HSE604 - SAĞLIK EĞİTİMİ ve SAĞLIĞI GELİŞTİRME

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
SAĞLIK EĞİTİMİ ve SAĞLIĞI GELİŞTİRME HSE604 Herhangi Yarıyıl/Yıl 2 0 2 4
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Şevkat Bahar-Özvarış 
Dersin amacıBu dersin amacı; öğrencilerin sağlığı geliştirme ile ilgili temel kavramları, sağlık davranışlarının belirleyicilerini, sağlığı geliştirmede kullanılan modelleri ve özelliklerini, sağlık eğitiminin sağlığı geliştirmedeki işlevini kavrayarak sağlığı geliştirmede kullanılan bir eğitim programının geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi konusunda bilgi kazanmalarını sağlamaktır.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Sağlığı geliştirme ile ilgili temel kavramları ve sağlık eğitiminin sağlığı geliştirmedeki işlevini açıklar
  2. Sağlık davranışlarının belirleyicilerini tanımlar
  3. Sağlığı geliştirmede kullanılan modelleri açıklar
  4. Yetişkinlerin öğrenme özelliklerini açıklar ve olumlu eğitim atmosferi oluşturmada yapılacakları sıralar
  5. İnteraktif (etkileşimli) eğitim tekniklerini karşılaştırır
  6. Sağlık eğitimi programını geliştirme, uygulama ve değerlendirme adımlarını açıklar
  7. Bir eğitim grubunda var olan dinamikleri tanımlar, içerik ve süreç fonksiyonlarını ayırt eder, bir eğitim grubunun evrelerini açıklar
  8. Görsel işitsel araçların hazırlanma kurallarını söyler
Dersin içeriği-Sağlığı geliştirme ile ilgili temel kavramlar ve yaklaşımlar
-Sağlık eğitimine genel bakış
-Sağlık davranışlarının belirleyicileri ve sağlığı geliştirme modelleri
-Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı geliştirme projeleri (sağlıklı okullar, sağlıklı şehirler, sağlıklı işyerleri vb.)
-Yetişkin eğitimi ve yetişkinlerin öğrenme özellikleri
-Sağlık eğitimi programını geliştirme adımları
-İhtiyaç saptama, amaç-hedef ve içerik belirleme
-Olumlu eğitim atmosferi, İletişim teknikleri
-İnteraktif (etkileşimli) eğitim teknikleri
-Sağlık eğitimi programının değerlendirilmesi ve değerlendirme araçları
-Grup dinamikleri ve bir eğitim grubunun evreleri
-Görsel-işitsel araç ve afiş-broşür hazırlama 
Kaynaklar1. BAHAR ÖZVARIŞ Ş. Sağlığı Geliştirme ve Sağlık Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2011
2. BAHAR ÖZVARIŞ Ş. Sağlık Eğitimi ve Sağlığı Geliştirme In: Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Güler Ç, Akın L (Eds), Hacettepe Üniversitesi Yayını, Ankara, 2006.
3. Hands-on Health Promotion. Moodie R, Hulme A. IP Communications Melbourne, 2004.
4. GREEN L.W. Prevention and Health Education in Clinical, School and Community Settings, In: Maxcy-Rosenau-Last Public Health & Preventive Medicine, 14 th Ed., Robert B. Wallace (Ed.), Appleton & Lange A Simon & Schuster Company, Stamford, Connecticut, 1998.
5. KNOWLES M. Yetişkin Öğrenenler, Göz Ardı Edilen Bir Kesim, Serap Ayhan (Çev.), Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1996.
6. AKTAŞ Aliye Mavili: Grup Süreci ve Grup Dinamikleri, Sistem Yayıncılık, Yayın No: 093, İstanbul, 1997.
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaSağlığı geliştirme ile ilgili temel kavramlar ve yaklaşımlar
2. HaftaSağlık eğitimine genel bakış
3. HaftaSağlık davranışlarının belirleyicileri ve sağlığı geliştirme modelleri
4. HaftaDünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı geliştirme projeleri (sağlıklı okullar, sağlıklı şehirler, sağlıklı iş yerleri vb.)
5. HaftaYetişkin eğitimi ve yetişkinlerin öğrenme özellikleri
6. HaftaAra Sınav
7. HaftaSağlık eğitimi programını geliştirme adımları
8. Haftaİhtiyaç saptama, amaç-hedef ve içerik belirleme
9. HaftaOlumlu eğitim atmosferi, İletişim teknikleri
10. Haftaİnteraktif (etkileşimli) eğitim teknikleri
11. HaftaAra Sınav
12. HaftaSağlık eğitimi programının değerlendirilmesi ve değerlendirme araçları
13. HaftaSağlık eğitimi programının değerlendirilmesi ve değerlendirme araçları (devam)
14. HaftaGrup dinamikleri ve bir eğitim grubunun evreleri
15. HaftaGörsel-işitsel araç ve afiş-broşür hazırlama
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum210
Projeler00
Seminer210
Ara Sınavlar230
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı650
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)13678
Sunum / Seminer Hazırlama144
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi236
Genel sınava hazırlanma süresi144
Toplam İş Yükü3119120

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar.  X  
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir.  X  
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar.   X 
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar.  X  
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.   X 
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir.  X  
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir.    X
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar.   X  
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır.   X 
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir.   X 
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır.   X 
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek