GMÜ621 - GIDA KALİTE KONTROLÜ

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
GIDA KALİTE KONTROLÜ GMÜ621 Herhangi Yarıyıl/Yıl 3 0 3 7
Önkoşul(lar)-var ise
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüSeçmeli 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Tartışma
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Bölüm sorumluları 
Dersin amacıGıda mevzuatı, yönetmelikler, tüketici hakları, Toplam Kalite Yönetimi, Risk Analizi, İyi Üretim Uygulamaları, TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve uygulamaları, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri ve uygulamaları, izlenebilirlik, TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar, TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi hakkında lisans üstü düzeyde yeni bilgilerin sunulmasıdır 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Bu dersin sonunda öğrenci, gıda mevzuatı, yönetmelikler, tüketici hakları, Toplam Kalite Yönetimi, Risk Analizi, İyi Üretim Uygulamaları, TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve uygulamaları, TS EN ISO
  2. 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri ve uygulamaları, izlenebilirlik, TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar, TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi hakkında lisansüstü düzeyde bilgiler edinecektir
Dersin içeriğiGıda mevzuatı. Yönetmelikler. Tüketici mevzuatı. Toplam Kalite Yönetimi. Risk Analizi. İyi Üretim Uygulamaları. TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve uygulamaları. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve uygulamaları. TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar. TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi.  
KaynaklarDersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları.
Altuğ Onogur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K., 2012, Gıda Kalite Sağlama, Sidas Yayıncılık
TS EN ISO 9000-9001-9004 Kalite Yönetim Sistemleri
TS EN ISO 22000-22002-22003-22004 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar
TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemleri
 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGıda mevzuatı, gıda mevzuatı ile ilgili yönetmelikler
2. HaftaTüketici mevzuatı
3. HaftaAB ve uluslararası gıda yasaları
4. HaftaToplam kalite yönetimi, Risk analizi, İyi Üretim Uygulamaları
5. HaftaTS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve uygulamaları
6. HaftaTS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve uygulamaları
7. HaftaTS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar
8. HaftaTS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi
9. HaftaAra sınav
10. HaftaRapor hazırlama ve sunma
11. HaftaRapor hazırlama ve sunma
12. HaftaRapor hazırlama ve sunma
13. HaftaRapor hazırlama ve sunma
14. HaftaRapor hazırlama ve sunma
15. HaftaGenel sınava hazırlık
16. HaftaGenel sınav

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)100
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler20
Sunum520
Projeler00
Seminer00
Ara Sınavlar130
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı050
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı050
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)8648
Sunum / Seminer Hazırlama51050
Proje000
Ödevler21020
Ara sınavlara hazırlanma süresi12020
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü3179210

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.   X 
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir.   X 
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir.   X 
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. X   
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir.X    
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir.    X
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler.    X
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar.  X  
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.  X  
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek