BDY605 - KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR I (ÇOCUK)

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
KLİNİK BESLENMEDE SORUNLAR I (ÇOCUK) BDY605 1. Yarıyıl 1 2 2 7
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel 
Dersin amacıKlinik beslenmede sorunu olan ve hastanede yatan çocuk hastaların diyetlerinde var olan sorunları belirlemek, bu sorunlara ilişkin güncel ve klasik diyet tedavisi uygulamalarını öğrenmek ve araştırmak. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Klinik çocuk beslenmesindeki sorunları tanımlayarak, bu sorunların çözümüne ilişkin güncel ve klasik beslenme tedavilerini inceler.
  2. Lisans düzeyindeki klinik beslenme bilgilerinin güçlendirilmesini sağlar ve öğrencinin zayıf yönlerini belirleyerek onun deneyim ve bilgilerini artırıcı uygulamalara yer verir.
  3. Klinikte uygulanan, pediatrik hastaların beslenme tedavisindeki güncel ve farklı araştırmaların incelenmesini sağlar ve bu araştırmalar ışığında klinikteki uygulamalara yön verir.
Dersin içeriğiKlinik çocuk beslenmesindeki sorunlar ve bu sorunlar ile hastalıklar arasındaki ilişki 
Kaynaklar-Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eighth edition, ILSI Press,Washington,DC,2001.
Prof Dr. Gülden Köksal, Uz. Dyt Hülya Gökmen. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatiboğlu Yayınevi, 2000, Acosta PB, Yannicelli S. The Ross Metabolic Formula System Nutrition Support Protocols, 3rd Ed, Ohio, 1997.
Beslenme ve diyet dergileri, pediatri dergileri (J Inherit Metab Dis, Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.)
Clinical Paediatric Dietetics Vanessa Shaw, Lawson M, Blackwell Scientific Publications, 1994.
Pediatri. Olcay Neyzi, Türkan Ertuğrul, Nobel Tıp Kitabevi, 2002. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaÇocuk hastalıklarında klinik beslenmeye giriş
2. HaftaKinikte vaka izlemi
3. HaftaKlinikte vaka izlemi
4. HaftaTerapatik bebek mamaları ve özellikleri
5. HaftaTerapatik enteral ürünler ve özellikleri
6. HaftaOlgu izlemi
7. HaftaOlgu izlemi
8. HaftaOlgu izlemi
9. HaftaOlgu izlemi
10. HaftaOlgu izlemi
11. HaftaOlgu izlemi sunumu ve tartışma
12. HaftaOlgu izlemi sunumu ve tartışma
13. HaftaOlgu izlemi sunumu ve tartışma
14. HaftaGenel değerlendirme, tartışma ve seminer sunumu
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama110
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum115
Projeler00
Seminer125
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı350
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 1 14
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama14228
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14456
Sunum / Seminer Hazırlama24080
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü4587218

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.    X
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek