GMÜ745 - YAĞ TEKNOLOJİSİNDE ÖZEL KONULAR
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
YAĞ TEKNOLOJİSİNDE ÖZEL KONULAR | GMÜ745 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 10 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Gösteri Örnek Olay İncelemesi Sorun/Problem Çözme | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Zeytinyağının kimyası ve işlenmesi konularında detaylı bilgi vermek. Zeytinyağı üretiminde eski ve günümüzde kullanılan endüstriyel prosesler ile yüksek kaliteli zeytinyağı eldesi için uygulanan işlemler ve stratejileri teorik bilgi temelinde açıklamak. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak. Öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek. Öğrencilere zeytinyağı teknolojisi konularında bu derste kazandığı yeni bilgileri kullanma ve yorumlama becerisi kazandırmak. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Tarihçe ve zeytinyağı pazarı ile ilgili istatistikler. Zeytin hasatı ve depolama. Zeytinyağı eldesi. Yaprak ayırma ve yıkama. Zeytin hamurunun hazırlanması. Malaksasyon. Yağ sızdırılması. Presyon. Karasuyun ayrılması. Dekantasyon. Santrifüj. Santrifüj dekantasyon. İki fazlı ve üç fazlı sistemler. Perkolasyon. Yağ ekstraksiyonunda kullanılan yardımcı maddeler. Prina yağının üretilmesi. Zeytinyağının depolanması ve ambalajlanması. Zeytinyağı kompozisyonu. Zeytinyağı rafinasyonu. Zeytinyağının sınıflandırılması ve karakteristikleri. Zeytinyağında tahşiş ve tespiti. Sızma zeytinyağında duyusal özellikler. Atık su yönetimi. | |||||
Kaynaklar | Shahidi F. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, 6th Edition, Wiley, 1984. O'Brien R. Fats and Oils. Technomics Publishing Company Inc., Pennsylvania, 1998. Boskou D. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Illinois, 1996. Kayahan M. Yağ Kimyası. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2003. Damodaran S., Parkin K. L., Fennema O.R. Fennema's Food Chemistry, 4th Edition, CRC Press, 2008. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Giriş, üretim, tüketim ve ticaret istatistikleri, tarihçe |
2. Hafta | Zeytin ağacının botanik ve morfolojik özellikleri, agronomy, çeşit |
3. Hafta | Hasat ve mekanizasyon |
4. Hafta | Mekanik ekstraksiyonun prensipleri: zeytin hamurunun hazırlanması, malaksasyon |
5. Hafta | Mekanik ekstraksiyonun prensipleri: katı-sıvı ve sıvı-sıvı ayrımı |
6. Hafta | Zeytinyağı kimyası: Ana bileşenler |
7. Hafta | Zeytinyağı kimyası: Minör bileşenler |
8. Hafta | Ara Sınav |
9. Hafta | Zeytinyağının beslenme ve sağlıklı yaşam için önemi |
10. Hafta | Zeytinyağının sınıflandırlmasında kullanılan parametreler ve yasal düzenlemeler |
11. Hafta | Duyusal analizin temel prensipleri ve zeytinyağında duyusal analiz |
12. Hafta | Yan ürünler ve değerlendirilmesi, atık su yönetimi |
13. Hafta | Rafine zeytinyağı ve prina yağı üretimi |
14. Hafta | Zeytinyağında tahşiş ve tespiti |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 5 | 10 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 3 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 5 | 70 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 3 | 20 | 60 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 5 | 15 | 75 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 18 | 18 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 35 | 35 |
Toplam İş Yükü | 38 | 96 | 300 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar/saptar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. | X | ||||
4. Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygular ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. | X | ||||
5. Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur. | X | ||||
6. Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. | X | ||||
7. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirir ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır. | X | ||||
8. Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. | X | ||||
9. Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek