BDD705 - İLERİ BESLENMEDE MİNERALLER

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
İLERİ BESLENMEDE MİNERALLER BDD705 1. Yarıyıl 2 0 2 8
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Örnek Olay İncelemesi
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Zehra BÜYÜKTUNCER DEMİREL 
Dersin amacıMinerallerin biyolojik gereksinimlerinin temelleri ve gereksinimleri karşılayacak besin kaynaklarının anlaşılması, metabolik süreçler çerçevesinde minerallerin yararlı ve zararlı etkilerinin açıklanması, minerallerle ilgili güncel bilgilerin sunulması ve tartışılması. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrencilerden, 1. Minerallerin sağlık üzerindeki etkilerini tanımlar ve özetler
  2. 2. Mineral durumunu etkileyebilecek etmenleri tartışır ve değerlendirir
  3. 3. Emilim ve biyoyararlanım ilişkisini dikkate alır
  4. 4. Metabolik işlevlerini ayırt eder ve örnekler
  5. 5. Fazla ve yetersiz alımın yaratabileceği sonuçları değerlendirir
  6. 6. Aradığı bilgiye ulaşabilme, analiz etme, örgütleme ve sunma becerisini kazanır
Dersin içeriğiHastalıklardan korunmada ve optimal sağlığın sürdürülmesinde işlevleri olan minerallere yönelik güncel görüşler hakkında öğrenciyi bilinçlendirme amacıyla verilen bu doktora düzeyindeki ders, minerallerin sağlık ve hastalık durumlarındaki biyoyararlanımları, metabolik işlevleri ve ilgili güncel araştırma sonuçlarını içerecektir. 
Kaynaklar1. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, (ISBN: 072164452X); WB Saunders. 2012.
2. Castonguay, T.W., Israel, K., Kohler, L.M., Long, E.M., Matheisz, J.S., Mukutmoni, M., Rolfes, S.R., Williford, J.H. (2005). Nutrition Applications Workbook. Thomson Wadsworth, United Kingdom
3. Haftalık ders programı ile ilişkili diğer bilimsel makale ve yayınlar 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGiriş, Sağlıkta Minerallerin Önemi
2. Haftaİnsan Vücudunda Mineral Düzeyini Etkileyen Faktörler ve Değerlendirme Yöntemler
3. HaftaMinerallerin Sindirim, Emilim ve Biyoyararlanımların Değerlendirilmesi ve Etkileşimler
4. HaftaSodyum ve Potasyum
5. HaftaKalsiyum ve Fosfor
6. HaftaMinerallerin Sağlık Üzerine Etkileri (1): Makale Değerlendirilmesi: Sodyum, Potasyum, Kalsiyum ve Fosfor
7. HaftaMagnezyum, Klor ve Demir
8. HaftaDemir ve Çinko
9. HaftaÇinko ve Bakır
10. HaftaMinerallerin Sağlık Üzerine Etkileri (2): Makale Değerlendirilmesi: Magnezyum, Klor, Demir, Çinko ve Bakır
11. HaftaSelenyum, İyot ve Mangan
12. HaftaBor, Molibden, Kobalt, Nikel, Silikon, Vanadyum ve Arsenik
13. HaftaMineral Toksikasyonları, Etkileri, Besin Öğesi Etkileşimleri ve Genel Mineral Analiz Yöntemleri
14. HaftaSeminer sunumu
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler220
Sunum00
Projeler00
Seminer130
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı350
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama14040
Proje000
Ödevler24080
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi15050
Toplam İş Yükü32135240

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilgileri kullanarak ve disiplinler arası etkileşime girerek etik ilkeler doğrultusunda yenilikçi araştırmalar yapma ve istatistiksel yöntemlerle raporlama becerisine sahiptir.    X
2. Alanındaki güncel bilgileri sistematik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yorumlar.    X
3. Bilime yenilik getirecek özgün bir konuyu araştırır ve uygular.    X
4. Gerçekleştirdiği özgün araştırmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli bir dergide yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar.   X 
5. Araştırma yöntemlerini ve alanı ile ilgili teknolojik donanımları ileri düzeyde kullanabilme becerisine sahiptir ve problemlere yönelik yeni ve yaratıcı çözümler geliştirir.  X  
6. Alanı ile ilgili özgün çalışmalarıyla bilimsel çalışmalara yön vererek bilime katkıda bulunur.   X 
7. Kanıta dayalı diğer araştırmaları takip edip bilişsel becerileri kullanarak araştırmalar yapar.   X 
8. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili sürekli öğrenme ve etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişime katkıda bulunur.    X
9. Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili ulusal/uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir ve özgün görüşlerini paylaşır.   X 
10. Birey ve toplumu gözeterek var olan toplumsal, bilimsel ve kültürel sorunların çözümüne katkıda bulunur.    X
11. Alanı ile ilgili yaptığı çalışmaları yorumlar, analiz eder ve güncel bilgileri birey ve toplum yararına kullanır.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek