BES630 - BESLENME ve BİLİŞSEL GELİŞİM
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BESLENME ve BİLİŞSEL GELİŞİM | BES630 | 2. Yarıyıl | 2 | 0 | 2 | 6 |
Önkoşul(lar)-var ise | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Prof. Dr. Aslı Akyol MUTLU | |||||
Dersin amacı | Peri-natal, post-natal ve çocukluk döneminde beyin gelişimi için önemli olan besin öğelerini belirlemek, bilişsel gelişimle ilişkili olan beyin fonksiyon ve bölgelerinden özellikle hangilerinin optimal olmayan beslenme koşullarına duyarlı olduğunu saptamak ve bunları yetişkinlik ve yaşlılık dönemindeki bazı fizyolojik, metabolik ve davranışsal özellikler ile değerlendirmek | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Yaşamın farklı dönemlerinde beyin gelişimi ve bilişsel fonksiyonlar ile ilişkili olan besin öğeleri ve beslenme davranışları, zayıflık ve şişmanlığın davranışa ve besin seçimine etkisi, nörotransmitter oluşumlarını etkileyen besinler ve bunların ön maddeleri | |||||
Kaynaklar | 1. Moran, V. H., & Lowe, N. M. (2016). Nutrition and the developing brain. CRC Press. 2. Smith, M. A., & Scholey, A. B. (2014). Nutritional influences on human neurocognitive functioning. Frontiers in human neuroscience, 8, 358. 3. Riby, L., Smith, M., & Foster, J. (2012). Nutrition and mental performance: a lifespan perspective. Macmillan International Higher Education. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Bilişsel fonksiyon ve gelişimi |
2. Hafta | Fetal ve neonatal dönemde beyin gelişimi |
3. Hafta | Makro besin öğeleri ve bilişsel gelişim |
4. Hafta | Vitaminler ve bilişsel gelişim |
5. Hafta | Mineraller ve bilişsel gelişim |
6. Hafta | Anne sütü ve bilişsel gelişimi |
7. Hafta | Açlık-tokluk fizyolojisi ve bilişsel fonksiyon |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Zayıflık-şişmanlık ve bilişsel fonksiyon |
10. Hafta | Oksidatif stres, antioksidanlar ve bilişsel fonksiyon |
11. Hafta | Metabolik sendrom ve bilişsel gelişim |
12. Hafta | Besin seçimi ve bilişsel fonksiyon |
13. Hafta | Besin öğeleri davranışı etkiliyor mu? |
14. Hafta | Bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesinde aday besin öğeleri |
15. Hafta | Genel Sınava Hazırlık |
16. Hafta | Final sınavı |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 0 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 1 | 25 |
Ara Sınavlar | 1 | 25 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 2 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 1 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 4 | 56 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 40 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 20 | 20 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 31 | 96 | 174 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | X | ||||
2. Bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlar, analiz eder ve raporlar. | X | ||||
3. Alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | X | ||||
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar. | X | ||||
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | X | ||||
6. Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri yayınlar, sunar. | X | ||||
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir ve yorumlar. | X | ||||
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişimle güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | X | ||||
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek