GMÜ627 - MEYVE ve SEBZE TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
MEYVE ve SEBZE TEKNOLOJİSİ | GMÜ627 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 2 | 2 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Soru-Yanıt | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Meyve sebze işleme teknolojilerinde kullanılan yöntemler konusunda bilgilendirme. | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Meyve ve sebzelerin işlenmeleri ve muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel ilkeleri. Meyve ve sebzelerin işlenmelerinde ön işlemler. Konserve üretim teknolojisi. Meyve sebzelerin dondurularak muhafazası. Soğukta ve modifiye atmosferde paketlenerek muhafaza. Meyve ve sebze suyu üretim teknolojilerinin temel prensipleri | |||||
Kaynaklar | Meyve ve Sebze Teknolojisi Cilt I 2005(Jale Acar ve Vural Gökmen) Meyve ve Sebze Teknolojisi Cilt II 2006(Jale Acar ve Bekir Cemeroğlu |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Meyve ve sebze işleme ve muhafazasında temel ilkeler |
2. Hafta | Ön işlemler |
3. Hafta | Ön işlemler (devam) |
4. Hafta | Konserve üretim teknolojisi |
5. Hafta | Isıl işlemler |
6. Hafta | Meyve ve sebzelerin dondurulması |
7. Hafta | Ara sınav |
8. Hafta | Modifiye atmosfer depolama ve paketleme |
9. Hafta | Meyve ve sebzelerin geleneksel kurutulmaları |
10. Hafta | Farklı hammaddeden meyve suyu üretimi temel prensipleri |
11. Hafta | Farklı hammaddeden meyve suyu üretimi temel prensipleri (devam) |
12. Hafta | Meyve suyu üretimi |
13. Hafta | Sebze suyu üretimi |
14. Hafta | Meyve ve sebze sularının içime hazırlanmaları ve ısıl işlemleri |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 10 |
Sunum | 1 | 10 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 14 | 2 | 28 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 1 | 16 | 16 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 10 | 10 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü | 46 | 132 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek