GMÜ631 - GIDA ÜRETİM MAKİNALARI
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GIDA ÜRETİM MAKİNALARI | GMÜ631 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Alan Gezisi Rapor Hazırlama ve/veya Sunma Örnek Olay İncelemesi Sorun/Problem Çözme | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Gıdanın bileşenlerinin ve temel mühendislik prensiplerinin, gıda alet ve ekipman seçiminde, proses dizaynında , proses parametrelerinin belirlenmesinde etkisi. gıda endüstrisinde kullanılan makina ekipmanların sınıflandırılması ve tanıtılması, ambalaj ve ambalajlama makinalarının tanıtılması, gıda endüstrisinde sistem temizliği ve otomasyonun anlatılması. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Gıdaların özellikleri ve proses teorisi, sıcak su, buhar ve buzlu su üretim düzenleri, ortam sıcaklığında uygulanan işlemler (hammadde hazırlık, boyut küçültme, karıştırma, şekil verme, ayırma), ısıl işlem uygulamaları (haşlama, pastörizasyon, sterilizasyon, evaporasyon, extrüzyon, kurutma, pişirme, kızartma), sıcaklığın uzaklaştırılma prosesleri (soğutma, dondurma), üretim sonrası işlemler (kaplama, ambalajlama, dolum), yeni teknolojiler (radyasyon, ohmic ısıtma, IR ısıtma, mikrodalga, yüksek basınç), sistem temizliği. | |||||
Kaynaklar | Gıda Endüstrisi Makineleri (İ. Saldamlı, E. Saldamlı) Food Processing Handbook (James G. Brennan) Food Processing Technology (P. Fellows) |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Gıdaların özellikleri ve proses teorileri |
2. Hafta | Proses kontrol |
3. Hafta | Hammadde hazırlık makinaları |
4. Hafta | Boyut küçültme makinaları |
5. Hafta | Karıştırma ve şekil verme makinaları |
6. Hafta | Gıda bileşenlerin ayrılması ve konsantrasyonu |
7. Hafta | Radiasyon |
8. Hafta | Ara sınav |
9. Hafta | Yeni teknolojiler ve prensipleri |
10. Hafta | Isıl işlem makinaları (Pastörizasyon, sterilizasyon, evaporasyon, eksturizyon) |
11. Hafta | Kurutma sistemleri |
12. Hafta | Direk ve radiant enerjili ısıtma prosesleri |
13. Hafta | Soğutma sistemleri ve makinaları |
14. Hafta | Üretim sonrası işlemler (ambalajlama, dolum ve kapa makinaları, sistem temizliği) |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel Sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 |
Sunum | 2 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 60 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 6 | 3 | 18 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 15 | 30 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 35 | 35 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 45 | 45 |
Toplam İş Yükü | 26 | 121 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek