BYL665 - NEKTARLI BİTKİLER ve ARICILIK

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
NEKTARLI BİTKİLER ve ARICILIK BYL665 1. Yarıyıl 2 2 3 9
Önkoşul(lar)-var ise-
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gösteri
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Osman Sert 
Dersin amacıArı ve arı ürünleri günümüzde oldukça değer kazanmakta olup, balın yanı sıra diğer arı ürünü olarak bilinen polen, propolis, arı sütü, mum ve arı zehri gibi ürünler çeşitli preparatlar halinde insanların kullanımına sunulmaktadır. Bu ders kapsamında bal ve diğer arı ürünlerinin genel tanıtımı, içerikleri, üretim şekilleri ile nektar, polen ve propolis kaynağı bitkilerin tanıtımı, yayılış alanları verilmektedir. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci;
  2. Arıcılık, arı ve arı ürünleri hakkında genel bilgileri ve
  3. arıcılıkla ilgili tanım ve terimleri öğrenir,
  4. arıcılık için önemli bitki kaynaklarını tanır,
  5. arıcılığın kırsal kalkınmadaki önemini öğrenir.
Dersin içeriğiArıcılığın tarihçesi, arı ırkları, nektar, polen ve propolis kaynağı bitkiler ve arı ürünleri (bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehiri, mum). 
Kaynaklar1-Atkins, E. L., Banker, R., Butler, C. G., Cale, G. H., Sr. Cale, G. H., Crane, E., Dadant, C. C., Diehnelt , W. J., Dietz, A., Fungala, B., Gary, N. E., Gochnauer, T. A., Killion, C. E., Martin, E. C., Oertel, E., Powers, J., Robinson, F., Rothenbuhler, W. C., Ruttner, F., Shimanuki, H., Shuel, R. W., Snodgrass, R. E., Stephen, W. A., Townsend, G. F., White, J. W., Witherell, P. C., York, H. F. 1975. The Hive and the Honey Bee, A Dadant Publication, Hamilton, Illinois
2-D?Albore, G. R. 1997. Textbook of Melissopalynology, Apimondia Publishing House, Bucharest
3-Erdtman, G. 1943. An Introduction to Pollen Analysis, The Ronald Press Company, New York
4-Pellett, C. F. 1978. American Honey Plants, A Dadant Publication, Hamilton, Illinois
5-Root, A. I. 1972. The ABC and XYZ of Bee Culture, The A. I. Root Company, Medina, Ohio, USA 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaArıcılığın tarihçesi (T) Arıcılık ekipmanlarının tanıtımı (P)
2. HaftaBal arıları ve kovan yaşamı(T) Arı ailesinin tanıtımı (ana arı, işçi arı ,erkek arı) (P)
3. HaftaArı ve ürünlerine toplu bakış(T) Baldan ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P)
4. HaftaBalın tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları(T) Baldan ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P)
5. HaftaPolenin tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları(T) Bal arıları tarafından toplanıp kovana getirilen polenden ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P)
6. HaftaPolenin tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları (T) Bal arıları tarafından toplanıp kovana getirilen polenden ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P)
7. HaftaAra Sınav
8. HaftaPropolisin tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları (T) Propolisten ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. Hazırlanan preparatların mikroskop altında incelenip polen teşhisinin yapılması(P)
9. HaftaArı sütü, arı zehri ve mumun tarihçesi tanımı ve kullanım alanları(T) Hazırlanan preparatların mikroskop altında incelenip polen teşhisinin yapılması(P)
10. HaftaArı sütü, arı zehri ve mumun tarihçesi tanımı ve kullanım alanları(T) Hazırlanan preparatların mikroskop altında incelenip polen teşhisinin yapılması(P)
11. HaftaÖnemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (GC-MS ile) (P)
12. HaftaÖnemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (GC-MS ile) (P)
13. HaftaÖnemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (HPLC ile) (P)
14. HaftaÖnemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (HPLC ile) (P)
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum00
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav170
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı030
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı070
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 14 3 42
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)1210120
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje000
Ödevler14342
Ara sınavlara hazırlanma süresi11515
Genel sınava hazırlanma süresi12020
Toplam İş Yükü5653267

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Biyoloji veya farklı alandaki lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.  X  
2. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.   X 
3. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.  X  
4. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.   X 
5. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.   X 
6. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.  X  
7. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.   X 
8. Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. X   
9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetme yeteneğine sahip olur.  X  
10. Alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, sonuçları dikkate alarak değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek