GMÜ637 - GIDA BULAŞANLARI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA BULAŞANLARI GMÜ637 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıFiziksel ve kimyasal bulaşanlar konusunda detaylı bir tartışma açmak. Gıdalarda doğal olarak bulunan, işlem sonucu oluşan, katkı maddeleri gibi imalat sırasında katılan ya da ambalaj materyalleri veya çevresel bulaşanlar gibi dış kaynaklardan gelen bulaşanlara odaklanmak. Bulaşanların analiz ve belirleme yöntemlerini gözden geçirmek. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; gıdalarda bulunabilecek toksik bileşenleri kaynaklarına göre tanımlayabilir, gıdalarda işleme sırasında oluşan toksik bileşiklerin kimyasını tanımlayabilir,
  2. gıdalarda bulunabilecek dış kaynaklı (ambalaj materyalleri, çevresel bulaşanlar vb) toksik bileşikleri tanımlayabilir, gıda bulaşanlarının analizinde ve belirlenmesinde kullanılan yöntemleri tanımlayabilir, problem çözme ve eleştirel düşünme becerisiyle gündemdeki gıda bulaşanları
  3. problemlerini analiz edebilir ve gelecekte yaşanacak gıda güvenliği problemlerini tahmin edebilir.
Dersin içeriğiBu ders; tarımsal üretimde kullanılan kimyasalları, mikotoksinleri, fitotoksinleri, gıdalardaki metalik bulaşanları, fikotoksinleri, çevresel bulaşanları, işlem sırasında oluşan toksik maddeleri, ambalajdan geçen maddeleri, katkı maddelerini, genetik olarak değiştirilmiş gıdaların ve nanoteknoloji ile üretilmiş gıdaların güvenilirliğini, gıdalardaki radyoaktivite bulaşısını, gıda bulaşanlarının analizi ve kullanılan ekipmanlar vb. konuları kapsar. 
KaynaklarDers notları ve güncel makaleler,
Yardımcı kaynaklar:
Environmental Contaminants in Food, (C.F. Moffat, K.J. Whittle, 2000).
Food Chemical Safety, Vol. 1: Contaminants, (D. H. Watson, 2001).
Toxins in food, (W.M. Dabrowski, Z. Sikorski, 2005).
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGıda bulaşanları ve kaynakları
2. HaftaTarımda kullanılan kimyasallar ve etki mekanizmaları
3. HaftaFitotoksinler
4. Haftaİşlem sonucu oluşan toksik bileşenlerin kimyası I
5. Haftaİşlem sonucu oluşan toksik bileşenlerin kimyası II
6. HaftaAmbalaj materyallerinden göç eden maddeler ve göçün termodinamiği
7. HaftaAra sınav
8. HaftaFikotoksinler
9. HaftaGıda katkı maddelerinin güvenilirliği
10. HaftaGenetik olarak modifiye edilmiş gıdaların güvenilirliği
11. HaftaNonoteknoloji ile üretilmiş gıdaların güvenilirliği
12. HaftaGıda bulaşanlarının analizi ve tanımlanmasında kullanılan yöntemler
13. HaftaGıda bulaşanlarının oluşturduğu sağlık risklerine genel bir yaklaşım
14. HaftaGündemdeki gıda bulaşanları konularında öğrencilerin sözlü sunumları
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum230
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar120
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)2918
Sunum / Seminer Hazırlama24080
Proje000
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi13030
Genel sınava hazırlanma süresi14040
Toplam İş Yükü20122210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.    X
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.  X  
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.  X  
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. X    
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.X    
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. X   
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. X   
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.X    
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.   X 
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.   X 

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek