GMÜ621 - GIDA KALİTE KONTROLÜ
Dersin Adı | Kodu | Yarıyılı | Teori (saat/hafta) |
Uygulama (saat/hafta) |
Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
GIDA KALİTE KONTROLÜ | GMÜ621 | Herhangi Yarıyıl/Yıl | 3 | 0 | 3 | 7 |
Önkoşul(lar)-var ise | ||||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin verilme şekli | Yüz yüze | |||||
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri | Anlatım Tartışma Rapor Hazırlama ve/veya Sunma | |||||
Dersin sorumlusu(ları) | Bölüm sorumluları | |||||
Dersin amacı | Gıda mevzuatı, yönetmelikler, tüketici hakları, Toplam Kalite Yönetimi, Risk Analizi, İyi Üretim Uygulamaları, TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve uygulamaları, TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri ve uygulamaları, izlenebilirlik, TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar, TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi hakkında lisans üstü düzeyde yeni bilgilerin sunulmasıdır | |||||
Dersin öğrenme çıktıları |
| |||||
Dersin içeriği | Gıda mevzuatı. Yönetmelikler. Tüketici mevzuatı. Toplam Kalite Yönetimi. Risk Analizi. İyi Üretim Uygulamaları. TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve uygulamaları. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve uygulamaları. TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar. TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi. | |||||
Kaynaklar | Dersi veren öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları. Altuğ Onogur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K., 2012, Gıda Kalite Sağlama, Sidas Yayıncılık TS EN ISO 9000-9001-9004 Kalite Yönetim Sistemleri TS EN ISO 22000-22002-22003-22004 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemleri |
Haftalara Göre İşlenecek Konular
Haftalar | Konular |
---|---|
1. Hafta | Gıda mevzuatı, gıda mevzuatı ile ilgili yönetmelikler |
2. Hafta | Tüketici mevzuatı |
3. Hafta | AB ve uluslararası gıda yasaları |
4. Hafta | Toplam kalite yönetimi, Risk analizi, İyi Üretim Uygulamaları |
5. Hafta | TS EN ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ve uygulamaları |
6. Hafta | TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve uygulamaları |
7. Hafta | TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar |
8. Hafta | TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi |
9. Hafta | Ara sınav |
10. Hafta | Rapor hazırlama ve sunma |
11. Hafta | Rapor hazırlama ve sunma |
12. Hafta | Rapor hazırlama ve sunma |
13. Hafta | Rapor hazırlama ve sunma |
14. Hafta | Rapor hazırlama ve sunma |
15. Hafta | Genel sınava hazırlık |
16. Hafta | Genel sınav |
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl içi çalışmaları | Sayısı | Katkı Payı % |
---|---|---|
Devam (a) | 10 | 0 |
Laboratuar | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 |
Derse Özgü Staj (Varsa) | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 0 |
Sunum | 5 | 20 |
Projeler | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 |
Ara Sınavlar | 1 | 30 |
Genel sınav | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı | 0 | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu
Etkinlikler | Sayısı | Süresi | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Derse özgü staj (varsa) | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb) | 8 | 6 | 48 |
Sunum / Seminer Hazırlama | 5 | 10 | 50 |
Proje | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 2 | 10 | 20 |
Ara sınavlara hazırlanma süresi | 1 | 20 | 20 |
Genel sınava hazırlanma süresi | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 31 | 79 | 210 |
Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi
D.9. Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi* | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
1. Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | X | ||||
2. Alanında uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgi sahibidir. | X | ||||
3. Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkında olup, gerektiğinde bunları inceler ve öğrenir. | X | ||||
4. Mühendislik problemlerini kurgular, çözmek için yöntem geliştirir ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygular. | X | ||||
5. Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirir. | X | ||||
6. Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlar ve uygular; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir. | X | ||||
7. Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimler. | X | ||||
8. Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümler ve yorumlar. | X | ||||
9. Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | X | ||||
10. Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya alan dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarır. | X |
*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek