||
Kaynaklar | 1. Cameron ME, van Staveren WA. Manual on Methodology for Food Consumption Studies. Oxford University Press, Oxford,1988. 2. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013. 3. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997. 4. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 1990. 5. Thompson FE, Byers T. Dietary Assessment Resource Manual. J Nutr 124: 11: 2245-2327 S, 1994. 6. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Besin tüketim araştırmalarının önemi, kullanılan yöntemler, ulusal besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasında, beslenme durumunun belirlenmesinde önemi |
2. Hafta | Besin denge cetvelleri, FAOSTAT verilerinin incelenmesi |
3. Hafta | Ev halkı besin tüketim araştırmaları |
4. Hafta | Bireysel besin tüketim araştırma yöntemleri-I |
5. Hafta | Besin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi |
6. Hafta | Bireysel besin tüketim araştırma yöntemleri-II |
7. Hafta | Besin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi |
8. Hafta | Besin tüketim araştırmalarında porsiyon miktarının saptanması |
9. Hafta | Besin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi |
10. Hafta | Enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarları |
11. Hafta | Besin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi |
12. Hafta | Besin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi |
13. Hafta | Seminer sunumu |
14. Hafta | Seminer sunumu |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 20 |
Projeler | 1 | 30 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 35 | 35 |
Proje | 1 | 35 | 35 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 31 | 115 | 180 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek