HBG601 - SEMİNER

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
SEMİNER HBG601 2. Yarıyıl 0 2 0 4
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
 
Dersin sorumlusu(ları)Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri 
Dersin amacıBu dersin sonunda öğrencilerin toplum beslenmesi konularında araştırma ve sunum becerisi kazanması amaçlanmaktadır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Toplumda beslenme sorunlarıyla ilgili konularda literatür çalışması yapabilecekler,
  2. Alanda değerlendirme yapabilecekler,
  3. Beslenme ile ilgili bir konuda güncel görüşleri analiz edebilecekler,
  4. Sunum materyali geliştirebilecekler,
  5. Sunum yapabileceklerdir.
Dersin içeriği1. Beslenme ile ilgili dünyada güncel durum değerlendirilmesi
2. Halk sağlığı sorunu olan beslenme ile ilgili konuların araştırılması
3. Öne çıkan sorunların önceliklendirilmesi
4. Alanda değerlendirme
5. Literatür çalışması
6. Seminer hazırlama
7. Seminer sunumu 
Kaynaklar1. Nutrition.[Internet] http://www.who.int/topics/nutrition/en/.
2. Nutrition disorders. .[Internet] http://www.who.int/topics/nutrition_disorders/en/
3. WHO Guidelines on Nutrition. http://www.who.int/publications/guidelines/nutrition/en/index.html.
4. Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Güler Ç, Akın L (Eds), Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi, Ankara, 2012.
5. Preventive nutrition. The comprehensive guide for health professionals. Bendich A, Deckelbaum RJ, Eds. 2015
(ISBN: 978-3-319-22430-5).
6. [Internet] https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenme.html
7. [Internet] https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-yayinlar1/beslenmehareket-kitaplar 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaBeslenme ile ilgili dünyada güncel durum değerlendirilmesi
2. HaftaHalk sağlığı sorunu olan beslenme ile ilgili konuların araştırılması
3. HaftaHalk sağlığı sorunu olan beslenme ile ilgili konuların araştırılması
4. HaftaÖne çıkan sorunların öncelik açısından değerlendirilmesi
5. HaftaÖne çıkan sorunların öncelik açısından değerlendirilmesi
6. HaftaSunum yönteminin ve konunun belirlenmesi
7. HaftaBeslenmede güncel konularla ilgili tartışma
8. HaftaAlanda gözlem/çalışma
9. HaftaAlanda gözlem/çalışma
10. HaftaAlanda gözlem/çalışma
11. HaftaAlanda gözlem/çalışma
12. HaftaSunum planının gözden geçirilmesi
13. HaftaLiteratür araştırması
14. HaftaLiteratür araştırması
15. HaftaSeminer sunumu
16. HaftaGenel değerlendirme

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması120
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler410
Sunum420
Projeler00
Seminer150
Ara Sınavlar00
Genel sınav00
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı950
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14228
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması177
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14228
Sunum / Seminer Hazırlama5735
Proje000
Ödevler4624
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi000
Toplam İş Yükü5226150

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Sağlıklı beslenme ile ilgili temel bilgileri açıklar.   X 
2. Sağlıklı beslenme ile ilgili halk sağlığı yaklaşımını benimseyen ilkelere hakimdir.   X 
3. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili konularda disiplinler arası çalışmanın önemini açıklar.  X  
4. Beslenme ile ilgili bilimsel araştırma yöntemlerini ve bu araştırmalarda kullanılabilecek epidemiyolojik ve istatistiksel yaklaşımları tanımlar.   X 
5. Toplumun beslenme düzeyini saptamak amacıyla kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.  X  
6. Toplumda sık görülen beslenme sorunlarını tespit eder, bilgi ve becerilerini kullanarak çözümler üretir, politika yapıcılar/karar vericiler için öneriler geliştirir.   X 
7. Toplumun öncelikli ve kırılgan gruplarının beslenme konusunda gereksinimlerini bilir, sık görülen hastalıkların önlenmesi için öneriler geliştirir.   X 
8. Toplumun beslenme düzeyini saptamak ve/veya iyileştirmek amacıyla hipotez geliştirir, araştırma planlar, yürütür, sonuçları yorumlar ve rapor yazar.   X  
9. Toplumun beslenme düzeyinin iyileştirilmesi için sağlık ile ilgili diğer alanlarla birlikte çalışır.   X 
10. Beslenme konularında gelişmeleri ulusal ve uluslararası düzede değerlendirir.    X
11. Beslenme alanında yaptığı akademik ve toplumsal çalışmalarda bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır.    X
12. Beslenme alanındaki öncelikli konularda araştırma yapar, sunar ve yayınlamak için hazırlıklarını tamamlar.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek