SOS629 - TÜKETİMİN DEĞİŞEN ANLAMLARI ve TÜKETİM KÜLTÜRÜ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
TÜKETİMİN DEĞİŞEN ANLAMLARI ve TÜKETİM KÜLTÜRÜ | SOS629 | 1. Yarıyıl | 3 | 0 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | YOK | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm Öğretim Üyesi | |||||
Dersin amacı | Kendi kendine yeten bir toplumdan uzmanlaşmaya dayalı bir topluma geçiş sürecinde, tüketim kavramının kazandığı yeni anlamları açıklamak ve Marx, Weber, Simmel, Veblen gibi klasik düşünürler ile Marcus, Bourdieu, Baudrillard gibi modern/postmodern düşünürlerin tüketim konusuyla ilgili görüşlerini karşılaştırmalı olarak vermektir. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | ?Tüketim sürecinin sosyal ve kültürel nitelikleri. ?Tüketim toplumu ve tüketim kültürü. ?Yeni bir tür sosyalleşme sürecinin gerçekleştiği alanlar olarak AVM?ler. ?Tüketim ve yabancılaşma. ?Moda, marka bağımlılığı. ?Medya ve propaganda. ?Reklamcılık ve pazarlama. | |||||
Kaynaklar | ?Baudrillard, J. (1997). Tüketim Toplumu, İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ?Bocock, R. (1999). Tüketim, Ankara: Dost Kitabevi. ?Chaney, D. (1999). Yaşam Tarzları, Ankara. Dost Kitabevi. ?Odabaşı, Y. (1999). Tüketim Kültürü, İstanbul: Sistem Yayıncılık. ?Ritzer, G. (2011). Toplumun McDonaldlaştırılması, (Çev. Şen Süer Kaya), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ?Zorlu, A. (2006). Tüketim Sosyolojisi, Ankara: Glocal Yayınları. ?Zorlu, A. (2006). Üretim ve Tüketim Teorileri, Ankara: Glocal yayınları. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Tüketim sürecinin sosyal ve kültürel nitelikleri. |
2. Hafta | Tüketim toplumu ve tüketim kültürü. |
3. Hafta | Tüketim teorileri; Tüketim teorilerinin öncüleri: Veblen ve Simmel. |
4. Hafta | Pozitivist tüketim teorileri, |
5. Hafta | Eleştirel tüketim teorileri, |
6. Hafta | Ara sınav |
7. Hafta | Çatışmacı tüketim teorileri, |
8. Hafta | Yorumlayıcı tüketim teorileri |
9. Hafta | Postmodern teori ve tüketim. |
10. Hafta | Yaşam biçimi ve toplumsal yapı. |
11. Hafta | Ara sınav |
12. Hafta | Bir boş zaman etkinlik alanı olarak AVM?ler. |
13. Hafta | Kitle iletişim araçları, reklam ve tüketim. |
14. Hafta | Giyim ve moda. |
15. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 4 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 2 | 40 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 6 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 12 | 9 | 108 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 4 | 8 | 32 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 9 | 18 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü | 33 | 41 | 212 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Sosyolojiye ilişkin temel kavramlara, kavramlar arası ilişkilere, temel kuramlara ve kuramların inşa edilme biçim ve yöntemlerine hakimdir. | X | ||||
2. Sosyal bilimlere ilişkin temel metodolojik yaklaşımlara, yöntemlere ve araştırma teknikleri ile bunları uygulama ve değerlendirme bilgisine hakimdir. | |||||
3. Bir sosyal araştırma tasarlar, uygular, raporlaştırır ve akademik kurallara uygun eserler haline getirir. | |||||
4. Bireyler, gruplar ve toplumlar arası ilişkilerin işleyişini anlar, yorumlar ve değerlendirir | |||||
5. Araştırma alanına ilişkin toplanan verileri işler ve analiz eder | |||||
6. Alanla ilgili bilgisini sosyal sorumluluk bilinci ile kullanır | |||||
7. Alana ilişkin bilgisini yazılı ve sözlü olarak etkin ve sistemli şekilde aktarır. | X | ||||
8. Disiplinlerarası düşünür, sorgular, yorumlar ve değerlendirir. | X | ||||
9. Sosyal bilimlerde geliştirilen güncel bilgi ve yaklaşımları takip eder ve bunları eleştirel ve sorgulayıcı bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||
10. . Alanına ilişkin sorun tespiti ve çözümünde ekip çalışmasına katılır ve bilgi paylaşımında bulunur. | |||||
11. Toplumsal sorunlara ilişkin alternatif çözüm önerileri üretir. | |||||
12. Toplumsal, kültürel, bilimsel ve mesleki etik ilkeleri bilir ve bunlara uygun davranır. | |||||
13. Kültürel farklılıkların bilincinde olur ve gündelik yaşamında bu farklılıklara hassasiyet gösterir. | |||||
14. Alan bilgisini mesleki ve gündelik yaşamda kullanır | X | ||||
15. Öğrenimini bir ileri eğitim düzeyine taşıyabilir. |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek