BYL630 - ANAEROBİK MİKROORGANİZMALAR
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
ANAEROBİK MİKROORGANİZMALAR | BYL630 | 2. Yarıyıl | 2 | 4 | 3 | 9 |
Önkoşul(lar)-var ise | - | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Gösteri Deney Sorun/Problem Çözme | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Işıl Seyis Bilkay | |||||
Dersin amacı | Anaerobik mikroorganizmaları öğretmek ve laboratuarda konu ile ilgili yapılacak çalışmalara zemin hazırlayacak pratik eğitimi vermek | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Aerobik Ve Anaerobik Mikroorganizmaların Karşılaştırımı; Anaerobik Enerji Metabolizmaları; Anaerobik Bakterilerin Morfolojisi, Patolojisi Ve Fizyolojisi; Gastrointestinal Kanal Modelleri; Zorunlu Anaeoroblar, Fakültatif Aneorobların Endüstriyel Ve Tıbbi Önemleri | |||||
Kaynaklar | Zehnder, A. J.: Biology of Anaerobic Microorganisms (Environmental and Applied Microbiology Series) John Wiley & Sons. Mıchael T.Madıgan, John M.Martıngo, Brock Biology of Mıcroorganisms.Pearson Edu., Publish. Prentice Hall. Stanley, J.T., Reysenbach, A.L,: Diversity of Microbial Life, Witey-Liss İnc. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Tarihçe, Aerobik Ve Anaerobik Mikroorganizmaların Karşılaştırılması, Enerji Mekanizmaları (T) |
2. Hafta | Aneorobik Mikroorganizmaların Önemli Özellikleri ve Üretimleri , Zorunlu Anaeoroblar , Veillonellaceae (T) |
3. Hafta | Veillonella, Acidaminococcus, Megasphaera (T) |
4. Hafta | Bacteroidaceae, Bacteroides, Gastrointestinal Kanal Modelleri, Barsakta Fermentasyon (T) |
5. Hafta | Fusobacterium, Leptotrichia, Butyrivibrio, Succinivibrio (T) |
6. Hafta | Prevotella, Porphyromonas, Pectinatus(T) |
7. Hafta | Sellenomonas, Succinimonas, Desulfovibrio (T) |
8. Hafta | Sporlu Anaerobik Bakteriler; Sporalactobacillus, Clostridium, Clostridium türlerinin sınıfladırılması, Fermentasyon çeşitleri (T) |
9. Hafta | Ara Sınav (T) |
10. Hafta | Desulfotomaculum, Oscillospira,Methanobacteriaceae (T) |
11. Hafta | Methanobacterium, Methanosarcina, Methanococcus (T) |
12. Hafta | Peptococcaceae, Peptococcus,Peptostreptococcus, Ruminococcus (T) |
13. Hafta | Sarcina, Spiroketler/ Spirochaeta, Treponema, Borrelia (T) |
14. Hafta | Zorunlu Anaeoroblar Ve Fakültatif Anaeorobların Endüstriyal Ve Tıbbi Önemleri (T) |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 2 | 10 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 2 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 2 | 20 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 4 | 56 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 12 | 10 | 120 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 5 | 10 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 8 | 8 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 2 | 15 | 30 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 46 | 59 | 267 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Biyoloji veya farklı alandaki lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | X | ||||
2. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | X | ||||
3. Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | X | ||||
4. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler. | X | ||||
5. Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | X | ||||
6. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | X | ||||
7. Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | X | ||||
8. Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetme yeteneğine sahip olur. | X | ||||
10. Alanının gelişmesinde yer alan önemli kişileri, olay ve olguları, sonuçları dikkate alarak değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek