BTB606 - BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN TÜKETİM ARAŞTIRMALARI BTB606 2. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Proje Tasarımı/Yönetimi
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu 
Dersin amacıBesin tüketim durumunun saptanmasında kullanılan yöntemler, geçerlilik ve güvenilirlik yönünden sonuçlarının değerlendirilmesi ve yorumlanması  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Besin tüketim araştırmaları ve önemini açıklar
  2. Besin tüketim araştırmalarında kullanılan yöntemleri açıklar, çalışma alanına uygular
  3. Besin denge cetvelleri ve ev halkı besin tüketim araştırmalarını açıklar, yorumlar
  4. Bireysel besin tüketim araştırmalarını pekiştirir, uygular, yorumlar
  5. Porsiyon miktarını saptar
  6. Enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarlarını açıklar, pratikte uygular ve yorumlar
Dersin içeriğiBesin tüketim araştırmaları ve önemi, besin tüketim araştırmalarında kullanılan yöntemler, besin denge cetvelleri ve ev halkı besin tüketim araştırmaları, bireysel besin tüketim araştırmaları, porsiyon miktarının saptanması, enerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarları. 
Kaynaklar1. Cameron ME, van Staveren WA. Manual on Methodology for Food Consumption Studies. Oxford University Press, Oxford,1988.
2. Walter Willett, Nutritional Epidemiology, 3rd Edition, Oxford Publishing, 2013.
3. Barrie E. Margetts, Design Concepts in Nutritional Epidemiology, 2nd Edition, Oxford Press, 1997.
4. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, Newyork, 1990.
5. Thompson FE, Byers T. Dietary Assessment Resource Manual. J Nutr 124: 11: 2245-2327 S, 1994.
6. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBesin tüketim araştırmalarının önemi, kullanılan yöntemler, ulusal besin ve beslenme politikalarının oluşturulmasında, beslenme durumunun belirlenmesinde önemi
2. HaftaBesin denge cetvelleri, FAOSTAT verilerinin incelenmesi
3. HaftaEv halkı besin tüketim araştırmaları
4. HaftaBireysel besin tüketim araştırma yöntemleri-I
5. HaftaBesin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi
6. HaftaBireysel besin tüketim araştırma yöntemleri-II
7. HaftaBesin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi
8. HaftaBesin tüketim araştırmalarında porsiyon miktarının saptanması
9. HaftaBesin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi
10. HaftaEnerji ve besin ögeleri günlük önerilen alım miktarları
11. HaftaBesin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi
12. HaftaBesin tüketim araştırmalarının inceleme ve değerlendirmesi
13. HaftaSeminer sunumu
14. HaftaSeminer sunumu
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler130
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama13535
Proje13535
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü31115180

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.  X  
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.  X  
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.  X  
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. X   
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.  X  
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek