BDY613 - DİABETES MELLİTUS ve BESLENME
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
DİABETES MELLİTUS ve BESLENME | BDY613 | 1. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Gülhan Samur Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu | |||||
Dersin amacı | Diyabetin oluşumunda ve tedavisinde beslenmenin etkisini öğrenmek Diyabetli bireylerde kişiye özgü tıbbi beslenme tedavisi programlarını geliştirmek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Diyabetin etiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve tedavi ve önlenmesinde beslenmenin etkinliği | |||||
Kaynaklar | 1-Goff L, Dyson P (eds.) Advanced Nutrition and Dietetics in Diabetes, Wiley Blackwell John Wiley & Sons Ltd, West Sussex, 2016 2-Mahan LK and Raymond JL (eds) Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th edn. Elsevier Saunders, 2017 3-Dyson, P. Type 2 diabetes mellitus. In: J. Gandy (ed), Manual of Dietetic Practice, 5th edn. Wiley-Blackwell, Oxford, 2014 4-Davies MJ et al. Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetes Care. 2018 Dec;41(12):2669-2701. 5-Buse JB et al. 2019 Update to: Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2018. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes(EASD). Diabetes Care. 2020 Feb;43(2):487-493. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Diyabetin tanı ve epidemiyolojisi |
2. Hafta | Diyabetin etyopatogenezi ve beslenme |
3. Hafta | Diyabetin komplikasyonları ve beslenme |
4. Hafta | İlaç/insülin tedavisi ve beslenme |
5. Hafta | Diyabette egzesiz ve beslenme |
6. Hafta | Diyabette tıbbi beslenme tedavisi ; hedefleri ve aşamaları |
7. Hafta | Diyabet ve karbonhidratlar-posa |
8. Hafta | Diyabet ve proteinler |
9. Hafta | Diyabet ve yağlar |
10. Hafta | Diyabet ve vitaminler |
11. Hafta | Diyabet ve mineraller |
12. Hafta | Diyabette öğün planlama yöntemleri; karbonhidrat sayımı |
13. Hafta | Diyabet eğitimi |
14. Hafta | Literatür tartışması ,seminer |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 1 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 30 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 30 | 60 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 31 | 75 | 170 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek