BES645 - BESİN GÜVENLİĞİ ve İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN GÜVENLİĞİ ve İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER BES645 1. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof.Dr.Aylin AYAZ 
Dersin amacıBesin güvenliğini bozan etmenlerle ilgili kavramları, besine bulaşma yollarını, sağlık üzerine etkilerini, önlemleri, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri, açıklamak ve değerlendirmek.  
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Besin güvenliğini tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerle ilgili kavramları öğrenir
  2. Besine bulaşma yollarını kavrar
  3. Sağlık üzerine etkilerini değerlendirir
  4. Besin güvenliğini bozan etmenlerin önleme yollarını öğrenir
  5. Dünya'da ve Türkiye'de besin kontrolünden sorumlu kuruluşları ve uygulamaları öğrenir
  6. Avrupa Birliği gıda güvenliği yönetim sistemlerini kavrar
  7. Besin kirliliği ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.
Dersin içeriğiBesin güvenliğini tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerle besine bulaşma yolları, sağlık üzerine etkileri, önlenmesi, ilgili yasal düzenlemelerdir. 
Kaynaklar1.Anon.Kodeks Alimentaryus Komisyonu, www.codexalimentarius.net
2.Tarım ve Orman Bakanlığı, Mevzuat Bilgi Sistemi, e-mevzuat, https://www.mevzuat.gov.tr/Default.aspx
3.Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü - http://ggbs.tarim.gov.tr/
4. Avrupa Birliği Sağlık ve Beslenme Beyanları - https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims_en
5.Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) - http://www.efsa.europa.eu/
6.Bagchi, Debasis, and Swaroop, Anand. Food Toxicology, CRC Press, 2017.
7.Baughan, Joan Sylvain. Global Legislation for Food Contact Materials. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition: Number 278, 2015.
8.Curtis, Patricia A. Guide to US Food Laws and Regulations. Second Edition,Wiley Blackwell, 2013.
9.Msagati, Titus A.M. Chemistry of Food Additives and Preservatives. Wiley Blackwell, 2013. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaDünyada ve Türkiyede Besin Kontrolü (Sorumlu Kuruluşlar ve Uygulamalar)
2. HaftaGıda Kontrolü ile İlgili Yasalar
3. HaftaPestisitler ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi
4. HaftaMetalik bulaşmalar ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi
5. HaftaGıda Katkı Maddelerinin Özellikleri ve Besinlerde Kullanımı
6. HaftaGıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi
7. HaftaPlastikler ile ilgili yasal düzenlemeler , Makale değerlendirilmesi
8. HaftaBesinlerde pişirme ile oluşan toksik öğeler, Makale değerlendirilmesi
9. HaftaMikotoksinler ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi
10. HaftaGenetiği değiştirilmiş besinler ve organik besinler ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi
11. HaftaBesin güvenliğini bozan etmenlerin sağlık üzerine etkileri (1)
12. HaftaBesin güvenliğini bozan etmenlerin sağlık üzerine etkileri (2)
13. HaftaBesin kirliliğini önleme yolları
14. HaftaProje değerlendirme ve Genel değerlendirme
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler630
Sunum00
Projeler120
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı750
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama000
Proje14040
Ödevler6530
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü3690180

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.   X 
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.X    
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.X    
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.   X 
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.X    
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.X    
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.   X 
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.   X 
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.X    
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek