BES645 - BESİN GÜVENLİĞİ ve İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESİN GÜVENLİĞİ ve İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER | BES645 | 1. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof.Dr.Aylin AYAZ | |||||
Dersin amacı | Besin güvenliğini bozan etmenlerle ilgili kavramları, besine bulaşma yollarını, sağlık üzerine etkilerini, önlemleri, besin kirliliğine neden olan etmenleri ve yasal düzenlemeleri, açıklamak ve değerlendirmek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Besin güvenliğini tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerle besine bulaşma yolları, sağlık üzerine etkileri, önlenmesi, ilgili yasal düzenlemelerdir. | |||||
Kaynaklar | 1.Anon.Kodeks Alimentaryus Komisyonu, www.codexalimentarius.net 2.Tarım ve Orman Bakanlığı, Mevzuat Bilgi Sistemi, e-mevzuat, https://www.mevzuat.gov.tr/Default.aspx 3.Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü - http://ggbs.tarim.gov.tr/ 4. Avrupa Birliği Sağlık ve Beslenme Beyanları - https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims_en 5.Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) - http://www.efsa.europa.eu/ 6.Bagchi, Debasis, and Swaroop, Anand. Food Toxicology, CRC Press, 2017. 7.Baughan, Joan Sylvain. Global Legislation for Food Contact Materials. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition: Number 278, 2015. 8.Curtis, Patricia A. Guide to US Food Laws and Regulations. Second Edition,Wiley Blackwell, 2013. 9.Msagati, Titus A.M. Chemistry of Food Additives and Preservatives. Wiley Blackwell, 2013. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Dünyada ve Türkiyede Besin Kontrolü (Sorumlu Kuruluşlar ve Uygulamalar) |
2. Hafta | Gıda Kontrolü ile İlgili Yasalar |
3. Hafta | Pestisitler ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi |
4. Hafta | Metalik bulaşmalar ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi |
5. Hafta | Gıda Katkı Maddelerinin Özellikleri ve Besinlerde Kullanımı |
6. Hafta | Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi |
7. Hafta | Plastikler ile ilgili yasal düzenlemeler , Makale değerlendirilmesi |
8. Hafta | Besinlerde pişirme ile oluşan toksik öğeler, Makale değerlendirilmesi |
9. Hafta | Mikotoksinler ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi |
10. Hafta | Genetiği değiştirilmiş besinler ve organik besinler ile ilgili yasal düzenlemeler, Makale değerlendirilmesi |
11. Hafta | Besin güvenliğini bozan etmenlerin sağlık üzerine etkileri (1) |
12. Hafta | Besin güvenliğini bozan etmenlerin sağlık üzerine etkileri (2) |
13. Hafta | Besin kirliliğini önleme yolları |
14. Hafta | Proje değerlendirme ve Genel değerlendirme |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 6 | 30 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 1 | 20 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 0 | 0 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 7 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 1 | 40 | 40 |
Ödevler | 6 | 5 | 30 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 0 | 0 | 0 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 36 | 90 | 180 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek