BDY613 - DİABETES MELLİTUS ve BESLENME

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
DİABETES MELLİTUS ve BESLENME BDY613 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Gülhan Samur Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu 
Dersin amacıDiyabetin oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek Diyabetli bireylerde kişiye özgü tıbbi beslenme tedavisi programlarını geliştirmek. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Diabetin tanımı, sınıflaması ve tanı yöntemleri hakkında bilgi edinir.
  2. Diyabetin patogenezi ve beslenme arasındaki ilişkiyi açıklar.
  3. Beslenmenin komplikasyonların oluşumundaki etkisini açıklar.
  4. İlaç-insülin-egzersiz ve beslenme arasındaki etkileşim konusunda bilgi edinir.
  5. Tıbbi beslenme tedavisi amaç, ilke ve adımlarını öğrenir ve uygular.
  6. Aradığı bilgiye ulaşabilme, analiz etme, örgütleme ve sunma becerisini kazanır.
Dersin içeriğiDiyabetin etiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve tedavi ve önlenmesinde beslenmenin etkinliği 
Kaynaklar1-Goff L, Dyson P (eds.) Advanced Nutrition and Dietetics in Diabetes, Wiley Blackwell John Wiley & Sons Ltd, West Sussex, 2016
2-Mahan LK and Raymond JL (eds) Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th edn. Elsevier Saunders, 2017
3-Dyson, P. Type 2 diabetes mellitus. In: J. Gandy (ed), Manual of Dietetic Practice, 5th edn.
Wiley-Blackwell, Oxford, 2014
4-Davies MJ et al. Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetes Care. 2018 Dec;41(12):2669-2701.
5-Buse JB et al. 2019 Update to: Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes(EASD). Diabetes Care. 2020 Feb;43(2):487-493. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaDiyabetin tanı ve epidemiyolojisi
2. HaftaDiyabetin etyopatogenezi ve beslenme
3. HaftaDiyabetin komplikasyonları ve beslenme
4. Haftaİlaç/insülin tedavisi ve beslenme
5. HaftaDiyabette egzesiz ve beslenme
6. HaftaDiyabette tıbbi beslenme tedavisi ; hedefleri ve aşamaları
7. HaftaDiyabet ve karbonhidratlar-posa
8. HaftaDiyabet ve proteinler
9. HaftaDiyabet ve yağlar
10. HaftaDiyabet ve vitaminler
11. HaftaDiyabet ve mineraller
12. HaftaDiyabette öğün planlama yöntemleri; karbonhidrat sayımı
13. HaftaDiyabet eğitimi
14. HaftaLiteratür tartışması ,seminer
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler00
Seminer130
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı250
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama23060
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü3175170

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek