GMÜ748 - ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | GMÜ748 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | Lisans düzeyinde gıda kimyası, şeker ve şekerli ürünler teknolojisi dersi almış olmak | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Alan Gezisi Takım/Grup Çalışması Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Gösteri | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Şeker üretim basamakları, şekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite özellikleri, bazı geleneksel şekerli ürünler, yumuşak ve sert şekerlemeler, sakız, çikolata üretimi ve kalite özellikleri, hammadde özelliklerinin ve işleme koşullarının ürün kalitesine etkisi, bal, şeker ve şekerli ürünler üretiminde karşılaşılan problemler, yasal düzenlemeler, şeker ve şekerli ürünler sanayinin sektörel problemleri, şeker ve şekerli ürünler sanayinde kalite yönetimi hakkında detaylı bilgi vermek. Öğrencileri gıda işleme için zorunlu olan teknikler, beceriler ve modern araçlarla donatmak. Üretim ve kalite karakteristikleri ile ilgili problemleri tanımlama ve çözmeyi öğretmek. Sürekli gelişme, profesyonel ve etik sorumluluk bilinci geliştirmek. Çeşitli kaynaklardan bilgi araştırma, grup projesi ve sözlü sunum hazırlama becerisi kazandırmak. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Şeker üretim basamakları, Şeker Kanunu, şeker üretiminde karşılaşılan problemler şeker sanayinin sektörel problemleri, şekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite özellikleri ve ürün kalitesine etkisi, bazı geleneksel şekerli ürünlerin üretimleri ve kalite özellikleri, hammadde özelliklerinin ve işleme koşullarının ürün kalitesine etkisi, yumuşak ve sert şekerlemeler, bal, sakız üretimi, çikolata üretimi, hammadde özelliklerinin ve işleme koşullarının çikolata kalite özellikleri üzerine etkisi, şekerli ürünler sanayinin sektörel problemleri, yasal düzenlemeler, şeker ve şekerli ürünler sanayiinde kalite yönetimi | |||||
Kaynaklar | Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi Ders Notları, Prof. Dr. Hamit Köksel, Dr. Ferit Leblebici, 2004, Ankara (basılmamış) Özel Gıdalar Teknolojisi, A.Altan, 2003, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 178 Ders Kitapları Yayın No: A-55, Adana. The Science of Chocolate, Beckett, S.T., 2008, 2nd Edition, RSC Publishing, UK Chocolate, Cocoa and Confectionary Science and Technology, Minifie, B.W., 1989, Aspen Publication, USA Şekerin Teknolojisi, Edited by Ferdinand Schneider, 1971, Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. Yayınları, Ankara. 2. Ulusal Şeker Üretim Teknolojisi Sempozyumu, 21-25 Ekim 1991, Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. Yayınları, Ankara. 3. Ulusal Şeker Üretim Teknolojisi Sempozyumu, 17-18 Eylül 2002, Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. Yayınları, Ankara. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Bildiri Kitapları Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Şeker üretim basamakları, Şeker Kanunu |
2. Hafta | Şeker üretiminde karşılaşılan problemler, şeker endüstrisinde kalite yönetimi ve sektörel sorunlar |
3. Hafta | Şekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite karakteristikleri |
4. Hafta | Şekerli ürünlerde kullanılan hammaddelerin kalite karakteristikleri |
5. Hafta | Bazı geleneksel şekerli ürünlerin üretimi, kalite özellikleri, yasal düzenlemeler |
6. Hafta | Hammadde özelliklerinin geleneksel şekerli ürünlerin kalitesine etkisi |
7. Hafta | Ara sınav |
8. Hafta | İşlem koşullarının geleneksel şekerli ürünlerin kalitesine etkisi |
9. Hafta | Yumuşak ve sert şekerlemeler |
10. Hafta | Bal |
11. Hafta | Sakız üretimi |
12. Hafta | Çikolata üretimi |
13. Hafta | Hammadde kalitesinin ve işlem koşullarının çikolata kalite karakteristikleri üzerine etkisi |
14. Hafta | Şekerli ürünler sanayinde kalite yönetimi ve sektörel sorunlar |
15. Hafta | Genel sınava hazırlanma |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 2 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 5 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 2 | 15 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 2 | 6 | 12 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 12 | 9 | 108 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 | 20 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 32 | 32 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 46 | 46 |
Toplam İş Yükü | 34 | 126 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. | X | ||||
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. | X | ||||
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. | X | ||||
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. | X | ||||
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. | X | ||||
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | X | ||||
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek