GMÜ631 - GIDA ÜRETİM MAKİNALARI

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA ÜRETİM MAKİNALARI GMÜ631 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Soru-Yanıt
Alan Gezisi
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
Örnek Olay İncelemesi
Sorun/Problem Çözme
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıGıdanın bileşenlerinin ve temel mühendislik prensiplerinin, gıda alet ve ekipman seçiminde, proses dizaynında , proses parametrelerinin belirlenmesinde etkisi. gıda endüstrisinde kullanılan makina ekipmanların sınıflandırılması ve tanıtılması, ambalaj ve ambalajlama makinalarının tanıtılması, gıda endüstrisinde sistem temizliği ve otomasyonun anlatılması. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci; ham maddeden son ürüne gıda makina ve ekipmanları, proses parametreleri, temel mühendislik prensiplerinin makina seçimindeki önemi ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Dersin içeriğiGıdaların özellikleri ve proses teorisi, sıcak su, buhar ve buzlu su üretim düzenleri, ortam sıcaklığında uygulanan işlemler (hammadde hazırlık, boyut küçültme, karıştırma, şekil verme, ayırma), ısıl işlem uygulamaları (haşlama, pastörizasyon, sterilizasyon, evaporasyon, extrüzyon, kurutma, pişirme, kızartma), sıcaklığın uzaklaştırılma prosesleri (soğutma, dondurma), üretim sonrası işlemler (kaplama, ambalajlama, dolum), yeni teknolojiler (radyasyon, ohmic ısıtma, IR ısıtma, mikrodalga, yüksek basınç), sistem temizliği. 
KaynaklarGıda Endüstrisi Makineleri (İ. Saldamlı, E. Saldamlı)
Food Processing Handbook (James G. Brennan)
Food Processing Technology (P. Fellows) 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGıdaların özellikleri ve proses teorileri
2. HaftaProses kontrol
3. HaftaHammadde hazırlık makinaları
4. HaftaBoyut küçültme makinaları
5. HaftaKarıştırma ve şekil verme makinaları
6. HaftaGıda bileşenlerin ayrılması ve konsantrasyonu
7. HaftaRadiasyon
8. HaftaAra sınav
9. HaftaYeni teknolojiler ve prensipleri
10. HaftaIsıl işlem makinaları (Pastörizasyon, sterilizasyon, evaporasyon, eksturizyon)
11. HaftaKurutma sistemleri
12. HaftaDirek ve radiant enerjili ısıtma prosesleri
13. HaftaSoğutma sistemleri ve makinaları
14. HaftaÜretim sonrası işlemler (ambalajlama, dolum ve kapa makinaları, sistem temizliği)
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel Sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler210
Sunum220
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav140
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı060
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı040
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)6318
Sunum / Seminer Hazırlama22040
Proje000
Ödevler21530
Ara sınavlara hazırlanma süresi13535
Genel sınava hazırlanma süresi14545
Toplam İş Yükü26121210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.    X
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.    X
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.    X
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular.    X 
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.  X  
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.    X
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.  X  
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.    X
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.    X
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek