BDY614 - ŞİŞMANLIK ve YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
ŞİŞMANLIK ve YEME DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI BDY614 2. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar 
Dersin amacıŞişmanlık, zayıflık, anoreksiya, bulumia gibi yeme davranış bozukluklarında beslenme tedavisi hakkında yeni bilgiler öğrenmek, beslenme tedavi programları geliştirmek 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Şişmanlık, zayıflık, anoreksiya, bulumia gibi yeme davranış bozukluklarında beslenme tedavisi ile ilgili son literatür bilgilerini öğrenir
  2. Şişmanlık, zayıflık, anoreksiya, bulumia gibi yeme davranış bozukluklarında beslenme tedavi programları geliştirir
  3. Şişmanlık, zayıflık, anoreksiya, bulumia gibi yeme davranış bozukluklarında hastaya beslenme açısından yaklaşımı öğrenir
  4. Şişmanlık, zayıflık, anoreksiya, bulumia gibi yeme davranış bozukluklarında hastanın beslenme sorunlarını irdeler
  5. Şişmanlık, zayıflık, anoreksiya, bulumia gibi yeme davranış bozukluklarında hastanın beslenme sorunlarını giderecek çözümler üretir
Dersin içeriğiŞişmanlık, zayıflık, anoreksiya, bulumia gibi yeme davranış bozukluklarında beslenme tedavisi ve hastaya yaklaşım 
Kaynaklar-Prof Dr. Gülden Köksal, Uz. Dyt Hülya Gökmen. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi,Hatiboğlu Yayınları,Ankara,2000.
-Prof.Dr. Perihan Arslan,Prof.Dr.Nazan Bozkurt,Prof.Dr.Nilgün Karaağaoğlu,Doç.Dr.Seyit Mercanlıgil, Dr.Sema Açık Erge.Yeterli-Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Zayıflama Rehberi.İkinci Baskı,Özgür Yayınları, İstanbul,2003.
-Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, etc.) ve kitaplar 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaObeziteye Genel Bakış
2. HaftaYetişkin Obezitesinde Beslenme Sorunları
3. HaftaYetişkin Obezitesinde Beslenme Tedavisi
4. HaftaYetişkin Obezitesinde Beslenme Tedavisi
5. HaftaKaybedilen Kiloların Korunması
6. HaftaÇocukluk çağı şişmanlığı
7. HaftaObezojenik çevre
8. Haftaİnfantil anoreksiya
9. HaftaYeme davranış bozuklukları (anoreksiya, blumuia)
10. HaftaYeme davranış bozuklukları (gece yeme sendromu, ortoreksiya, bigoreksiya, pregnoreksiya vb)
11. HaftaAra Sınavı
12. HaftaÖğrenci Sunumları
13. HaftaÖğrenci Sunumları
14. HaftaÖğrenci Sunumları
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler00
Seminer120
Ara Sınavlar110
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı350
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama22550
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi12020
Genel sınava hazırlanma süresi13535
Toplam İş Yükü3285175

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek