BYL630 - ANAEROBİK MİKROORGANİZMALAR

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ANAEROBİK MİKROORGANİZMALAR BYL630 2. Yarıyıl 2 4 3 9
Önkoşul(lar)-var ise-
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Gösteri
Deney
Sorun/Problem Çözme
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Işıl Seyis Bilkay 
Dersin amacıAnaerobik mikroorganizmaları öğretmek ve laboratuarda konu ile ilgili yapılacak çalışmalara zemin hazırlayacak pratik eğitimi vermek 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Öğrenci Anaerobik mikroorganizmalar ve türleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Anaerobik mikroorganizmaların metabolizmalarını,
  3. Anaerobik mikroorganizmaların sınıflandırılmalarını,
  4. Anaerobik mikroorganizmaların fizyolojilerini öğrenir.
  5. Anaerobik mikroorganizmaların endüstriyel ve tıbbi önemlerini kavrar.
  6. Anaerobik bakteriler ile pratik çalışma becerisi kazanır.
Dersin içeriğiAerobik Ve Anaerobik Mikroorganizmaların Karşılaştırımı; Anaerobik Enerji Metabolizmaları; Anaerobik Bakterilerin Morfolojisi, Patolojisi Ve Fizyolojisi; Gastrointestinal Kanal Modelleri; Zorunlu Anaeoroblar, Fakültatif Aneorobların Endüstriyel Ve Tıbbi Önemleri 
KaynaklarZehnder, A. J.: Biology of Anaerobic Microorganisms (Environmental and Applied Microbiology Series) John Wiley & Sons.
Mıchael T.Madıgan, John M.Martıngo, Brock Biology of Mıcroorganisms.Pearson Edu., Publish. Prentice Hall.
Stanley, J.T., Reysenbach, A.L,: Diversity of Microbial Life, Witey-Liss İnc. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaTarihçe, Aerobik Ve Anaerobik Mikroorganizmaların Karşılaştırılması, Enerji Mekanizmaları (T)
2. HaftaAneorobik Mikroorganizmaların Önemli Özellikleri ve Üretimleri , Zorunlu Anaeoroblar , Veillonellaceae (T)
3. HaftaVeillonella, Acidaminococcus, Megasphaera (T)
4. HaftaBacteroidaceae, Bacteroides, Gastrointestinal Kanal Modelleri, Barsakta Fermentasyon (T)
5. HaftaFusobacterium, Leptotrichia, Butyrivibrio, Succinivibrio (T)
6. HaftaPrevotella, Porphyromonas, Pectinatus(T)
7. HaftaSellenomonas, Succinimonas, Desulfovibrio (T)
8. HaftaSporlu Anaerobik Bakteriler; Sporalactobacillus, Clostridium, Clostridium türlerinin sınıfladırılması, Fermentasyon çeşitleri (T)
9. HaftaAra Sınav (T)
10. HaftaDesulfotomaculum, Oscillospira,Methanobacteriaceae (T)
11. HaftaMethanobacterium, Methanosarcina, Methanococcus (T)
12. HaftaPeptococcaceae, Peptococcus,Peptostreptococcus, Ruminococcus (T)
13. HaftaSarcina, Spiroketler/ Spirochaeta, Treponema, Borrelia (T)
14. HaftaZorunlu Anaeoroblar Ve Fakültatif Anaeorobların Endüstriyal Ve Tıbbi Önemleri (T)
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar210
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum220
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar220
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 14 4 56
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)1210120
Sunum / Seminer Hazırlama2510
Proje000
Ödevler188
Ara sınavlara hazırlanma süresi21530
Genel sınava hazırlanma süresi11515
Toplam İş Yükü4659267

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Biyoloji veya farklı alandaki lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.    X
2. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.   X 
3. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.   X 
4. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.    X
5. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.    X
6. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.    X
7. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.   X 
8. Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.   X 
9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetme yeteneğine sahip olur. X   
10. Alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, sonuçları dikkate alarak değerlendirir. X   

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek