HSE604 - SAĞLIK EĞİTİMİ ve SAĞLIĞI GELİŞTİRME
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
SAĞLIK EĞİTİMİ ve SAĞLIĞI GELİŞTİRME | HSE604 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 2 | 0 | 2 | 4 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Şevkat Bahar-Özvarış | |||||
Dersin amacı | Bu dersin amacı; öğrencilerin sağlığı geliştirme ile ilgili temel kavramları, sağlık davranışlarının belirleyicilerini, sağlığı geliştirmede kullanılan modelleri ve özelliklerini, sağlık eğitiminin sağlığı geliştirmedeki işlevini kavrayarak sağlığı geliştirmede kullanılan bir eğitim programının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi konusunda bilgi kazanmalarını sağlamaktır. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | -Sağlığı geliştirme ile ilgili temel kavramlar ve yaklaşımlar -Sağlık eğitimine genel bakış -Sağlık davranışlarının belirleyicileri ve sağlığı geliştirme modelleri -Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı geliştirme projeleri (sağlıklı okullar, sağlıklı şehirler, sağlıklı işyerleri vb.) -Yetişkin eğitimi ve yetişkinlerin öğrenme özellikleri -Sağlık eğitimi programını geliştirme adımları -İhtiyaç saptama, amaç-hedef ve içerik belirleme -Olumlu eğitim atmosferi, İletişim teknikleri -İnteraktif (etkileşimli) eğitim teknikleri -Sağlık eğitimi programının değerlendirilmesi ve değerlendirme araçları -Grup dinamikleri ve bir eğitim grubunun evreleri -Görsel-işitsel araç ve afiş-broşür hazırlama | |||||
Kaynaklar | 1. BAHAR ÖZVARIŞ Ş. Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2011 2. BAHAR ÖZVARIŞ Ş. Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme In: Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Güler Ç, Akın L (Eds), Hacettepe Üniversitesi Yayını, Ankara, 2006. 3. Hands-on Health Promotion. Moodie R, Hulme A. IP Communications Melbourne, 2004. 4. GREEN L.W. Prevention and Health Education in Clinical, School and Community Settings, In: Maxcy-Rosenau-Last Public Health & Preventive Medicine, 14 th Ed., Robert B. Wallace (Ed.), Appleton & Lange A Simon & Schuster Company, Stamford, Connecticut, 1998. 5. KNOWLES M. Yetişkin Öğrenenler, Göz Ardı Edilen Bir Kesim, Serap Ayhan (Çev.), Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1996. 6. AKTAŞ Aliye Mavili: Grup Süreci ve Grup Dinamikleri, Sistem Yayıncılık, Yayın No: 093, İstanbul, 1997. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Sağlığı geliştirme ile ilgili temel kavramlar ve yaklaşımlar |
2. Hafta | Sağlık eğitimine genel bakış |
3. Hafta | Sağlık davranışlarının belirleyicileri ve sağlığı geliştirme modelleri |
4. Hafta | Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı geliştirme projeleri (sağlıklı okullar, sağlıklı şehirler, sağlıklı iş yerleri vb.) |
5. Hafta | Yetişkin eğitimi ve yetişkinlerin öğrenme özellikleri |
6. Hafta | Ara Sınav |
7. Hafta | Sağlık eğitimi programını geliştirme adımları |
8. Hafta | İhtiyaç saptama, amaç-hedef ve içerik belirleme |
9. Hafta | Olumlu eğitim atmosferi, İletişim teknikleri |
10. Hafta | İnteraktif (etkileşimli) eğitim teknikleri |
11. Hafta | Ara Sınav |
12. Hafta | Sağlık eğitimi programının değerlendirilmesi ve değerlendirme araçları |
13. Hafta | Sağlık eğitimi programının değerlendirilmesi ve değerlendirme araçları (devam) |
14. Hafta | Grup dinamikleri ve bir eğitim grubunun evreleri |
15. Hafta | Görsel-işitsel araç ve afiş-broşür hazırlama |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 2 | 10 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 2 | 10 |
Ara Sınavlar | 2 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 6 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 13 | 6 | 78 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 4 | 4 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 3 | 6 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü | 31 | 19 | 120 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar. | X | ||||
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir. | X | ||||
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar. | X | ||||
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar. | X | ||||
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | X | ||||
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir. | X | ||||
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir. | X | ||||
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar. | X | ||||
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır. | X | ||||
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir. | X | ||||
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır. | X | ||||
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek