GMÜ629 - BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | GMÜ629 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 2 | 2 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt Deney Diğer: Ödev, sunum | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Bitkisel yağların, kimyası ve işlenmesi konularında detaylı bilgi vermek. Bitkisel yağların üretiminde günümüzde kullanılan endüstriyel prosesler ile bu prosesleri teorik bilgi temelinde açıklamak, bazı üretim teknolojilerini uygulamalı olarak göstermek. Öğrencilerin konu ile ilgili profesyonel ve etik sorumluluk sahibi olmalarını sağlamak. Öğrencilere konu ile ilgili bilgilere ulaşmanın farklı yollarını öğretmek. Öğrencilere bitkisel yağların teknolojisi konusunda kazandığı yeni bilgileri kullanma, uygulama ve yorumlama becerisi kazandırmak. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Uluslararası ve ulusal üretim, tüketim ve ticaret istatistikleri, bitkisel yağların sınıflandırılması, metabolizması, majör ve minör bileşenler, kalite kriterleri ve analiz yöntemleri, rafinasyon, modifikasyon yöntemleri (interesterifikasyon, hidrojenasyon ve fraksine kristalizasyon), toksisite ve güvenlik, yağ ürünleri | |||||
Kaynaklar | Shahidi F. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, 6th Edition, Wiley, 1984. O?Brien R. Fats and Oils. Technomics Publishing Company Inc., Pennsylvania, 1998. Boskou D. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Illinois, 1996. Kayahan M. Yağ Kimyası. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2003. Damodaran S., Parkin K. L., Fennema O.R. Fennema's Food Chemistry, 4th Edition, CRC Press, 2008. |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Giriş, üretim, tüketim ve ticaret istatistikleri |
2. Hafta | Sınıflandırma |
3. Hafta | Metabolizma |
4. Hafta | Majör ve minör bileşenler |
5. Hafta | Kalite kriterleri ve analiz yöntemleri |
6. Hafta | Kalite kriterleri ve analiz yöntemleri |
7. Hafta | Ara Sınav |
8. Hafta | Yağ eldesine hazırlık işlemleri, ham yağ eldesi |
9. Hafta | Modern rafinasyon yöntemleri |
10. Hafta | Modifikasyon (fraksiyone kristalizasyon, hidrojenasyon) |
11. Hafta | Modifikasyon (interesterifikasyon) |
12. Hafta | Toksik bileşenler |
13. Hafta | Yağ ürünleri |
14. Hafta | Yağ ürünleri |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 5 | 20 |
Sunum | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 11 | 2 | 22 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 5 | 15 | 75 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 32 | 32 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü | 46 | 103 | 235 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek