GMÜ637 - GIDA BULAŞANLARI
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GIDA BULAŞANLARI | GMÜ637 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Fiziksel ve kimyasal bulaşanlar konusunda detaylı bir tartışma açmak. Gıdalarda doğal olarak bulunan, işlem sonucu oluşan, katkı maddeleri gibi imalat sırasında katılan ya da ambalaj materyalleri veya çevresel bulaşanlar gibi dış kaynaklardan gelen bulaşanlara odaklanmak. Bulaşanların analiz ve belirleme yöntemlerini gözden geçirmek. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Bu ders; tarımsal üretimde kullanılan kimyasalları, mikotoksinleri, fitotoksinleri, gıdalardaki metalik bulaşanları, fikotoksinleri, çevresel bulaşanları, işlem sırasında oluşan toksik maddeleri, ambalajdan geçen maddeleri, katkı maddelerini, genetik olarak değiştirilmiş gıdaların ve nanoteknoloji ile üretilmiş gıdaların güvenilirliğini, gıdalardaki radyoaktivite bulaşısını, gıda bulaşanlarının analizi ve kullanılan ekipmanlar vb. konuları kapsar. | |||||
Kaynaklar | Ders notları ve güncel makaleler, Yardımcı kaynaklar: Environmental Contaminants in Food, (C.F. Moffat, K.J. Whittle, 2000). Food Chemical Safety, Vol. 1: Contaminants, (D. H. Watson, 2001). Toxins in food, (W.M. Dabrowski, Z. Sikorski, 2005). |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Gıda bulaşanları ve kaynakları |
2. Hafta | Tarımda kullanılan kimyasallar ve etki mekanizmaları |
3. Hafta | Fitotoksinler |
4. Hafta | İşlem sonucu oluşan toksik bileşenlerin kimyası I |
5. Hafta | İşlem sonucu oluşan toksik bileşenlerin kimyası II |
6. Hafta | Ambalaj materyallerinden göç eden maddeler ve göçün termodinamiği |
7. Hafta | Ara sınav |
8. Hafta | Fikotoksinler |
9. Hafta | Gıda katkı maddelerinin güvenilirliği |
10. Hafta | Genetik olarak modifiye edilmiş gıdaların güvenilirliği |
11. Hafta | Nonoteknoloji ile üretilmiş gıdaların güvenilirliği |
12. Hafta | Gıda bulaşanlarının analizi ve tanımlanmasında kullanılan yöntemler |
13. Hafta | Gıda bulaşanlarının oluşturduğu sağlık risklerine genel bir yaklaşım |
14. Hafta | Gündemdeki gıda bulaşanları konularında öğrencilerin sözlü sunumları |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 |
Sunum | 2 | 30 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 2 | 9 | 18 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 40 | 80 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 20 | 122 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek