BDY615 - GEBE ve EMZİKLİ BESLENMESİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GEBE ve EMZİKLİ BESLENMESİ BDY615 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Proje Tasarımı/Yönetimi
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof.Dr. Gülhan SAMUR 
Dersin amacıGebelik ve emziklilik dönemindeki fizyolojik, metabolik ve endokrin değişiklikleri ve beslenme ile ilgili etkileşimlerini belirlemek, bu dönemde tıbbi beslenme tedavisi gerektirecek durumlarda (Gestasyonel diyabet, maternal PKU, nöral tüp defektleri, hiperemezis gravidarum, preeklampsi vb.) beslenme tedavi ilkelerini öğrenmek, ilgili bilimsel araştırmaları tartışmak, klinik ve toplum beslenmesine yönelik eğitim ve uygulamaları yorumlamaktır.. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Prekonsepsiyonel beslenmenin önemi hakkında bilgi edinir.
  2. Fetal gelişim ve nutrisyon, nöral tüp defektleri hakkında bilgi edinir.
  3. Gebelikteki beslenme sorunlarını öğrenir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
  4. Gebelikte besin ve besin ögesi gereksinimlerini öğrenir ve hesaplayabilir.
  5. Emziklilik Döneminde maternal değişiklikleri, besin ve besin ögesi gereksinimlerini öğrenir.
  6. Türkiye?deki ve Dünyadaki gebelik ve laktasyon dönemi programları ve rehberleri hakkında bilgi edinir ve öneriler geliştirebilir.
  7. Aradığı bilgiye ulaşabilme, analiz etme, biraraya getirme ve sunma becerisini kazanır
Dersin içeriğiGebelikte metabolik adaptasyon (GIS değişiklikleri, endokrin değişiklikler, hormonlar, enerji, CHO, protein ve yağ metabolizmasında değişiklikler vb.), nutrisyonel fizyoloji (ağırlık kazanımı, fetal gelişim, iştah durumunda değişiklikler, hiperemezis gravidarum vb.), pregestasyonel diabet, gestasyonel diabet, maternal PKU ve beslenme tedavisi, gebelikte makro besin ögeleri gereksinmeleri (CHO, protein, yağlar) ve mikro besin ögeleri gereksinmeleri (vitamin ve mineraller), organizmanın emzikliliğe hazırlanması (hormonal, metabolik değişiklikler, fizyolojik değişiklikler, psikolojik değişiklikler), emziklilik döneminde maternal değişiklikler (antropometrik değişiklikler, biyokimyasal ve metabolik değişiklikler (anne sağlığı ve süt verimi değişiklikleri), emziklilikte makro ve mikro besin ögeleri gereksinmeleri (CHO, protein ,yağlar, vitamin ve mineraller)  
KaynaklarUluslararası beslenme ve diyet, medikal dergiler
1. American Journal of Clinical Nutrition
2. Journal of Pediatrics
3. Journal of American Dietetic Assocciation (JADA)
4. J Obstet. Gynecol.
Kitaplar
1. Essentials of Life Cycle Nutrition (Eds: Sharlin J, Edelstein S), Jones and Barletts Publishers, 2011, USA.
2. Modern nutrition in health and disease ( Eds: Shils m, Shike M, Ross c, et al) Lippincott Williams & Wilkins, 2006.
3. Handbook of Nutrition and Pregnancy ( Ed:Lammi-Keefe JC), Humana Press,2008.
4. Vanessa Shaw, Margaret Lawson (ed). Clinical paediatric dietetics. Ames, Iowa : Blackwell Pub, Oxford, UK, 2013.
5. Samur G (Çeviri Editörü) Essentials of Pediatric Nutrition (Pediatrik Beslenmenin Esasları) Samour PQ and King K (Eds.) Jones Barlett Learning Publishing/Nobel Akademik Yayıncılık Yayın No: 1585, 360sf., ISBN 978 605 320 492 3, 2016 Ankara 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGebelikte ve emziklilikte genel beslenme ilkeleri
2. HaftaGebelikte ve emziklilikte genel beslenme ilkeleri
3. HaftaTürkiye?de ve Dünyada gebelik ve laktasyon ile ilgili programlar ve rehberler
4. HaftaPrekonsepsiyonel Beslenme
5. HaftaFetal gelişim ve beslenme
6. HaftaNöral tüp defektleri, gelişimsel bozukluklar ve beslenme ilişkisi
7. Hafta Anemiler ve Beslenme uygulamaları
8. HaftaGebelik hipertansiyonu, Preklampsi, gestasyonel diyabet ve beslenme uygulamaları
9. HaftaGebelikte ve laktasyonda besin destekleri kullanımı ( vitamin, mineraller, bitkisel destekler vb.)
10. HaftaEmziklilik döneminde maternal değişiklikler ve besin/besin ögesi gereksinimleri
11. HaftaAnne sütü ve Maternal Beslenme İlişkisi
12. HaftaMakale tartışma, genel değerlendirme
13. HaftaMakale tartışma, genel değerlendirme
14. HaftaMakale tartışma, genel değerlendirme
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal Sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum115
Projeler115
Seminer120
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı350
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14228
Sunum / Seminer Hazırlama22040
Proje14040
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü3294166

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek