BDY615 - GEBE ve EMZİKLİ BESLENMESİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GEBE ve EMZİKLİ BESLENMESİ | BDY615 | 1. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Proje Tasarımı/Yönetimi | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof.Dr. Gülhan SAMUR | |||||
Dersin amacı | Gebelik ve emziklilik dönemindeki fizyolojik, metabolik ve endokrin değişiklikleri ve beslenme ile ilgili etkileşimlerini belirlemek, bu dönemde tıbbi beslenme tedavisi gerektirecek durumlarda (Gestasyonel diyabet, maternal PKU, nöral tüp defektleri, hiperemezis gravidarum, preeklampsi vb.) beslenme tedavi ilkelerini öğrenmek, ilgili bilimsel araştırmaları tartışmak, klinik ve toplum beslenmesine yönelik eğitim ve uygulamaları yorumlamaktır.. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Gebelikte metabolik adaptasyon (GIS değişiklikleri, endokrin değişiklikler, hormonlar, enerji, CHO, protein ve yağ metabolizmasında değişiklikler vb.), nutrisyonel fizyoloji (ağırlık kazanımı, fetal gelişim, iştah durumunda değişiklikler, hiperemezis gravidarum vb.), pregestasyonel diabet, gestasyonel diabet, maternal PKU ve beslenme tedavisi, gebelikte makro besin ögeleri gereksinmeleri (CHO, protein, yağlar) ve mikro besin ögeleri gereksinmeleri (vitamin ve mineraller), organizmanın emzikliliğe hazırlanması (hormonal, metabolik değişiklikler, fizyolojik değişiklikler, psikolojik değişiklikler), emziklilik döneminde maternal değişiklikler (antropometrik değişiklikler, biyokimyasal ve metabolik değişiklikler (anne sağlığı ve süt verimi değişiklikleri), emziklilikte makro ve mikro besin ögeleri gereksinmeleri (CHO, protein ,yağlar, vitamin ve mineraller) | |||||
Kaynaklar | Uluslararası beslenme ve diyet, medikal dergiler 1. American Journal of Clinical Nutrition 2. Journal of Pediatrics 3. Journal of American Dietetic Assocciation (JADA) 4. J Obstet. Gynecol. Kitaplar 1. Essentials of Life Cycle Nutrition (Eds: Sharlin J, Edelstein S), Jones and Barletts Publishers, 2011, USA. 2. Modern nutrition in health and disease ( Eds: Shils m, Shike M, Ross c, et al) Lippincott Williams & Wilkins, 2006. 3. Handbook of Nutrition and Pregnancy ( Ed:Lammi-Keefe JC), Humana Press,2008. 4. Vanessa Shaw, Margaret Lawson (ed). Clinical paediatric dietetics. Ames, Iowa : Blackwell Pub, Oxford, UK, 2013. 5. Samur G (Çeviri Editörü) Essentials of Pediatric Nutrition (Pediatrik Beslenmenin Esasları) Samour PQ and King K (Eds.) Jones Barlett Learning Publishing/Nobel Akademik Yayıncılık Yayın No: 1585, 360sf., ISBN 978 605 320 492 3, 2016 Ankara |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Gebelikte ve emziklilikte genel beslenme ilkeleri |
2. Hafta | Gebelikte ve emziklilikte genel beslenme ilkeleri |
3. Hafta | Türkiye?de ve Dünyada gebelik ve laktasyon ile ilgili programlar ve rehberler |
4. Hafta | Prekonsepsiyonel Beslenme |
5. Hafta | Fetal gelişim ve beslenme |
6. Hafta | Nöral tüp defektleri, gelişimsel bozukluklar ve beslenme ilişkisi |
7. Hafta | Anemiler ve Beslenme uygulamaları |
8. Hafta | Gebelik hipertansiyonu, Preklampsi, gestasyonel diyabet ve beslenme uygulamaları |
9. Hafta | Gebelikte ve laktasyonda besin destekleri kullanımı ( vitamin, mineraller, bitkisel destekler vb.) |
10. Hafta | Emziklilik döneminde maternal değişiklikler ve besin/besin ögesi gereksinimleri |
11. Hafta | Anne sütü ve Maternal Beslenme İlişkisi |
12. Hafta | Makale tartışma, genel değerlendirme |
13. Hafta | Makale tartışma, genel değerlendirme |
14. Hafta | Makale tartışma, genel değerlendirme |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final Sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 15 |
Projeler | 1 | 15 |
Seminer | 1 | 20 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 3 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 2 | 28 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje | 1 | 40 | 40 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 32 | 94 | 166 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek