GMÜ748 - ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ GMÜ748 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var iseLisans düzeyinde gıda kimyası, şeker ve şekerli ürünler teknolojisi dersi almış olmak
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Alan Gezisi
Takım/Grup Çalışması
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Gösteri
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıŞeker üretim basamakları, şekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite özellikleri, bazı geleneksel şekerli ürünler, yumuşak ve sert şekerlemeler, sakız, çikolata üretimi ve kalite özellikleri, hammadde özelliklerinin ve işleme koşullarının ürün kalitesine etkisi, bal, şeker ve şekerli ürünler üretiminde karşılaşılan problemler, yasal düzenlemeler, şeker ve şekerli ürünler sanayinin sektörel problemleri, şeker ve şekerli ürünler sanayinde kalite yönetimi hakkında detaylı bilgi vermek. Öğrencileri gıda işleme için zorunlu olan teknikler, beceriler ve modern araçlarla donatmak. Üretim ve kalite karakteristikleri ile ilgili problemleri tanımlama ve çözmeyi öğretmek. Sürekli gelişme, profesyonel ve etik sorumluluk bilinci geliştirmek. Çeşitli kaynaklardan bilgi araştırma, grup projesi ve sözlü sunum hazırlama becerisi kazandırmak.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda, öğrenci şeker üretim basamakları, şekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite özellikleri, bazı geleneksel şekerli ürünlerin üretimi ve kalitesi, yumuşak ve sert şekerlemeler, sakız, çikolata üretimi, hammadde özelliklerinin ve işleme koşullarının şekerli ürünlerin kalitesine etkisi, bal, şeker ve şekerli ürünler üretiminde karşılaşılan problemler, yasal düzenlemeler, şeker ve şekerli ürünler sanayinde kalite yönetimi konusunda detaylı bilgi edinecek
  2. işleme tekniklerinin prensiplerini ve günümüzdeki uygulamalarını anlayacak ve şeker ve şekerli ürünler sanayiindeki son gelişmeleri tartışma becerisi geliştirecek işleme ve ürün karakteristikleri ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi geliştirecek
  3. fabrikalara yapılacak teknik geziler ile üretimi ve sektörün sorunlarını yerinde gözlemleme ve tartışma becerisi geliştirecek, gıda alanındaki temel bilgilerini prosesin kalite üzerine etkilerini tartışma sırasında kullanma becerisi ve fikirlerini açık bir şekilde ifade etme becerisi geliştirecek,
  4. şeker ve şekerli ürünler sanayinde kalite yönetim sistemini kurmada ve sürdürmede gerekli olan teknikleri, becerileri ve modern araçları öğrenecek ve sektörel problemleri tartışma becerisi geliştirecek
  5. farklı bilgi kaynaklarına ulaşma, grup projesi ve sözlü sunum hazırlama becerisi geliştirecek profesyonel ve etik sorumluluk bilinci kazanacak
Dersin içeriğiŞeker üretim basamakları, Şeker Kanunu, şeker üretiminde karşılaşılan problemler şeker sanayinin sektörel problemleri, şekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite özellikleri ve ürün kalitesine etkisi, bazı geleneksel şekerli ürünlerin üretimleri ve kalite özellikleri, hammadde özelliklerinin ve işleme koşullarının ürün kalitesine etkisi, yumuşak ve sert şekerlemeler, bal, sakız üretimi, çikolata üretimi, hammadde özelliklerinin ve işleme koşullarının çikolata kalite özellikleri üzerine etkisi, şekerli ürünler sanayinin sektörel problemleri, yasal düzenlemeler, şeker ve şekerli ürünler sanayiinde kalite yönetimi 
KaynaklarŞeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi Ders Notları, Prof. Dr. Hamit Köksel, Dr. Ferit Leblebici, 2004, Ankara (basılmamış)
Özel Gıdalar Teknolojisi, A.Altan, 2003, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 178 Ders Kitapları Yayın No: A-55, Adana.
The Science of Chocolate, Beckett, S.T., 2008, 2nd Edition, RSC Publishing, UK
Chocolate, Cocoa and Confectionary Science and Technology, Minifie, B.W., 1989, Aspen Publication, USA
Şekerin Teknolojisi, Edited by Ferdinand Schneider, 1971, Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. Yayınları, Ankara.
2. Ulusal Şeker Üretim Teknolojisi Sempozyumu, 21-25 Ekim 1991, Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. Yayınları, Ankara.
3. Ulusal Şeker Üretim Teknolojisi Sempozyumu, 17-18 Eylül 2002, Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. Yayınları, Ankara.
Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Bildiri Kitapları
Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaŞeker üretim basamakları, Şeker Kanunu
2. HaftaŞeker üretiminde karşılaşılan problemler, şeker endüstrisinde kalite yönetimi ve sektörel sorunlar
3. HaftaŞekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite karakteristikleri
4. HaftaŞekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite karakteristikleri
5. HaftaBazı geleneksel şekerli ürünlerin üretimi, kalite özellikleri, yasal düzenlemeler
6. HaftaHammadde özelliklerinin geleneksel şekerli ürünlerin kalitesine etkisi
7. HaftaAra sınav
8. Haftaİşlem koşullarının geleneksel şekerli ürünlerin kalitesine etkisi
9. HaftaYumuşak ve sert şekerlemeler
10. HaftaBal
11. HaftaSakız üretimi
12. HaftaÇikolata üretimi
13. HaftaHammadde kalitesinin ve işlem koşullarının çikolata kalite karakteristikleri üzerine etkisi
14. HaftaŞekerli ürünler sanayinde kalite yönetimi ve sektörel sorunlar
15. HaftaGenel sınava hazırlanma
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması20
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler25
Sunum00
Projeler00
Seminer215
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması2612
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)129108
Sunum / Seminer Hazırlama22040
Proje000
Ödevler21020
Ara sınavlara hazırlanma süresi13232
Genel sınava hazırlanma süresi14646
Toplam İş Yükü34126300

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular.  X  
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir.    X
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir.     X
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir.    X 
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. X    
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar.X    
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.    X
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.    X
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.     X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek