BES604 - İLERİ BESLENME II

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori
(saat/hafta)
Uygulama
(saat/hafta)
Yerel Kredi AKTS
İLERİ BESLENME II BES604 2. Yarıyıl 3 0 3 10
Önkoşul(lar)-var iseYok
Dersin DiliTürkçe
Dersin TürüZorunlu 
Dersin verilme şekliYüz yüze 
Dersin öğrenme ve öğretme teknikleriAnlatım
Rapor Hazırlama ve/veya Sunma
 
Dersin sorumlusu(ları)Prof. Dr. Aylin AYAZ Prof. Dr. Zehra BÜYÜKTUNCER DEMİREL  
Dersin amacıSağlığın korunması ve devam ettirilmesinde insan beslenmesinin rolünün ayrıntılı olarak irdelenmesidir. Mikro besin öğeleri ve su metabolizmasının biyokimya, fizyoloji, toksikoloji ve beslenme bilimleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. 
Dersin öğrenme çıktıları
  1. Beslenme ile ilgili önemli noktalarda ileri düzey bilgi sahibi olur,
  2. Mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri konusunda bilgi becerilerini uygulama yetkinliği kazanır,
  3. Beslenme alanında basılı materyalleri irdeler, derleyip sunar
  4. Beslenme ile ilgili yeni konularda tartışma yetkinliği kazanır (düşünme, bilgiye ulaşma, değerlendirme ve sentez edebilme)
Dersin içeriğiMikro besin öğelerinin özellikleri, biyokimyasal ve fizyolojik fonksiyonları, vitamin ve mineral etkileşimleri ile yetersizlik belirtileri ile toksik etkileri ders, tartışma ve öğrenci seminerleri şeklinde incelenmektedir. 
Kaynaklar1.Introduction to Human Nutrition (ISBN: 978-1-4051-6807-6); The Nutrition Society, 2nd Edition, Wiley-Blackwell Publishing. 2009.
2.Nutrition and Metabolism (ISBN: 978-1-4051-6808-3); The Nutrition Society, Wiley-Blackwell Publishing. 2011.
3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 3rd edition (ISBN: 978-1-4051-8359-8); Wiley-Blackwell Publishing. 2010.
4.Modern Nutrition in Health and Disease, 11th edition (ISBN: 978-1-6054-7461-8); Williams & Wilkins. 2014.
5.Biochemical and Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition, 4th edition (ISBN: 978-0-323-44181-0); Elsevier, 2019. 

Haftalara Göre İşlenecek Konular

HaftalarKonular
1. HaftaGenel Giriş
2. HaftaBeslenmede mikro besin ögelerinin yeri
3. HaftaYağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (A, D)
4. HaftaYağda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (E, K)
5. HaftaSuda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (Tiamin, Riboflavin, Niasin)
6. HaftaSuda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (B6, Folat, B12)
7. HaftaSuda çözünen vitaminler ve sağlıkla olan etkileşimi (C , Pantotenik asit, Biotin)
8. HaftaAra sınav
9. HaftaMineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Kalsiyum, Fosfor)
10. HaftaMineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Demir, Çinko, İyot)
11. HaftaMineraller ve sağlıkla olan etkileşimi (Bakır, Selenyum, Krom, Flor)
12. HaftaMikro besin ögeleri ve gen ekspresyonu
13. HaftaPro- ve antioksidan olarak mikro besin ögeleri ve sağlıkla etkileşimleri
14. HaftaSunum ve genel değerlendirme/tartışma
15. HaftaGenel Sınava Hazırlık
16. HaftaFinal Sınavı

Değerlendirme Sistemi

Yarıyıl içi çalışmalarıSayısıKatkı Payı %
Devam (a)00
Laboratuar00
Uygulama00
Alan Çalışması00
Derse Özgü Staj (Varsa) 00
Ödevler00
Sunum120
Projeler210
Seminer00
Ara Sınavlar120
Genel sınav150
Toplam100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı450
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarı Notuna Katkısı150
Toplam100

AKTS (Öğrenci İş Yükü) Tablosu

Etkinlikler Sayısı Süresi Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Laboratuvar 0 0 0
Uygulama000
Derse özgü staj (varsa)000
Alan Çalışması000
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön Çalışma, pekiştirme, vb)14570
Sunum / Seminer Hazırlama15050
Proje24080
Ödevler000
Ara sınavlara hazırlanma süresi13030
Genel sınava hazırlanma süresi13030
Toplam İş Yükü33158302

Dersin Öğrenme Çıktılarının Program Yeterlilikleri İle İlişkilendirilmesi

D.9. Program YeterlilikleriKatkı Düzeyi*
12345
1. Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir.    X
2. Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir.    X
3. Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.    X
4. Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.    X
5. Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.    X
6. Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar.    X
7. Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.    X
8. Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar.    X
9. Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır.    X
10. Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.    X

*1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek