BYL665 - NEKTARLI BİTKİLER ve ARICILIK
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
NEKTARLI BİTKİLER ve ARICILIK | BYL665 | 1. Yarıyıl | 2 | 2 | 3 | 9 |
Önkoşul(lar)-var ise | - | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gösteri | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Osman Sert | |||||
Dersin amacı | Arı ve arı ürünleri günümüzde oldukça değer kazanmakta olup, balın yanı sıra diğer arı ürünü olarak bilinen polen, propolis, arı sütü, mum ve arı zehri gibi ürünler çeşitli preparatlar halinde insanların kullanımına sunulmaktadır. Bu ders kapsamında bal ve diğer arı ürünlerinin genel tanıtımı, içerikleri, üretim şekilleri ile nektar, polen ve propolis kaynağı bitkilerin tanıtımı, yayılış alanları verilmektedir. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Arıcılığın tarihçesi, arı ırkları, nektar, polen ve propolis kaynağı bitkiler ve arı ürünleri (bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehiri, mum). | |||||
Kaynaklar | 1-Atkins, E. L., Banker, R., Butler, C. G., Cale, G. H., Sr. Cale, G. H., Crane, E., Dadant, C. C., Diehnelt , W. J., Dietz, A., Fungala, B., Gary, N. E., Gochnauer, T. A., Killion, C. E., Martin, E. C., Oertel, E., Powers, J., Robinson, F., Rothenbuhler, W. C., Ruttner, F., Shimanuki, H., Shuel, R. W., Snodgrass, R. E., Stephen, W. A., Townsend, G. F., White, J. W., Witherell, P. C., York, H. F. 1975. The Hive and the Honey Bee, A Dadant Publication, Hamilton, Illinois 2-D?Albore, G. R. 1997. Textbook of Melissopalynology, Apimondia Publishing House, Bucharest 3-Erdtman, G. 1943. An Introduction to Pollen Analysis, The Ronald Press Company, New York 4-Pellett, C. F. 1978. American Honey Plants, A Dadant Publication, Hamilton, Illinois 5-Root, A. I. 1972. The ABC and XYZ of Bee Culture, The A. I. Root Company, Medina, Ohio, USA |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Arıcılığın tarihçesi (T) Arıcılık ekipmanlarının tanıtımı (P) |
2. Hafta | Bal arıları ve kovan yaşamı(T) Arı ailesinin tanıtımı (ana arı, işçi arı ,erkek arı) (P) |
3. Hafta | Arı ve ürünlerine toplu bakış(T) Baldan ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P) |
4. Hafta | Balın tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları(T) Baldan ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P) |
5. Hafta | Polenin tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları(T) Bal arıları tarafından toplanıp kovana getirilen polenden ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P) |
6. Hafta | Polenin tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları (T) Bal arıları tarafından toplanıp kovana getirilen polenden ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. (P) |
7. Hafta | Ara Sınav |
8. Hafta | Propolisin tarihçesi, tanımı ve kullanım alanları (T) Propolisten ve farklı bitkilerden polen preparatlarının hazırlanması. Hazırlanan preparatların mikroskop altında incelenip polen teşhisinin yapılması(P) |
9. Hafta | Arı sütü, arı zehri ve mumun tarihçesi tanımı ve kullanım alanları(T) Hazırlanan preparatların mikroskop altında incelenip polen teşhisinin yapılması(P) |
10. Hafta | Arı sütü, arı zehri ve mumun tarihçesi tanımı ve kullanım alanları(T) Hazırlanan preparatların mikroskop altında incelenip polen teşhisinin yapılması(P) |
11. Hafta | Önemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (GC-MS ile) (P) |
12. Hafta | Önemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (GC-MS ile) (P) |
13. Hafta | Önemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (HPLC ile) (P) |
14. Hafta | Önemli nektar, polen ve propolis veren bitkilerin tanıtımı(T) Arı ürünlerin kimyasal analizler için hazırlanması ve analizleri (HPLC ile) (P) |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel Sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 70 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 30 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 70 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 12 | 10 | 120 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 14 | 3 | 42 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 15 | 15 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 56 | 53 | 267 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Biyoloji veya farklı alandaki lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | X | ||||
2. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | X | ||||
3. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | X | ||||
4. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler. | X | ||||
5. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | X | ||||
7. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | X | ||||
8. Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetme yeteneğine sahip olur. | X | ||||
10. Alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, sonuçları dikkate alarak değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek