BES632 - BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
BESİN İLAÇ ETKİLEŞİMİ BES632 2. Yarıyıl 2 0 2 6
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri 
Dersin amacıBesin ögeleri ile ilaç etkileşimini kapsayan temel konuları ileri düzeyde inceleyip, ilaç tedavisi alan kişilerde beslenme programlarının ne şekilde uygulanması gerektiğini değerlendirerek uygulama becerilerini artırmaktır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Hangi besin veya besin gruplarının hangi ilaçlarla etkinliğinin değişebileceğini öğrenir,
  2. Bazı ilaç gruplarının emilim ve biyoyararlanımına etki eden besin ögesi ve besinleri tartışır ve değerlendirir,
  3. İlaçların beslenme ile ilişkili yan etkileri hakkında bilgi edinir ve bunu diyet uygulamalarında kullanır,
  4. Sağlıklı bir yaşam için besin-ilaç etkileşimini günlük yaşamımıza adapte edebilir
Dersin içeriğiÇeşitli ilaç ve ilaç grupları ile besin ve besin ögeleri arasındaki etkileşimler; İlaç tedavisinin beslenme durumuna etkisi; ilaçlar ile karbonhidrat, protein, lipit, vitamin ve mineraller arasındaki etkileşimler. 
Kaynaklar1. Handbook of Drug-Nutrient Interactions. Joseph I. Boullata., Vincent T. Armenti. Humana Press, (2010).
2. Nutrient-Drug Interactions. Kelly Anne Meckling. CRC/Taylor&Francis. (2007)
3. Diyet El Kitabı. Hatiboğlu Yayınevi (2011)
4. Modern Nutrition in Health and Diseases. Ed. Shils M.E., Ross A.C., Caballero B.J., Cousins R.J. Modern Nutrition in Health and Disease. Lippincott Williams & Wilkins. (2012).
5. Advanced Nutrition and Human Metabolism. Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, James L. Groff. Wadsworth Cengage Learning. (2009).
6. Nutrition in Clinical Practice. David L. Katz. Lippincott Williams & Wilkins. (2001).
7. Issues and choices in clinical nutrition practice. Abby S. Bloch. Lippincott Williams & Wilkins. (2007)
8. Besin-İlaç Etkileşimi. Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Yayını:1, Ankara (1999)
9. Konuyla ilgili diğer kitaplar ve güncel makaleler 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGenel giriş
2. HaftaBeslenme açısından ilaç metabolizması
3. HaftaBesin-İlaç Etkileşimleri
4. Haftaİlaç alımı ve karbonhidrat etkileşimi
5. Haftaİlaç alımı ve protein etkileşimi
6. Haftaİlaç alımı ve lipid etkileşimi
7. Haftaİlgili bir konuyu ileri düzeyde irdeleyerek interaktif olarak tartışma
8. Haftaİlgili bir konuyu ileri düzeyde irdeleyerek interaktif olarak tartışma
9. Hafta1. ara sınav (sınav yerine geçen ödev/sunum)
10. Haftaİlaç alımı ve vitamin etkileşimi
11. Haftaİlaç alımı ve mineral etkileşimi
12. HaftaAlkol, çay, kahve-ilaç etkileşimi
13. HaftaÖnemi ilaç grupları ile besin/besin ögesi etkileşimleri
14. Haftaİlgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal sınavı (sınav yerine geçen ödev)

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler260
Sunum140
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar00
Genel sınav00
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı260
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı140
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 2 28
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14342
Sunum / Seminer Hazırlama14040
Proje000
Ödevler23060
Ara sınavlara hazırlanma süresi000
Genel sınava hazırlanma süresi000
Toplam İş Yükü3175170

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.  X  
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar.   X 
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.X    
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar.X    
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.X    
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar.   X 
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.X    

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek